Top 100 2012: 31-40

Geplaatst door

Stefan Feld doet het goed dit jaar: opnieuw twee nieuwe spellen van zijn hand in de lijst, waarvan een de hoogste nieuwe binnenkomer is.

40. Lost Cities
(Reiner Knizia, 1999)
positie vorig jaar: 37
Verschil: -3
Dit is nog steeds een van Knizia’s populairste spellen; het laat alle Keltisvarianten ver achter zich.
Toppertje voor twee. Snel geleerd en heel leuk tussendoortje.” (Els)
Waarschijnlijk het meest gespeelde spel afgelopen jaar. Simpelheid troef en toch blijven nadenken.” (Peter)
Wellicht een van de beste twee persoonspelletjes.” (Wiljan)

39. Trajan
(Stefan Feld, 2011)
positie vorig jaar: nieuw
Trajan gooide hoge ogen op Spiel en nu ook in deze lijst.
Hoe complex ook, dit spel is heel gestroomlijnd. Eén ronde gespeeld en alles is duidelijk, behalve hoe je moet winnen!” (Olav)
Eén van de nieuwkomers dit jaar en meteen favoriete spel van deze auteur geworden. Hoe tof is het om met de mancala toe te werken naar een grote move.” (Stefaan)
Stefan Feld boeit me niet altijd, maar hier heeft hij wel een heerlijke hit bij mij gescoord. Het is vooral multi-player solitaire, zoals vaker bij Feld, maar toch is dit zo’n heerlijk uitdagende puzzle dat het wel blijft boeien om het allemaal zo optimaal mogelijk te doen. Wie gaat deze in Nederland eens uitbrengen?” (Michiel)
Zalig doorschuifsysteem waarbij je de hersens van je tegenspelers aan de overkant van de tafel hoort kraken.” (Chantal)
Zooooveel dingen die je tegelijk wil doen: stress!! Het Mancala-systeem is briljant.” (Els)

38. King of Tokyo
(Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
En nog een spel van Spiel 2011. Tevens het derde spel van Garfield in de lijst en in een keer de hoogst genoteerde!
De ontdekking van het afgelopen jaar voor mij. Het lijkt zo simpel, dobbelsteentjes gooien, schadepunten uitdelen, speciale eigenschappen kopen… het is ook simpel, maar het is vooral ontzettend lollig. Hilariteit alom, en toch moet je wel degelijk keuzes maken die er toe doen. Ik heb hier al vele uren plezier mee beleefd, en daarom een terechte toevoeging aan mijn persoonlijke top 10.” (Marcel)
Pas leren kennen maar al grote fan van dit spannende spel met elementen van Can’t Stop en Regenwormen.” (Erik)
Zowel aard van het spel als vormgeving trokken mij op voorhand niet aan. Totdat ik het een keer kon uitproberen. Zodra binnenkort de Nederlandse versie beschikbaar is loop ik naar de winkel om dit spel te kopen (ja, ik weet dat dit spel taalonafhankelijk is, maar steun aan Nederlandse uitgaves mag wel).” (Bart)

37. Imperial 2030
(Mac Gerdts, 2009)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: +4
Nog een rondelspel van Gerdts in de lijst. Imperial 2030 blijft met gemak de populairste (en de enige uitgegeven in het Nederlands).
De ontdekking van het afgelopen jaar! Leuk dat de macht in een land steeds kan verschuiven.  Dan bouw je eerst zelf iets uit tot wereldmacht, en dan koopt ineens de vijand alle aandelen van jouw wereldmacht.” (Rolf)
Meest gespeelde uit de rondelreeks van Gerdts met een briljant sfeertje.” (Stefaan)
Wie denkt aan een soort moderne variant van Risk te beginnen komt bedrogen uit, want voor je het weet wordt je land onder je vandaan gekocht…” (Mike)

36. Verboden Eiland
(Matt Leacock, 2010)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: +22
Maakte vorig jaar een mooie entree en stijgt dit jaar lekker verder.
Zullen we het dan toch maar het kleine broertje van Pandemie noemen. Ideaal om te spelen met kinderen vanaf een jaar of negen en zeer leuk om op deze manier mensen te introduceren in het coöperatief spel.” (Pedro)
Pandemie light, hoewel soms de keuzes in dit spel niet zo moeilijk zijn, is het altijd leuk om het eiland te zien zinken. Heel vaak komt het toch neer op die allerlaatste kaart. Spannend, kort en leuk spel.” (Rick)
Sinds de aanschaf van dit spel wellicht een van de meest gespeelde spellen omdat je of met zijn allen wint of verliest en je samen helemaal opgaat in het spel.” (Wiljan)

35. Brass
(Martin Wallace, 2007)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: +3
Wallaces populairste spel in de lijst weet nog een paar plekjes te stijgen.
Dit is wat de spellen van Martin Wallace betreft echt top of the bill. Geen behoefte aan nieuwe borden voor dit spel. Het is de unieke manier waarop de handkaarten werken, dat is wat dit spel afwisselend houdt.” (Michiel)
Ondanks dat de soepelere opvolger makkelijker uit is te leggen vind ik het origineel nog steeds beter. Wellicht de laatste ‘klassieke’ Wallace waarbij je altijd geld tekort hebt en je je hersens pijnigt om te bedenken hoe je in vredesnaam je de spelmechanismes in je voordeel laat werken.” (Mike)
Ondanks enkele andere sterke ontwerpen blijft dit toch de opperwallace. Je ziet de industrie zich op gang trekken.” (Stefaan)

34. Tai Pan
(Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: -5
Voor een notering in de top-10 komt het al een tijdje niet meer in aanmerking, maar geliefd is dit kaartspel nog altijd.
Je medespeler en tegenstanders leren kennen en te weten komen met welke handen zij welke acties doen blijft fantastisch. Wat dat betreft net klaverjassen, maar dan een stuk leuker en uitdagender.” (Paul)
Ik kende dit spel al langer maar het leek mij nooit zo leuk. Totdat ik het gewoon een keer ging spelen, toen bleek het eigenlijk best wel een toppertje, en het spel begon steeds leuker te worden, wat een ontdekkingsreis zeg! Het lijkt een simpel kaartspelletje maar het is een complex spel met veel verschillende ins, outs en ongeschreven regels.” (Paul)
Met steeds hetzelfde groepje van 4, zijn wij verslaafd geraakt aan dit meeslepende kaartspel. Het is een spannend spel dat in het begin wat lastig is om door te krijgen, maar wat de moeite daarvoor moeiteloos terugbetaalt in vele uren spelplezier. Het halen van een Tai Pan of het spelen van een bom, is het beste gevoel dat je kunt wensen.” (Bartjan)
Verslavend slagenspel voor 4 spelers.” (Rick)

33. Im Jahr des Drachen
(Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: +7
En opnieuw een spel van Feld. Dit was tot vorig jaar zijn hoogste genoteerde spel in de lijst.
De andere Feld die ik zeer kan waarderen. Vechten tegen de ellende, wie doet dat het beste?” (Michiel)
Geen geluk in dit spel, letterlijk en figuurlijk. Wel een topspel met vele tactische keuzes.” (Sander)
Gelukkig is het maar een spelletje, want wat komt er een boel ellende op je af in het jaar van de draak. En het komt altijd neer op kiezen tussen twee kwaden, maar om onduidelijke redenen bevalt mij dat hier heel goed.” (Marcel)
Timing, Plannen, In control blijven. Topspel.” (Paul)

32. Die Burgen von Burgund
(Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
Het meest recente grote aleaspel van Stefan Feld is direct zijn populairste. Wel bijzonder: hij staat met vier spellen in de lijst, maar tussen zijn hoogste en laagste spel zit slechts elf plaatsen verschil.
Simpele regels, veel mogelijkheden. Heerlijk spel.” (Olav)
2011 was een goed jaar, met deze toch wel als absoluut hoogtepunt.” (Paul)
Heerlijk puzzelen en combinaties maken. Opnieuw een vernieuwend en knap spelsysteem van Feld. De variabele spelborden maken het helemaal af. Mijn nieuwe nummer 1!” (Els)

31. Diplomacy
(Allan Calhamer, 1959)
Positie vorig jaar: 73
Verschil: +48
Het op één na oudste spel in de lijst is tevens de op één na hoogste stijger. Dit oudje laat zich niet kisten door al die moderne fratsen.
Diplomatie blijft een fantastisch spel. Vooral het onderhandelen maakt dit spel zo intrigerend. Enige tijd terug hadden we eindelijk nog eens de kans om Diplomatie als bordspel te spelen. De wonde van het mes in de rug doet nog altijd pijn…” (Bart)
Het is erg lastig om hier het juiste gezelschap voor bij elkaar te brengen, maar als het lukt dan heb je wel een geweldige dag/avond. Wat een briljant spel is dit. Het is heerlijk om eindelijk eens de slechterik uit te hangen en van alles te beloven wat je nooit van plan bent na te komen.” (Marcel)
Nooit met kennissen spelen; alleen met echte vrienden of met onbekenden. Alleen met overtuigingskracht, mensenkennis, en geloofwaardigheid kan je je staande houden in dit spel van wisselende allianties.” (Eugène)

Van deze lijst heb ik er maar liefst vier niet gespeeld: Diplomacy, Trajan, Burgen von Burgund en Imperial 2030. Bij Dip zal het er wel nooit van komen (in die tijd doe je twee keer 1830), de beide Felds moeten toch zeker een keer op tafel komen. Imperial 2030 zou ik ook best eens willen doen.

Van de rest is Tai Pan uiteraard mijn favoriet. Tot Race stond dat altijd bovenaan mijn lijstje.

Eén reactie

  1. Hier staan wel weer een paar veelbelovende namen bij. Van Imperial 2030 had ik me bij de vorige top 100 al voorgenomen om het te kopen herinner ik me nu. Oei oei 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *