Halli Galli Extreme

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Haim Shafir
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Iedereen houdt van Halli Galli. Aangeschoten studenten die niet meer weten op welke van de twee bellen ze nu moeten slaan, onderwijzers en ‘bewuste’ ouders die het educatieve aspect zien en natuurlijk de kinderen die graag het snelst op de bel meppen.

Oh ja, en de uitgevers niet te vergeten natuurlijk. Door die waanzinnige populariteit zijn de varianten niet aan te slepen. Thema-edities natuurlijk, maar ook varianten zoals de juniorversie en nu dus de extreme versie.

Op het eerste gezicht lijkt de extreme versie maar mak. Je mag slaan als er twee dezelfde fruitkaarten open liggen (tellen hoeft niet meer), of als er een dier zichtbaar is. Maar wacht. Een olifant is allergisch voor aardbeien, dus bij die combinatie mag je niet slaan. Voor apen en citroenen geldt hetzelfde. Mag je volgens de ene regel wel slaan en de andere niet, dan heeft de laatste voorrang. Bovendien zetten vooral de kaarten met drie stuks fruit je snel op het verkeerde been.
Ook fouten worden sneller afgestraft: bij een foute slag dreig je al je omgedraaide kaarten kwijt te raken. Twee fouten op rij en je ligt er helemaal uit. Ziedaar waar het epitheton ‘extreem’ vandaan komt.

Voor de rest zijn de regels ongewijzigd: kun je geen kaart meer omdraaien dan lig je uit het spel. Zijn er nog twee spelers over, dan spelen ze door tot de laatste mep. De speler die daarna de meeste kaarten heeft, wint.

… en de waardering

Halli Galli, je moet ervan houden. In mijn ervaring doen de meeste kinderen dat wel, en daarom liggen er bij mij thuis verschillende versies. Ondanks de grotere moeilijkheidsgraad heeft Extreme voor mij de minste toegevoegde waarde. Het biedt natuurlijk nog steeds het patente Halli Galli-vermaak, maar niet wezenlijk anders of beter dan de vanillesmaak. De junioreditie doet dat wel, doordat het echt bedoeld is voor kleinere kleuters, die nog niet zo snel kunnen tellen.

Voor de echte diehard fans kan die toegevoegde waarde er wel zijn. Je maakt sneller fouten en dat houdt je scherp. Met deze versie komt Halli Galli gevaarlijk dicht bij Set. Maar doe mij dan toch maar Extreme, dat heeft tenminste meer spanning en natuurlijk de bel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *