Top 100 2010: 1-10

Geplaatst door

En hier zijn ze dan: de tien populairste spellen van de Lage Landen!

10. Carcassonne
(Klaus-Jürgen Wrede, Hans im Glück/999 Games, 2000)
2008: 6
2009: 4
Het ultieme legspel blijft natuurlijk geliefd. Dit ligt zelfs op basisscholen!
Dit blijf ik altijd met even veel plezier spelen!” (Kurt)
Nog één spelaanvoerder, gezien de koopcijfers zijn er niet veel onder de moderne spelen, Carcassonne is er wel één en hoort ten alle tijden in de lijst.” (Vincent)
Het concept is helaas wat te lang en te extreem uitgemolken, net als Kolonisten van Catan. Met alle uitbreidingen ben ik het overzicht vande regels (bijvoorbeeld over de boeren) een beetje kwijtgeraakt, en daarmee ook het gemak om het uit te kast te trekken. Desondanks is het in principe een dusdanig toegankelijk en visueel aantrekkelijk spel, dat ik het toch in mijn top 20 heb gezet.” (Sander)
Onze intro in de wereld van het betere bordspel.” (Christophe)
Blijft nog steeds de nummer 1 voor me. Elke keer anders en tot het einde spannend ivm de eindafrekening.” (Wiljan)
Recent verschillende keren met de draak gespeeld. Die uitbreiding vind ik alleen leuk met 4 tot 6 spelers, maar die had ik nu. Geeft wel een extra dimensie aan het spel!” (Patrick)
Blijft leuk, kan niet wachten op de nieuwe uitbreidingen.” (Stefan)

9. Stenen Tijdperk
(Michael Tummelhofer, Hans im Glück/999 Games, 2008)
2008: –
2009: 11
Het eerste nieuwe spel in de top-10. Ook niet zo verrassend, gezien de stormachtige binnenkomst vorig jaar.
En dan vooral mannetjes neerzetten in het “gezellige hutje”, waarin nieuwe mannetjes worden gemaakt).” (Tamara)
Erg geinig spelletje en dobbelstenen zijn ook wel weer eens leuk voor de afwisseling.” (Harko)
Kijk daar word ik nou blij van, heerlijk werkverschaffingsspel met sterk thema.” (Dagmar)
Ook met zijn z’n tweeën een topper.” (Henk-Jan)
Het beste “worker placement” spel in mijn ogen. Niet te complex, wel voldoende verschillende mogelijkheden en strategieën om te blijven boeien. Heeft wel een flinke geluksfactor, maar niet zoals de meeste mensen denken: de dobbelstenen zijn het probleem niet, de volgorde waarin de kaarten naar buiten komen is dat soms wel.” (Marcel)
Eén van de luchtigere en vlottere worker placement spellen. Licht verteerbaar en daardoor komt het snel op tafel.” (Bart)
Perfect gebalanceerd spel met altijd een spannende eindrace.” (Stefan)

8. Vorsten van Florence
(Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, alea/QWG Games, 2000)
2008: 5
2009: 7
Zakt een plaatsje, maar is nog lang niet uit de top verdwenen.
Topspel. Komt niet meer zoveel op tafel, maar waarom eigenlijk niet?” (Harko)
Een prachtig spel en een genot om te spelen. Goede balans tussen korte en lange-termijnplanning. Elke keer lijkt het spel een andere aanpakte te vereisen, zit tijdens het spelen altijd op het puntje van m’n stoel. Is net als het voorgaande jaar helaas te weinig op tafel gekomen.” (Sander)
Blijf ik echt goed vinden. De versie waarin je gebruik maakt van de verschillende personages verhoogt het spelplezier (en de keuzestress!)” (Els)
Het heeft even geduurd voordat ik dit spel echt ging waarderen, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot mijn favoriete spel. De enorme restricties die het spel je oplegt (7 veilingen, 14 acties) maken dat je heel goed moet plannen en vooruitdenken, en bij de veilingen ook nog je tegenstanders goed moet inschatten, om uiteindelijk een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Dat lijkt allemaal erg moeilijk, maar de andere kant van het verhaal is dan dat als het je wel lukt om je hele plan uit te voeren, het ook een geweldige voldoening geeft!” (Marcel)
Een strategisch bordspel waarbij de goochelaars de eindoverwinning kunnen bepalen, maar verder o zo leuk: een beetje tetris, een beetje veilen, een beetje tellen.” (Sven)

7. Kolonisten van Catan
(Klaus Teuber, Kosmos/999 Games, 1995)
2008: 3
2009: 3
Heeft dit spel nog toelichting nodig? Dit heeft meer impact gehad dan alle andere spellen uit de top-10 samen.
De speel/spellenverslaving is hiermee getriggered. Dus het blijft een all-time favorite!” (Els)
Eén van de weinige spellen waar het hele gezin wel voor te porren is. Hee, dat heb ik al vaker gezegd, of niet? Ik vind dat nu eenmaal een belangrijk criterium bij een spel.” (Herman)
Wel de Steden en Ridders maar dit blijft een topper. Ook omdat hiermee de revival van de bordspellen weer is ingezet.” (Hilbert)
Het spel waarmee het allemaal begon (voor mij dan).” (Dagmar)
Blijft een topper voor vrienden en familie die weinig spellen spelen en toch een ‘echt’ spel willen doen.” (Wim)
Tot Puerto Rico uitkwam mijn favoriete spel. Zelfs het basisspel blijft leuk. Laatst het scenario de Koloniën gekocht. Super, gaan de boten eindelijk ‘echt’ varen.” (Pieter)
Eén van de absolute spelklassiekers waaraan heel wat spelers een spelmicrobe hebben overgehouden.” (Sven)
Nostalgie en Creatief Spelen tijdens het spel, het blijft mijn favoriet.” (Henk)
Een klassieker ondertussen (hoewel nog veel mensen buiten de spellenwereld nooit van Catan gehoord hebben) en op zijn best met de uitbreiding ‘Steden en Ridders’. Een variabel bord en veel interactie zijn de grote troeven van Kolonisten. Niet alle uitbreidingen en varianten zijn even goed, maar ‘Die Siedler von Nürnberg’ en ‘Kolonisten van de Prehistorie’ zijn aparte Kolonistenspellen met een vast speelbord, die we als variant wel kunnen smaken.” (Bart)

6. Pandemie
(Matt Leacock, Z-Man Games/QWG Games, 2008)
2008: –
2009: 16
Over spellenmicrobe gesproken. Dit spel heeft ook wat aangericht. Vorig jaar nieuw op 16, nu nog 10 plaatsen hoger.
Ik hou niet van cooperatieve spellen. Echt niet. Maar dit is de uitzondering die de regel bevestigt. De spanning of je met zijn allen toch de epidemieen kunt bedwingen, zit er van het begin tot het einde in).” (Tamara)
Samen de wereld redden van ziektes, altijd al zo’n held willen zijn!” (Els)
Het duurde even voordat we echt enthousiast werden over dit spel, maarde uitbreiding (Virus Alarm) gaf de doorslag. Erg leuk om de bioterrorist te spelen, waarmee er toch competitie tussen spelers mogelijk wordt.” (Sander)
Ik speelde de Duitse versie hiervan op SpellenSpektakel 2008 en wist meteen dat ik de Nederlandse versie zou kopen zodra deze in de winkel lag. Dit spel heb ik het meest gespeeld in het afgelopen jaar.” (Herman)
Blijft mijn favoriet, zeker met de uitbreiding erbij. Snel uitgelegd zodat geen-veelspelers ook makkelijk kunnen instappen. Je snakt elke keer naar “nog snel een nieuw potje”. Met alle variaties die je met de uitbreiding erbij krijgt ben je heel erg lang zoet en dat vind ik persoonlijk geweldig. De layout (met petrischaaltjes) is wat mij betreft ook de mooiste en meest originele van het jaar.” (Els)
Spelplezier was nog nooit zo besmettelijk.” (Dagmar)
Ondertussen een klassieker, met 2 spelers een eitje, maar met meer wordt ie lastiger.” (Christophe)
Simpelweg het beste coöperatieve spel dat er is. Het systeem steekt ontzettend vernuftig in elkaar en de inmiddels verschenen uitbreiding zorgt voor nog meer variatie. Mijn meest gespeelde spel tot op heden.” (Bart)
We worden de laatste jaren verwend met coöperatieve spellen: Space Alert, Ghost Stories, Shadows over Camelot vind ik allemaal erg goed, maar Pandemie is toch wel de absolute topper in dit genre.” (Sven)
Dat verliezen van een bord zo vervelend kan zijn.” (Peter)
Gezamelijk de strijd aan tegen het gevaar.” (Henk)
Coöperatieve spellen bestaan al langer. Maar Pandemie maakt dit genre toegankelijk voor een breed publiek. Zelfs het standaard spel met vijf epidemieën blijft steeds een uitdaging: een dosis geluk en een goede samenwerking zijn essentieel om van het spel te kunnen winnen. Pandemie was vorig jaar het meest gespeelde spel in onze beide spellenclubs.” (Bart)

5. El Grande
(Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, Hans im Glück/999 Games, 1995)
2008: 4
2009: 6
Het andere topspel van dit topduo. Staat nog steeds in mijn top-5.
Kort en helder. Klassieker, iedereen die het speelt is enthousiast en die enkele afhaker, ach dat moet kunnen.” (Vincent)
Een van de beste meerderheid-spellen. Heerlijke keuzestress!” (Els)
Is een hele mooie door het bijzondere spelsysteem. Helaas te weinig gespeeld.” (Hilbert)
Dit was één van de eerste spellen die ik kocht, ik ben er nog steeds niet op uitgekeken.” (Dagmar)
De koning van Spanje heb ik altijd geëerd.” (Stefan)
Een strategisch bordspel dat haast perfect in elkaar zit. Ongelooflijk hoe dit spel blijft bekoren.” (Sven)
Als ik die ‘s avonds ga spelen is de hele dag al goed.” (Eric)
Dit meerderhedenspel kan nog steeds boeien. Ik moet nu toch eens dringend werk maken om de uitbreidingen te spelen.” (Bart)

4. Hoogspanning
(Friedemann Friese, 2F Spiele/999 Games, 2004)
2008: 2
2009: 5
Het was lang wachten op de Nederlandse editie, maar met deze letterlijke evergreen is dat geen bezwaar. De wat aansprekender illustratie zal ool helpen.
De wet van de remmende voorsprong heb ik nog maar zelden zo goed in een spel verwerkt gezien. Je hebt altijd weer kans om bij te trekken, zodat het leuk blijft van begin tot eind.” (Tamara)
Het blijft vermakelijk. Beetje bieden, bouwen, rekenen. De avond kabbelt op aangename wijze voort.” (Harko)
Mooi en leuk, zit bovendien slim in elkaar. Heb er alle uitbreidingen van, maar op de een of andere manier komt het toch niet zo vaak op tafel.” (Sander)
Het beste ‘treinspel’ dat er bestaat.” (Dirk)
Gespeeld op de Fanatic vorig jaar, waar ik was met mijn zoon. Die wilde meteen wel zijn spaarpot op de kop zetten om het te kopen. Dat vond ik niet goed: ik heb het zelf gekocht. Sindsdien is het nog maar één keer op tafel geweest, met matig succes. De regels zijn net iets te gecompliceerd om met het gezin snel te kunnen spelen. Het is iedereen wel duidelijk dat het een akelig slim en subtiel spel is.” (Herman)
Ik ken geen spel waarin een economisch thema beter verwerkt is.” (Dagmar)
Ook dit is een spel dat ik in het begin wel ok, maar niet geweldig vond. Het gemanipuleer met de spelvolgorde is iets wat je aan moet leren, uiteindelijk wordt het wel een belangrijk strategisch hulpmiddel. Verder zit het spel heel goed in elkaar, origineel thema, alleen jammer dat er iets te veel boekhouding bij komt kijken.” (Marcel)
Hoogspanning is telkens opnieuw een uitdaging. Je probeert een beetje achter te blijven om zo goedkoop energie te kunnen kopen. Maar het is belangrijk om toch niet te lang achterop te hinken, want anders mis je de snelle eindsprint. De verschillende kaarten, met de daarbij horende verschillen in startopstelling en energievoorziening, leveren voldoende afwisseling en uitdaging. Spaarzaam zijn met geld kan belangrijk zijn. Al te dikwijls heb ik genoegen moeten nemen met de tweede plaats: evenveel steden als de eerste, maar minder geld.” (Bart)

3. Dominion
(Donald Vaccarino, Rio Grande Games/999 Games, 2008)
2008: –
2009: 6
Blijft Hoogspanning met een haarbreedte voor. Het kwam toch een paar keer vaker op de eerste plaats terecht; alleen de nummer 1 deed dat vaker.
Heb Intrige gekocht i.p.v. het basisspel. Ik heb er geen spijt van gehad. Alleen de uitvoering was de koop al waard.” (Pieter)
Schudden, schudden, schudden. Zou een kaartenschudmachine uitkomst geeft bij dit spel? Een vernuftig kaartspel, want ga je voor de snelle punten, of zorg je voor een goed deck en komen de punten later wel?” (Tamara)
Leuk spelletje, maar ook wat solistisch.” (Harko)
De titel bij deze moet natuurlijk zijn ‘Over 10 jaar klassieker’.” (Vincent)
Als ik kijk naar herspeelbaarheid en de frequentie waarmee het op tafel komt (in totaal 85 x) verdient Dominion inmiddels een tweedeplaats. Daar moet ik wel bij opmerken dat dat zonder de twee uitbreidingen niet gebeurd was. Daarvoor is het basisspel wat mij betreft wat te simpel. De uitbreidingen voegen echter de nodige herspeelbaarheid en wat meer complexiteit toe waardoor het alsnog/opnieuw een zeer boeiend en vlot spel wordt. Daarnaast is het spel zeer toegankelijk.” (Sander)
Ideaal op BSW, anders ben je veel aan het schudden, maar is het ook leuk.” (Guus)
Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, speel je dit spel zo tientallen keren achter elkaar aan.” (Dagmar)
Het spelsysteem van Dominion gaan we de komende jaren nog vaker terugzien in andere spellen, dit kon wel eens de belangrijkste innovatie op spellengebied van de laatste jaren blijken te zijn. Niet alleen spreekt dat systeem me heel erg aan, ook de veelheid aan kaarten en de interacties die dat oplevert maken dat dit een spel is dat me de komende vijftig jaar niet zal gaan vervelen.” (Marcel)
Magisch Dominion, meesterlijk kaartspel verkopen als goedkope CCG, gewoonweg geniaal.” (Martijn)
Eén van de meest vernieuwende spelsystemen van de laatste vijf jaar. Niet voor niets is dit systeem inmiddels al veelvuldig gekopieerd. Dominion is spannend tot het eind, is eenvoudig uit te leggen en speelt ontzettend lekker en snel weg.” (Bart)
Nooit eerder kwam een spel zo vaak op tafel. En het verveelt nooit. De korte speelduur is geweldig: er is altijd tijd voor revanche.” (Johanna)

2. Agricola
(Uwe Rosenberg, Lookout Games/999 Games, 2007)
2008: 11
2009: 1
Agricola weet de toppositie van vorig jaar niet te behouden, maar heeft nog wel een aanzienlijke voorsprong op de rest. Dan heeft de echte nummer 1 het niet te makkelijk.
Topper. Heel goed om in het basisspel zelf al 3 verschillende kaartendecks te stoppen. Dat geeft tenminste waar voor je geld. Door de kaartendecks is elk spel weer anders en zal je steeds je strategie aan moeten passen.” (Tamara)
Mag niet ontbreken, kan niet wachten op het eerste potje Veenboeren.” (Vincent)
Zowel Race for the Galaxy als Dominion hebben het aantal keren dat erbij ons aan tafel een ander spel gespeeld werd ernstig verminderd. De belangrijkste reden is dat ze makkelijk 2x gespeeld kunnen worden in de tijd die je normaal kwijt bent aan een ander bordspel… Afijn, Agricola blijft een geweldig spel, en wellicht kan de nog niet gespeelde uitbreiding (de Veenboeren) het agrarisch vuur opnieuw doen oplaaien.” (Sander)
Zelf ben ik geen groot liefhebber van Agricola. ‘t Is mij allemaal iets te samengeraapt en bewerkelijk. Het komt best vaak ‘s avonds na het eten op tafel voor een potje met mijn vrouw en zoon. Altijd leuk.” (Herman)
Klaar leggen en opruimen kost even, maar zo’n leuk thema en zoveel opties.” (Guus)
Heb alleen de familievariant nog maar gespeeld maar die levert al zoveel plezier op en is al moeilijk zat!” (Hilbert)
Het bewijs dat je het meisje wel van het platteland (Fryslân boppe) kan halen, maar het platteland niet uit het meisje.” (Dagmar)
Thema en spel werken geweldig samen in een spannend spel.” (Wim)
Boeren boeren als boer niet beroerd maar toch op 3 van de Uwe Triology.” (Martijn)
Dit blijft simpelweg een erg leuk spel. Het is niet voor niets dat in dezelfde serie inmiddels meerdere titels verschenen zijn.” (Bart)
De eerste keer heb je het gevoel dat er te veel op je afkomt. Maar uiteindelijk past het allemaal mooi in mekaar. Eerst strijd je om te overleven en voldoende voedsel te verzamelen, daarna probeer je je boerderij te laten renderen en tenslotte probeer je te optimaliseren.” (Bart)
Leuk om tussendoor nog eens te spelen. Ook de verschillende uitbreidingen blijven een meerwaarde geven vind ik.” (Els)

1. PUERTO RICO
(Andreas Seyfarth, alea, 2002)
2008: 1
2009: 2
Puerto Rico stelt orde op zaken en is weer nummer 1. In ieder opzicht: de meeste punten, op de meeste lijstjes en het vaakst nummer 1. Zelfs vaker dan Agricola, Dominion, Hoogspanning en El Grande samen.
Tja, wat wil je. Ik ben bevooroordeeld als vertaler van dit prachtige spel. Maar het gaat wel om P-u-e-r-t-o-R-i-c-o, zo ongeveer het meest bekroonde spel van de laatste 10 jaar. En terecht!” (Tamara)
Na enkele jaren in de kast gelegen te hebben omdat mijn medespelers het ooit in mijn afwezigheid hadden afgetest (het bleek dat ze enkele regels verkeerd hadden geïnterpreteerd), komt het nu bijna wekelijks op tafel. Bij Nader Inzien een topspel.” (Harko)
Een klassieker. Lijkt in het begin nogal aan de zware kant, maar het spel bezit een zekere natuurlijke flow dat het vlotter en makkelijker om spelen maakt dan het op het eerste zicht lijkt.” (Kurt)
Ook dit blijft een favoriet. Altijd leuk om te spelen en niet voor niks de inspiratiebron die tot de ontwikkeling van Race for the Galaxyheeft geleid.” (Sander)
Al vanaf de eerste dag meteen een voltreffer. Komt tegenwoordig weer veelvuldig op tafel. Tot voor kort was er nog geen antwoord op de aanschaf van het Hospitium in de eerste ronde door speler 1 en 2, maar recentelijk is het me dan toch gelukt.Blijft boeien, jammer dat de uitbreiding nooit in het Nederlands is uitgebracht.” (Laurens)
Het spel dat de aanzet werd tot een zeer uitgebreide verzameling bordspellen, heden ten dage. Tacktiek en weinig geluk. Rollen. Mooi uitgevoerd. Duidelijke regels. Redelijke speelduur. Wat wil een mens nog meer.” (Familie Vink)
Puerto Rico is via een lange omweg onze collectie binnengeslopen. Een jaar of wat geleden ging ik naar Noorderspel met genoeg geld op zak om PR – de nummer 1 op BGG – te kunnen kopen. Maar WirWar had het niet bij zich, dus ik ging met het PR kaartspel weer naar huis. Een jaar later kon ik het – weer op Noorderspel – spelen. Ik was niet onder de indruk, dus was blij dat ik het niet gekocht had. Dit jaar op Noorderspel won mijn zoon (geluksvogel, want hij wint altijd) in de loterij … Puerto Rico! Thuis gespeeld, en dit keer was ik wél onder de indruk.” (Herman)
Wat moet je hier nog over zeggen, top, speel het te weinig en een gedoe om uit te leggen bij nieuwe spelers met al die rollen en acties die daar aan verbonden zijn.” (Axel)
Terecht een topper op BGG.” (Wim)
De onbetwiste nummer één wat mij betreft. Het blijft altijd leuk en spannend tot het eind. Dit spel verveelt nooit!” (Pieter)
Geen lekkere koffie zonder plantagearbeiders, waarbij dit spel de beste koffie heeft.” (Martijn) “Dit verveelt nog lang niet. En ik heb de uitbreidingskaartjes pas 2 keer gebruikt en voorzie dus nog veel leuke potjes vol nieuwe ervaringen. Steeds andere manieren om samen en tegen elkaar te spelen, alternatieve winroutes, zeer geschikt voor spelen met 2 zonder risico op echtelijke ruzies. Uiteindelijk (is dat de ervaring?) nog best goed uit te leggen aan een nieuwe speler. Een Topper en een Blijver.” (Patrick)
Thema en spelmechanismen zijn mooi verweven met veel diepgang.” (Henk)

En dat was het dan. Een favoriet aanwijzen is lastig, maar ik ga toch voor Dominion.

14 reacties

 1. Leuk om te lezen een hoop NOG nooit gespeeld. Puerto Rico onder andere (schaamt zich).

  En ik moet toch In de Ban van Ring nog eens spelen gekocht gespeeld vond er niks aan in de kast beland gebruik de miniaturen wel voor d&d maar dat is het dan ook wel.

  Through the Ages wordt gemist door mij…..

  Bedankt voor de lijst

 2. Afgelopen zaterdag Agricola op de kop weten te tikken voor maar 19,95 bij Top1Toys. Wat een stuntprijs was dat van 45 euro naar 19,95. Ik kon het dus ook amper geloven.
  Ik ben er natuurlijk erg blij mee, omdat het de nummer 2 uit de top 100 betreft.

 3. Mooie lijst weer. Komt er nog een lijst met statistieken? Met oa hoeveel mensen een lijst hebben ingestuurd.

  Wellicht ook bijv. een top 10 op basis van alleen de nummer 1 van de instuurde lijsten etc.

 4. Toplijst! Met veel plezier gelezen, al mijn favorieten komen terug in de lijst. Net als mijn motivaties.

  Komt er ook nog een tipparade? 🙂

 5. Peter Hein,

  Bedankt voor het gezellige leesvoer. Helaas ben ik vergeten om dit jaar het lijstje in te vullen, volgend jaar ben ik er weer bij!

  En nu naar de winkel om stenen tijdperk te kopen 🙂

 6. 't Is weer een mooie lijst geworden. Bijna een boodschappenlijstje. 🙂
  Slechts 8 spellen die ik heb genoemd staan niet in de lijst: Sjoelen, Rattus, Regenboogslang, Raindropchess, Hanze, Andromeda, Kakkerlakkensalade en
  Kakkerlakkenpoker.
  Tot volgend jaar! Enne… maak je er ook nog een GeekList van? 😉

 7. Peter bedankt voor het samenstellen van de lijst! Leuk om terug te lezen en te zien welke spellen graag gespeeld worden.

 8. Pter Hein, bedankt voor de leuke lijst!! Met plezier gelezen en leuk om mijn commentaren te hebben mogen zien verschijnen…

 9. Met veel plezier gelezen. Bedankt!

  En nu zou ik graag de inhoud van onze spellenkast gaan omruilen voor deze top 100…

 10. Bedankt voor de lijst! Altijd leuk lijstjes bekijken. Alleen nu heb ik weer kriebels om een (voor mij) nieuw spel te gaan kopen. Houdt dat dan nooit op ???
  Groeten Ruud

 11. Erg leuk weer de top 100 van 2010. Peter Hein bedankt weer voor het mogelijk maken van de enige echte top 100 van de Benelux.

 12. Peter Hein, bedankt voor al het werk wat je in de top 100 hebt gestopt. Ik heb hem weer met veel plezier gelezen. Er zijn te veel spellen waarbij ik denk "oh ja, die is ook leuk, moet ik nodig weer eens spelen". Maar ja, waar haal je de tijd vandaan! En ieder jaar komen er weer nieuwe kanshebbers op de markt waardoor het toch weer spannend is hoe de lijst uitpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *