Top 100 2011: 51-60

Geplaatst door

We komen nu bij de middenmoters. Een relatief begrip natuurlijk, want het staat hier vol puike spellen! En wederom drie verrassende comebacks.

60. Reef Encounter
(Richard Breese, 2004)
Positie vorig jaar: nieuw
Van sommige spellen denk je dat ze langzaam in de vergetelheid raken, maar dan maken ze ineens een sterke comeback. Reef Encounter is terug van weggeweest en bekleedt dit jaar zelfs zijn hoogste positie ooit.
“Fascinerend spel, er lijken zoveel mogelijkheden in een beurt te zijn. De gevechten om het koraal, de steekspellen om de algencilinders maken het tot een aangename hersenkraker, waar elke fout wordt afgestraft.” (Vincent)
“Een van de origineelste en meest complexe spellen die ik gespeeld heb. Moeilijk onder controle te houden, maar beslist erg gaaf.” (Sander)

59. Shogun
(Dirk Henn, 2006)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -28
Stond de afgelopen jaren telkens rond de 30, maar maakt nu toch een duikeling. Zonder de stemmen van Wallenstein, die hierbij zijn opgeteld, had het nog lager gestaan.
“Wallenstein blijft een favoriet. Komt echter nooit meer op tafel. Gelukkig is er een goede online versie!” (Bas)

58. Het Verboden Eiland
(Matt Leacock, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
De Nederlandse editie is nog maar twee maanden uit en nu al staat het op een zeer verdienstelijke stek. Dit kon wel eens een doorslaand succes worden.
“Eindelijk in Nederland. Wat kan dit spel spannend zijn ondanks zijn makkelijke speelbaarheid.” (Peter)
“Perfect om mensen te introduceren in gezelschapsspellen, en dan nog coöp ook.” (Christophe)
“Zullen we het dan toch maar het kleine broertje van Pandemie noemen? Ideaal om te spelen met kinderen vanaf een jaar of negen en zeer leuk om op deze manier mensen te introduceren in het coöperatief spel.” (Pedro)

57. Ticket to Ride Nordic Countries
(Alan Moon, 2007)
Positie vorig jaar: nieuw
Hé, waar komt deze ineens vandaan? Het gaat al een paar jaar mee, maar kwam nooit voor in de top-100. Nu ineens wel en best hoog ook nog. Kwaliteit komt vanzelf bovendrijven.
“Eigenlijk zijn alle varianten leuk, maar de Nordic Countries is mijn favoriet vanwege de looks.” (Dagmar)

56. Cartagena
(Leo Colovini, 2000)
Positie vorig jaar: nieuw
Dit is echt het jaar van de comebacks. Haalde alleen in 2009 een 80e plaats, verder niet gezien. Tot nu.
“5 minuten uitleg, 2 minuten voorbereiding, oneindig veel plezier.” (Sander)
“Erg leuk bewegingsmechanisme. De 2-persoons variant kent verrassend veel diepgang.” (Roland)
“Het beste racespel dat ik ken. Zelfs de minder tactische variant geeft al genoeg stof tot nadenken en plannen (de tactische variant uiteraard nog meer).” (Hans)

55. Hanze
(Michael Schacht, 2004)
Positie vorig jaar: nieuw
Na een jaartje afwezigheid is Hanze zo’n beetje terug in dezelfde buurt waar het in 2008 en 2009 ook stond.
“Een simpel en mooi uitgedacht spel van Michael Schacht. Speelt lekker snel weg.” (Pieter)
“Michael Schacht blijft de beste speelauteur als het gaat om beknopte speel duur 1 uur max en toch een uitdagend spel. Hanze is nu veel in de aanbieding, niet laten liggen zou ik zo zeggen.” (Axel)

54. Age of Empires III
(Glenn Drover, 2007)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: +4
Tussen al die stuiterende spellen is Age of Empires lekker stabiel. Een euro die er ameri uitziet.
“Een hele goeie combinatie van worker placement, meerderheden en andere elementen. Elk spel voelt aan als een avontuur en zo hoort het ook.” (Rafaël)
“Het bord is schitterend uitgevoerd en je wordt zo helemaal meegenomen in de sfeer van het spel. Het spel draait om ontdekken en ontwikkelen, het vechten tegen elkaar is maar een heel klein onderdeel van het spel.” (Dierik)

53. Amon-Ra
(Reiner Knizia, 2003)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +16
Dit oude beestje van Knizia kan nog prima meekomen. Het helpt waarschijnlijk dat het een van zijn zwaarste spellen is.
“Klassieker, die me met de jaren maar blijft boeien.” (Vincent)
“Een ijzersterke Knizia.” (Frank)
“Een spel dat nog vaker gespeeld moet worden. Daarom vooralsnog een hoge klassering.” (Anton)

52. Weerwolven van Wakkerdam
(Philippe des Pallières, 2001)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +31
Partyspellen zitten in de lift. Bang en Weerwolven stijgen flink en dan hebben we het hoogste geklasseerde sfeerspel nog niet gehad.
“Eén van die weinige spelen die je met veel man kan spelen, een psychologische thriller waarbij je zo op je woorden moet passen of je wordt opgeknoopt door de burgers.” (Jan)
“Het beste spel voor grote groepen.” (Guus)

51. Stoom
(Martin Wallace, 2009)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: -10
Vorig jaar deed Martin Wallace het beter met zijn treinspellen. Rabiate fans van de verschillende edities geven me vast ongelijk, maar ik heb hier Stoom en Age of Steam weer samengevoegd. Erg veel hadden die fans helaas niet te melden over deze titel(s).

Weer een lijst met mooie spellen, die ik nog allemaal gespeeld heb. Mijn duidelijke favoriet is Amon-Ra. Onlangs na jaren weer eens gespeeld, waarna ik me afvroeg waarom dat zo lang heeft moeten duren.

3 reacties

  1. en ik heb meegeholpen aan de duikeling van Wallenstein. Voor het eerst heb ik er dit jaar niet op gestemd, er zijn teveel andere goede spellen. De funfactor blijft hoog. Het simultane actie selecteren, de gevechten (wie gaat wie aanvallen) en dan die onvoorspelbare toren geven het spel een mooie spanning. Toch verwacht ik tegenwoordig van een spel van die lengte ook wat meer controle.

  2. Alleen TTR nordic en forbidden island nooit gespeeld. Stoom is de topper van dit gezelschap, vooral vanwege de grote variatie aan kaarten die er beschikbaar is. Ik houd vooral van die kaarten die het spelsysteem flink op zijn kop zetten. Reef Encounter is ook geweldig (stem ik trouwens gewoon jaar in jaar uit op :-)).

  3. Hoera!Hanze is terug in de top 100. En: o nee! Reef Encounter staat nu al 5 jaar ongespeeld in de kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *