Top 100 2010: 21-30

Geplaatst door

Drie superstijgers vinden we vandaag. Bij eentje kan ik wel een verklaring bedenken, bij de andere twee tast ik in het duister.

30. Lost Cities
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 1999)
2008: 21
2009: 19
Een ware evergreen. Ondanks de leeftijd nog steeds een van de populairste spellen uit de tweepersoonsreeks van Kosmos. Heeft inmiddels veel Keltis-nageslacht, maar Lost Cities blijft voor velen nog de top.
Samen met Ballonrace het beste spel voor 2 personen. verveelt eigenlijk nooit en erg mooi thema. Keltis is dan opeens wel erg koel en klinisch.” (Laurens)
Hiermee wisselen ik en mijn vriendin soms Schotten-Totten af, als we dat zat zijn. Hoewel ik Lost Cities beter vind, spelen we toch vooral Schotten-Totten. Ik heb duidelijk niet de broek aan in huis.” (Danny)
Eenvoudig en vlot kaartspel voor twee. Onmisbare reisgezel.” (Bart)

29. Cuba
(Stefan Stadler en Michael Rieneck, eggertspiele/The Game Master, 2007)
2008: 93
2009: 31
Schoot vorig jaar omhoog en weet de positie te consolideren. Het ‘andere Puerto Rico’ blijft populair.
De eerste keer dat ik het speelde was ik overweldigd door de enorme keuze (en mijn gebrek aan strategie). Toch bleef het spel boeien en in latere potjes wist ik het dan ook eindelijk naar mijn hand te zetten. Dat je je strategie nog wel eens bij moet stellen, moet je maar voor lief nemen in dit spel. De uitbreiding zorgt voor nóg meer lastige keuzes!” (Bart)
Nog steeds een strategisch bordspel dat met plezier gespeeld wordt.” (Sven)

28. Memoir ’44
(Richard Borg, Days of Wonder, 2004)
2008: 88
2009: 76
En waar komt dit ineens vandaan? Met 48 (!) posities winst is Memoir ’44 de hardste stijger in het klassement. Is BattleLore het toch niet helemaal? Zijn het de uitbreidingen? De grotere interesse in (lichte) wargames? Ik weet het niet, behalve dan dat mijn twee potjes naar meer smaakten.
Heel leuk spel voor met zijn 2en. Dit gaat helaas wat te ver voor mijn vriendin, dus zit nu op zo’n 5-6 speelsessies na een jaar.” (Danny)
Leerzaam en leuk, waar vind je dat nog.” (Dagmar)
Plastic soldaatjes … says it all. ” (Christophe)

27. Jambo
(Rüdiger Dorn, Kosmos/QWG Games, 2004)
2008: 86
2009: 39
Nog een blijver uit de Kosmosreeks. QWG heeft er goed aan gedaan die uitbreidingen uit te brengen.
Hallo in het Swahili is een van de beste spellen uit de 2-persoonsreeks van Kosmos.” (Tamara)
Het beste tweepersoonsspel (naast Yinsh).” (Vincent)
Na Dominion misschien wel het beste kortere spel voor 2 spelers.” (Johanna)
Ook omdat mijn vrouw het zo leuk vindt en vaak wint.” (Henk)

26. Notre Dame
(Stefan Feld, alea, 2007)
2008: 26
2009: 18
Terug op de 26e plaats is dit nog steeds met afstand Felds populairste spel. Verder vinden we alleen Macao in de lijst.
Je wil uitbreiden, hebt geld nodig en je wil punten pakken. En dan zijn er, telkens weer; die ellendige ratten. Het mechanisme waarbij je uit drie kaarten er eentje kiest en de resterende aan je buur doorgeeft, stelt je dikwijls voor keuzes. En dan moet je nog afwachten wat je andere buur zal krijgen.” (Bart)

25. Taj Mahal
(Reiner Knizia, alea/QWG Games, 2000)
2008: 27
2009: 32
Opmerkelijk constant, al heb ik het idee dat de editie van QWG nooit een groot verkoopsucces is geweest. Hopelijk heb ik het mis.
Een oude topper die mede wegens aangename speelduur nog regelmatig op tafel komt.” (Harko)
Beste Knizia naar mijn mening. Heeft ook een bepaalde sfeer met kleurstelling van de onderdelen en de prachtige kaarten.” (Axel)
Mooi spel dat je goed tegen elkaar kunt spelen maar waarbij de keuzes erg belangrijk zijn.” (Hilbert)

24. Tikal
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Ravensburger, 1999)
2008: 18
2009: 33
Het eerste spel uit de befaamde maskertrilogie. Zou dit nu de SdJ nog winnen?
Klassieker, ik denk er niet gauw aan om het te spelen, maar als het er ligt, een genot.” (Vincent)
Fantastisch sfeervol meerderhedenspel van kramer. Niet te vaak spelen, maar wel heel leuk om te spelen van tijd tot tijd.” (Laurens)
De combinatie van een meerderheidspel met een ontdekkingsspel geven dit spel iets extra waardoor het in mijn top tien staat.” (Dirk)
“Het beste actiepuntenspel van Kramer en Kiesling.” (Dagmar)

23. Machiavelli
(Bruno Faidutti, Hans im Glück/999 Games, 2000)
2008: 8
2009: 10
Hier komen we het eerste voormalige top-10 spel tegen. Ooit mijn favoriete kaartspel, maar dat is wel heel lang geleden.
Ik speel het helaas niet vaak, maar het is beslist een intrigerend spel.” (Sander) “Eén van de weinige spellen waar het hele gezin wel voor te porren is.” (Herman)
Stond lang in mijn top-3 en speel ik nu veel te weinig.” (Guus)
Wie heeft wat en wat kan ik er tegen doen, of hoe kies ik een karakter dat niet vermoord of bestolen wordt?” (Henk-Jan)
Machiavelli is altijd fijn om spelen, of je nu met twee of met zeven bent.” (Bart)

22. Regenwormen
(Reiner Knizia, Zoch/999 Games, 2005)
2008: –
2009: 58
Vorig jaar hoog binnengekomen en stijgt dit jaar hard verder. De combinatie van een toegankelijk spel en een mini-editie met toegankelijke prijs legt dit spel geen windeieren.
Lekker tussendoortje, ook heel prima voor 2 personen.” (Laurens)
Dit spel heb ik ondertussen zeker 10 keer cadeau laten geven op kinderfeestjes. Overal een (op zijn minst tijdelijk) succes.” (Herman)
Het dobbelspel wat vrienden en ik het meest spelen, omdat het zo simpel is en je lekker kunt kapen. We hebben het spel 2 jaar lang verkeerd gespeeld, hadden niet gelezen dat je precies het aantal ogen moet gooien als op de steen staat die je wilt stelen bij een ander. Ook fijn om te spelen als je tussendoor tv wilt kijken, dat kun je mooi tussen andermans beurten doen. Alleen 20 minuten spelduur volgens de doos klopt echt niet, soms is het ruim het dubbele.” (Wiljan)
Zeker een leuk tussendoortje, ben aan mijn tweede setje dobbelsteentjes toe (dank je wel 999). Goede herinneringen aan het reisspel: in de trein, op terrasjes en in restaurants, met de kinderen in het zonnetje op de trappen voor de Sacre Coeur.” (Patrick)

21. Mr. Jack
(Bruno Cathala en Ludovic Maublanc, Hurrican, 2006)
2008: 61
2009: 64
De hardste stijger na Memoir ’44. Waarom? Geen idee. Is het de New York-versie? Maar verrassend is het wel. Helaas hebben de fans er niets over te zeggen.

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk eens een lijstje spellen die ik allemaal gespeeld heb. Mijn favoriet is Lost Cities, op de voet gevolgd door Taj Mahal. Tja, fanboy he…

2 reacties

  1. Jambo, Macchiavelli en Regenwormen in bezit en gespeeld. Bij de laatste 2 spreken mijn opmerkingen voor zich. 🙂 Jambo heb ik nog maar een keer of 3 gespeeld, en eerlijk gezegd had ik het spel niet zo hoog verwacht. Nog maar een paar keer doen, misschien mis ik iets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *