Spel aan de Maas: 7 maart 2006

Geplaatst door

Spelers: Angela, Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Ligretto
Tsuro

Met de afzeggingen van Erik en Dagmar en Niek was het deze avond toch rustiger dan eerst leek. Omdat dat niet direct duidelijk was, werd er gezocht naar een snel spelletje voor de vroege vogels. Angela kon Ligretto wel uitleggen, dat Dirk Jan tot zijn eigen verbazing in bezit bleek te hebben.

Ligretto

Spelers: Angela, Bas, Dirk Jan en Peter Hein

Nog voor duidelijk was dat het inderdaad Ligretto was dat gespeeld zou worden kwam ook Willemien binnen maar ze keek graag toe hoe de anderen het speelden. Ligretto is een reactiespelletje, waarbij alle spelers over een zelfde set kaarten beschikken. Deze worden geschud en het is de bedoeling ze af te leggen in stapeltjes. Je mag daarbij ook afleggen op stapels van de tegenstanders. Wie als eerste door zijn reservestapel heen is heeft gewonnen.
Al snel bleek dat de chaos van Ligretto meer was dan de meeste spelers konden verdragen. Bovendien bleken enkele lage kaarten zich in de reservestapels van sommige spelers te bevinden, waardoor het spel niet zou kunnen eindigen. Toen Peter Hein van ellende zijn reservestapel maar mengde met de andere kaarten was de chaos compleet en de zin van het spel helemaal verdwenen. Na deze illegale actie verslapte ieders aandacht volledig. Bas ging blijkbaar nog wel voor de winst en wist die ook te behalen. Hij was ook de enige die nog een waardering voor het spel had, al was die met 1½ niet echt hoog. Wat een duf spel.

Tsuro

Spelers: Angela, Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Wendy was halverwege Ligretto gearriveerd, waarmee we op zes kwamen. Een lastig aantal, omdat de meeste spellen het beste zijn met vier of vijf spelers. Na lang gedraal of we nu in een groep van zes moesten spelen of twee van drie werd de keus eerst maar uitgesteld met Tsuro, dat Wendy had meegenomen.
De regels met het drakenfiche blijken allemaal veel eenvoudiger dan de regels zelf doen voorkomen, dus kon de uitleg lekker kort blijven. Met zes spelers is het bord erg snel vol. Peter Hein was in zijn eerste beurt iets te overmoedig en kwam op ramkoers met Bas. Die liet zich de kans om iemand van het bord te knallen, waardoor Peter Hein snel toe kon kijken. De anderen hielden het langer vol, maar na een tijdje vielen ook zij een voor een af. Bas was de volgende, waarna het snel ging. Wendy en Angela werden met hetzelfde kaartje geëlimineerd, waarna Willemien als enige overbleef.
Na dit korte potje waren de meesten wel te vinden voor nog een tweede spelletje. Snelle confrontaties bleven uit, maar de spelers zochten elkaar na een tijdje (noodgedwongen) toch weer op. Peter Hein dacht een groot gedeelte van het bord voor zichzelf te hebben, maar tot zijn teleurstelling bleken ook Dirk Jan en Willemien interesse te hebben. Hij ging toen maar naar een ander gedeelte, dat kleiner was, maar waar hij alleen Angela als concurrent had. Dat was de juiste keuze, want ook voor twee spelers was het stuk voor Dirk Jan en Willemien te klein. Willemien kon niet anders dan hen samen van het bord te storen.
Aan de andere kant van het bord trof Wendy het ook niet met de kaarten en verdween. Er waren nog twee vakjes leeg: het ene was onbereikbaar geworden, bij het andere stonden de overgebleven spelers Angela, Bas en Peter Hein. Met het spelen van de laatste kaart zouden ze allemaal van het bord vliegen (Bas en Peter Hein door een botsing), waarna er niemand zou overbleven. Ze werden nu maar collectief tot winnaar uitgeroepen, wat toch een beetje onbevredigend was. Helaas zijn dergelijke situaties in dit spel niet zeldzaam. Desondanks vond iedereen het wel een aardig en simpel spelletje.

Waardering: Angela, Bas, Wendy en Willemien 3, Dirk Jan en Peter Hein 2½

Spelers: Angela, Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wendy en Willemien

Nu was het toch tijd voor iets serieuzers en weer werd er gekeken naar iets dat geschikt was voor zes. Peter Hein zag Mü in de doos met kleine spelletjes liggen en suggereerde dat slechts half serieus. Tot zijn verbazing en geluk vonden de anderen dat wel best. Angela en Wendy kenden het nog niet (wat Bas zich in het geval van Wendy nauwelijks kon voorstellen) dus werd het eerst nog uitgelegd. Peter Hein gaf als tip dat het voor de winst wel nodig was om af en toe chef te zijn, anders redde je het niet. 
In de eerste paar rondes bleek daar niets van waar. Peter Hein was (tot geringe verrassing van de andere ervaren spelers) de eerste ronde chef, maar kwam net een paar puntje tekort en ging daarmee nat. Wendy deed het de tweede ronde als chef beter en de derde ronde slaagde hij er wel in pluspunten te scoren. Het blijkt dat met zes spelers de chef het erg moeilijk heeft, want in de vierde ronde ging Dirk Jan als chef jammerlijk de mist in. Hij kwam erg in de buurt van de nul punten.
Dit alles had tot gevolg dat na vier rondjes Angela en Bas nek-aan-nek lagen, zonder dat een van beiden ooit chef was geweest; wel waren ze beide een keer partner van een succesvolle chef geweest.
Angela putte hieruit moed en besloot het de vijfde ronde eens als chef te proberen. Ze trof het echter niet dat vice-chef Peter Hein erg sterk stond in de cheftroef. In zijn eentje haalde hij zo 28 van de 60 punten, wat Angela dertig strafpunten kostte. Peter Hein was nu de nieuwe koploper, op vier punten gevolgd door Bas. Het was nu duidelijk niet in het belang van Bas om bij Peter Hein in het team te zitten, tenzij hij zelf meer punten zou scoren.
Dirk Jan hakte de knoop door, door weer chef ter worden en nu Bas te kiezen als partner. Dat bleek niet zo?n gelukkige keuze, want Bas had weinig in de aanbieding aan troeven. Wendy was een betere partner geweest, maar zij was al vice-chef. Ze had haar troef goed gekozen, want de beide supertroeven (de blauwe zevens) waren in het bezit van het vice-team. Bas en Dirk Jan maakten daardoor geen schijn van kans en weer ging Dirk Jan nat als chef.
Na zes rondes was iedereen een keer startspeler geweest en was het wel mooi voor deze avond. Peter Hein moet zijn tactische tips nog maar eens herzien, maar dat deed de overwinning niet minder zoet smaken. Wendy had haar eerste ervaring met Mü wel gewaardeerd, voor Angela was het duidelijk dat dit niet haar type spel was.

Uitslag:

Peter Hein: (22-10) + (12+0) + (13+30) + (8+10) + (28+15) + (16+15) = 153
Bas: (0+5) + (21+0) + (18+30) + (12+10) + (7+15) + (9+0) = 127
Wendy: (8+5) + (23+30) + (0+0) + (6+0) + (0+15) + (18+15) = 120
Angela: (18+5) + (11+30) + (11+0) + (12+10) + (10-30) + (0+15) = 92
Willemien: (5+5) + (0+0) + (11+0) + (10+10) + (8+0) + (5+15) = 69
Dirk Jan: (7+0) + (5+0) + (7+0) + (12-20) + (7+15) + (12-30) = 15

Waardering: Peter Hein 5, Dirk Jan 4, Wendy 3½, Bas en Willemien 2½, Angela 2