Tik Tak Boem

Geplaatst door

3-10 spelers
30 minuten
Auteur: Sylvie Barc, Roger Heyworth, Los Rodriguez, Jean Rodriguez
Uitgever: Jumbo (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Spellen waar een tijdsmechanisme belangrijk is doen het altijd goed in gezelschapsspellen voor grotere groepen. ‘s Zomers in de variant van een tikkende bal gevuld met water, voor binnen is Tik…Tak…Boem! een beter alternatief: Pim-Pam-Petten onder stress.

Het spel bestaat uit 55 kaartjes met lettercombinaties op de voor- en achterzijde. Het is de bedoeling zo snel mogelijk als je aan de beurt bent een woord te maken waar deze combinatie in voor komt. De dobbelsteen bepaalt waar precies in het woord (niet aan het begin, niet aan het eind of het maakt niet uit). Ondertussen gaat er een plastic tikkende tijdbom rond die ieder moment af kan gaan. Je weet niet hoe lang je de tijd hebt, dat is per beurt verschillend. Je kunt dus pech hebben en zodra je de bom in handen krijgt geen tijd hebben om je woord te zeggen omdat de bom al gebarsten is.

De Boem van de bom is van een heel beschaafd niveau dus echt schrikken zul je er niet van. Deze speler moet het letterkaartje houden en mag beginnen met het volgende kaartje. Er mag niet opzettelijk getreuzeld worden met het aannemen van de bom, zodra een speler een goed nieuw woord heeft uitgesproken moet de bom naar de volgende speler. Een spel duurt dertien kaartjes, wie aan het eind de minste kaartjes heeft is de winnaar. Maar je kunt een spel als deze natuurlijk zo lang of kort maken als je zelf maar wilt.

… en de waardering

De leeftijdsaanduiding is wel erg hoog. Zeker als het om leeftijdgenoten gaat kunnen kinderen met veel plezier aan dit spel mee doen. Het is een echt partygame: het gaat niet zozeer om het spelmechanisme of om je woordkennis als wel om de lol en de paniek bij het rondgaan van de bom. Als spel kan het me dan ook maar matig bekoren, als vermaak in groot gezelschap iets beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *