Top 100 2012: 51-60

Geplaatst door

Vandaag sluiten de onderste helft af. In dit tiental vinden we drie nieuwe binnenkomers, waarvan een toch wel een mooie verrassing genoemd mag worden.

60. In de ban van de Ring
(Reiner Knizia, 2000)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -25
De klassieke coöp van Knizia maakt een grote smak, maar kent na twaalf jaar nog steeds veel fans.
Intrigerend en spannend spel dat op een subtiele manier ook thematisch zeer geslaagd is.” (Bart)

59. Age of Empires III
(Glenn Drover, 2007)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: -5
Deze werkverschaffer met veel bling blijft stabiel in de lijst. Het laat zich niet zomaar wegdrukken.
Voor mij één van de ontdekkingen van 2011.” (Pedro)
Een klassieker, het blijft een prachtige mix van meerdere spelelementen.” (Wim)
Oppervlakkig beschouwd is dit een samenraapsel van teveel spelelementen maar ze passen toch fantastisch goed bij mekaar wat steeds weer een spannend potje keuzestress oplevert. Een blijvertje.” (Chantal)
Mooi spel, prachtige components en inhoudelijk ook zeer sterk.” (Sander)

58. Amon-Ra
(Reiner Knizia, 2003)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: -5
Weer een Knizia in de min, maar nu minder ernstig. Het zit alweer precies een plekje boven AoE III.
Klassieker, het was liefde op het eerste gezicht. Er zit eigenlijk van alles in het spel en lijkt wel één van de meest constante spelen in mijn verzameling, een topper.” (Vincent)
Ook weer een paar keer gespeeld en elke keer weer verbaasd over hoe goed en leuk het is.” (Hilbert)

57. Maharadja
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 2004)
Positie vorig jaar: 78
Verschil: +21
Dit pittige spel van K&K doet verrassend goede zaken in de lijst. Het behoort tot hun meest geliefde spellen en dat zegt wat.
Chaos zoals het hoort!” (Bas)
Dit spel zit heel goed in mekaar. Heel veel mogelijkheden, zonder geluksfactor. Heerlijk. Heeft wel een paar speelbeurten nodig om zijn krachten prijs te geven. Maar dan is dit het beste spel in normale tijdsduur.” (Peter)

56. Hacienda
(Wolfgang Kramer, 2005)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -8
Een plaats hoger vinden we Kramer meest geliefde spel onder spelliefhebbers.
Een parel dat in de schaduw van andere grote spellen blijft.” (Kristof)
Misschien wel het meest ondergewaardeerde bordspel.” (Rien)
Nog nooit met iemand gespeeld die niet meteen enthousiast werd.” (Sander)

55. Glory to Rome
(Carl Chudyk, 2005)
Positie vorig jaar: nieuw
Hier de eerste nieuwe binnenkomer van vandaag. De herdruk en de nieuwe Duitse uitgave met andere uitvoering (beter volgens sommigen, slechter volgens anderen) zullen daar zeker aan bijgedragen hebben.
Chaotisch spel over de opbouw van een stad, waarin ieder gebouw de eigenaar groot voordeel biedt. Na 50 keer spelen begin ik af en toe het gevoel te krijgen dat ik  controle heb over mijn eigen lot. Eindelijk.” (Eugène)
Dit kaartspel heeft voor mij San Juan en Race for the Galaxy behoorlijk overbodig gemaakt door de toegevoegde spelersinteractie.” (Mike)

54. Mr. Jack
(Bruno Cathala en Ludovic Maublanc, 2006)
Positie vorig jaar: 73
Verschil: +19
Dit deductiespel voor twee maakt een mooie stijging in de lijst.
Een spel dat er eenvoudig uitziet, maar dat bij veel spelen pas zijn verschillende lagen toont. Een aanrader voor twee personen die graag wat logisch nadenken!” (Peter)
Mr. Jack is voor mij een orgineel spel met fraai artwork. Het komt (helaas) niet echt vaak op tafel, maar ik vind het zeker een spel dat alleen al vanwege de twee bovenstaande argumenten in je collectie thuis hoort.” (Dierik)

53. Cartagena
(Leo Colovini, 2000)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: +3
Good old Cartagena is voorlopig niet stuk te krijgen.
Klassieker. Vooral leuk met twee spelers. En weg met al die vervolgversies!” (Rolf)
Origineel racespelletje waar je je medespelers als springplank probeert te gebruiken zonder er zelf een te worden.” (Bart)

52. 1830
(Francis Tresham, 1986)
Positie vorig jaar: nieuw
Voor mij de verrassendste nieuwe binnenkomer. Met de nieuwe uitgave gaf ik het een kansje om in de lijst te komen, maar nooit zo hoog. Het weerbarstige 18xx-genre blijft tussen al die eurogames springlevend.
Fantastisch spel, waarin je alleen kan overleven door continu op je hoede te zijn voor de malversaties van de tegenstanders. Verveelt geen seconde, zelfs al duurt het spel meerdere uren.” (Eugène)
Voor komend jaar hoop ik elke week spelletjes te kunnen spelen, en twee keer per maand 18xx.

51. The Resistance
(Don Eskridge, 2009)
Positie vorig jaar: nieuw
Een nieuwe ster aan het firmament van spellen met verborgen rollen. Dit is op dit moment de populairste in de lijst.
De paranoïde sfeer die ontstaat vanaf moment 1 dat dit speel begint, is geniaal! Het verpulvert Weerwolven als partygame en zet vrienden tegen elkaar op en brengt vreemden naar elkaar toe. Het mooiste is wanneer het je als spion lukt om je medespelers succesvol om de tuin te leiden.” (Bartjan)
Het enige spel dat ik meer dan 100x heb gespeeld. Prachtig spel; briljant in zijn eenvoud. Zelfde paranoia als weerwolven, plus dat de verteller hier ook mee kan doen. Plus het is al te spelen vanaf vijf spelers! Gegarandeerde hit met de juiste groep!! Ik denk dat mijn exemplaar al heeft gezorgd voor de verkoop van vijf andere exemplaren.” (Rick)
Hoe word ik paranoïde in dertig minuten? Simpel, speel The Resistance. Tweederde van je medespelers is volkomen betrouwbaar, maar na vijf minuten vertrouw je echt helemaal niemand meer. Ja, tenzij je zelf bij de slechterikken hoort natuurlijk, dan is het je enige taak om de paranoia-gevoelens bij iedereen zoveel mogelijk aan te wakkeren.” (Marcel)
Te vergelijken met Weerwolven, maar je hebt minder spelers nodig en iedereen speelt mee tot het einde. Er is ook geen moderator nodig. Absolute pret en spanning. Halen de spionnen of het verzet de overwinning? Dit spel wordt dikwijls als afsluiter van een spelavond gespeeld.” (Bart)

Op The Resistance na heb ik alle spellen wel eens gespeeld. Ik speel niet zo vaak meer in grote groepen, dus The Resistance kon wel eens lastig worden; ik ben er wel benieuwd naar. Van de andere spellen staan In de ban van de Ring en Glory to Rome in mijn lijstje. De coöp van Knizia vind ik dan de beste van de twee.

2 reacties

  1. Eindelijk kom ik de eerste spellen uit mijn eigen top-20 tegen (Maharadja en The Resistance). En nog twee spellen die daar net buiten vallen, maar die ik ook graag speel (Amun-Re en Hacienda). Kortom, wat mij betreft het beste tiental tot nu toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *