Top 100 2011: 41-50

Geplaatst door

Vandaag komen we aan bij de bovenste helft. Daaronder drie nieuwe spellen die vorig jaar zijn verschenen.

50. Kardinaal en Koning
(Michael Schacht, 2000)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: +5
Deze klassieker blijft mooi rond het midden hangen. Kan zich nog prima meten met het moderne spul.
“Leuk meerderhedenspel, dat uitblinkt in een korte speelduur en leuk spelverloop. Eigenlijk ken ik geen mensen die hier niets in zien. Voor mij een goede subtopper (al jaren).” (Vincent)
“Een makkelijk uit te leggen en te spelen spel met een bescheiden speelduur, maar met het gevoel van een groot en goed complex spel.” (Frank)
“Erg leuk spel vanwege de combinatie van een korte speelduur en toch een aantal tactische afwegingen. Plaats je een extra klooster om zo de meerderheid in een gebied te halen of ga je voor de raadsheer en hoop je zo uiteindelijk via de verbonden extra punten te genereren. Lastige keuzes die het spel ook elke keer weer interessant maken.” (Dierik)
“Mijn favoriet als er een spel gezocht wordt dat speelbaar is binnen het uur en dat toch voldoende tactiek biedt.” (Stefaan)

49. Keltis
(Reiner Knizia, 2008)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +4
Blijft ook stabiel, na een goede eerste notering vorig jaar. Ik raad de fans aan om ook al die varianten eens te proberen.
“Is al een hele spelfamilie geworden en daar reken ik Lost Cities ook toe. Simpel principe en blijft onderhoudend.” (Rients)
“Lost Cities voor vier personen. Dit is een beetje kort door de bocht, maar de overeenkomst met dit tweepersoonsspel is duidelijk. Toch is het door de prachtige vormgeving en toevoeging van wat bonuskaartjes een heel aardig spel geworden. Een topper in het familiesegment!” (Dierik)
“Wel of niet nog een steen inzetten en zo er voor zorgen dat je stenen door slim te spelen zo snel mogelijk naar boven komen.” (Wiljan)

48. Hacienda
(Wolfgang Kramer, 2005)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: +3
Het wordt bijna eentonig, maar ook met Hacienda is er bijna niks gebeurd in de ranglijst.
“Dit lijkt wel heel erg op Ticket to Ride + Heersers der Woestijn, maar ik trek me daar niks van aan, want Hacienda is gewoon een erg goed spel!” (Kurt)
“Simpel spelletje met aardig wat keuze mogelijkheden.” (Peter)

47. Sint Petersburg
(Michael Tummelhofer, 2004)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: -27
De harde dalers worden steeds zeldzamer, maar hier hebben we er nog een. Blijft desondanks erg populair.
“Een spel waarbij je aankopen moet balanceren, of je zit voor enkele beurten met te weinig geld. Ondanks het feit dat ik Sint Petersburg al eerder gespeeld had, hebben wij dit spel twee jaar geleden pas echt ontdekt. Maar nu hoort het in mijn top-20.” (Bart)
“Speel voor roem en roebels. Maar alleen roem wint.” (Rients)

46. Genoa
(Rüdiger Dorn, 2001)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -13
Dit onderhandelingsspel is alweer tien jaar oud, maar blijft hoog scoren. Goed dat het in het Nederlands is verschenen.
“De handelaar in mij vindt dat dit spel veel te weinig op tafel komt. Elke pot legt weer een nieuwe nuance in het spel. Verveelt me absoluut niet.” (Vincent)
“Heerlijk chaotisch spel. Mooi spelmateriaal.” (Pieter)
“Zeer veel wegen die naar de overwinning kunnen leiden: spannend en boeiend.” (Els)

45. Saboteur
(Frederic Moyersoen, 2004)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: +1
Stijgt weliswaar niet zo hard als aanverwante spellen als Bang! en Weerwolven, maar is wel populairder. Met zoveel fans moet die uitbreiding wel aanslaan.
“Dit spelletje komt ook met niet-spelfanaten vaak op tafel. Saboteren en gesaboteerd worden op zoek naar de schat.” (Jan)
“Heerlijk om tijdens het spelen van dit spel allemaal verwarde gezichten te zien; niemand die zeker weet wie nou wel en wie nou niet Saboteur is. Een erg leuke activiteit, waarbij de uiteindelijke score vaak wat ondergeschikt is.” (Daniël)
“Heerlijk rollenspel, qua geheimhouding van je rol beter dan Bang!” (Wiljan)

44. Troyes
(Xavier Georges, Sébastien Dujardin & Alain Orbain)
Positie vorig jaar: nieuw
Een van de twee Belgische hits van Spiel 2010. Die Xavier Georges (Carson City, Palais Royal) is er eentje om in de gaten te houden.
“De nieuwkomer van het jaar wat mij betreft: zeer veel keuzes maken binnen een haalbare speelduur. Telkens een ander spel.” (Stefaan)
“Een product van eigen bodem waar we fier op mogen zijn. Zeer origineel, elk spel speelt goed anders dankzij de vele ambachtslieden… een echt pareltje.” (Rafaël)
“Fascinerend spel met ongelooflijk veel mogelijkheden en zeer grote herspeelbaarheid. Ingenieus dobbelsteenmechanisme.” (Els)
“Vrij zware euro met dobbelstenen, maar op een leuke manier toegepast. Je kunt elkaar ook nog een beetje dwarszitten door elkaars dobbelstenen weg te kopen.” (Martha)

43. Ticket to Ride Europe
(Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -4
Een klein minnetje, maar dit is nu wel zo’n beetje een evergreen.
“Altijd leuk om spelen en is ons ‘gateway-spel’ om anderen het betere spel te leren kennen…” (Kurt)
“Heel wat mensen met dit spel in de spellenwereld gelokt.” (Eric)
“Wat mij betreft de leukste versie van Ticket to Ride. Net wat meer diepgang dan het orgineel en uiteraard spreekt een Europese kaart net wat meer aan dan een Amerikaanse. Al was het maar vanwege het stukje topografische kennis.” (Dierik)

42. Fresco
(Marco Ruskowsi & Marcel Süsselbeck)
Positie vorig jaar: nieuw
De honger naar vernieuwende werkverschaffingspellen is nog niet verzadigd, gezien de populariteit van Troyes en dus ook Fresco.
“Een kloddertje roze hier, een kloddertje roze daar! Niet te lang uitslapen, anders is de markt leeg.” (Bartjan)
“Een prachtig uitgevoerd en goed opgebouwd spel. Heb nog niet alle uitbreidingen geprobeerd, maar vind het mooi hoe het spel door middel van de bijgevoegde uitbreidingen stap voor stap in complexiteit opgebouwd en geleerd kan worden.” (Sander)
“Het thema van het spel klopt gewoon en alles is logisch opgezet. Ik kan dit spel daarom makkelijk introduceren aan nieuwe spelers, en dat maakt dit spel echt goed. De vele uitbreidingen geven ook veel herspeelbaarheid.” (Rick)

41. Imperial 2030
(Mac Gerdts, 2009)
Positie vorig jaar: nieuw
Een instant hit voor The Game Master, zo lijkt het. Ook de stemmen voor het gewone en bijna identieke Imperial heb ik hier meegeteld, maar dan nog is het een erg hoge nieuwe binnenkomer.
“Een spel was zelden zo economisch en politiek tegelijk.” (Stefaan)

Hier kom ik de laatste twee spellen in de lijst tegen die ik nog niet gespeeld heb. Bij Ticket to Ride Europe wordt dat toch echt eens tijd en Imperial 2030 zou ik graag eens proberen. Hacienda is mijn favoriet uit de lijst, maar ook Troyes en Genoa gooien hoge ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *