Top 100 2010: reactie van Dagmar

Geplaatst door

Geloof het of niet, maar de ontknoping van de top 100 van 2010 was voor mij net zo’n verrassing als voor jullie. Ik heb het echt geprobeerd, maar Peter Hein laat niets los over de uitslag totdat hij netjes op het blog staat. Ook voor mij was het dus iedere dag een verrassing welke spellen waar waren geëindigd. En iedere dag werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt: er zijn veel te veel leuke spellen die ik veel te weinig (of zelfs nooit) meer speel omdat er altijd te weinig tijd is.

Van de uiteindelijke lijst heb ik 80 spellen gespeeld en bezit ik er 65. De top 13 (what’s in a name) staat in mijn spellenkast en pas op plaats 32 kom ik een spel tegen dat ik niet gespeeld heb (Wikinger). Dat is toch geen beroerde score dacht ik zo. De meeste gaten vallen in het topzware segment (Railroad Tycoon, Brass en Axis & Allies trekken me niet zo) en in de categorie traditionele spellen (backgammon en klaverjassen).

Het verraste met dat Agricola van de eerste plek was gestoten door Puerto Rico. Ik snap wel waarom Puerto Rico hoger scoort dan Agricola bij sommigen, maar ik had verwacht dat de grote massa nog niet over de hype heen zou zijn geweest. Ik vind het leuk om te zien dat de lijst ook veel al wat oudere spellen bevat. Het lijkt wel echt te helpen om een Nederlandse editie uit te brengen als je hoog wil scoren. Of zouden Nederlandse uitgevers gewoon heel goed in staat zijn om de toppers te selecteren waardoor echt de beste spellen (ongeacht taal van uitgave) in de lijst staan.

Mijn top 20 zag er als volgt uit:
Plaats 1: Scrabble:
Plaats 2-10: Dominion, Memoir ’44, Kolonisten van Catan bordspel, Taipan, El Grande, Morgenland, Pandemie, Tikal, Agricola
Plaats 11-20: Wizard, Coloretto, Ticket to Ride, Hoogspanning, Space Alert, Schotten Totten, Stenen Tijdperk, Stef Stuntpiloot, Fits, Cities

Op Fits en Coloretto na hebben al deze spellen de top 100 gehaald. Het verbaasd me niet heel erg dat Fits de top 100 niet gehaald heeft. De doos doet het spel geen recht en ik kan me voorstellen dat daardoor een hoop mensen het spel niet kennen. Dat Coloretto de top 100 niet gehaald heeft verbaasd me wel. Ik vind dit echt een klassieker en had verwacht dat meer mensen die mening zouden zijn toegedaan.

Al met al was de top 100 weer 10 dagen heerlijk leesvoer. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie!

3 reacties

 1. Hallo Wiljan,

  Het zit inderdaad in de planning om een recensie van Lemming Mafia op spellengek te plaatsen, nog even geduld dus.

  Groeten Dagmar

 2. Colloreto vind ik ook wel leuk. Spelen we eigenlijk te weinig.

  Ik zie rechts dat jullie Lemming Mafia hebben gespeeld. Komt daar nog binnenkort een recensie van op Spellegek? Ik ben nml erg benieuwd naar wat jullie van het spel vinden.

 3. Railroad Tycoon moet je anders toch eens proberen, Dagmar. Ik denk dat je het wel zal kunnen waarderen, want zo zwaar is het niet.

  Sterker nog, ik vind het maar een matig spel, omdat het veel te licht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *