Keltis: Das Würfelspiel

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Keltis was eigenlijk al geen nieuw spel te noemen. Keltis is namelijk gebaseerd op de ideeën van Lost Cities. Maar dat was geen belemmering om in 2008 de prestigieuze Spiel des Jahres te winnen. Daarna kwamen een uitbreiding ( Neue Wege, Neue Ziele), een variant (Das Orakel, een kaartspel en een vakantieversie (Weg der Steine. Wat nog ontbrak was een dobbelversie, dus die is er nu ook!

In het midden van de tafel ligt een bordje met vijf scoresporen (bruin, geel, roze, groen en blauw). Je moet proberen zo hoog mogelijk op deze sporen te eindigen (hoe hoger, hoe meer punten je krijgt). Hoe hoog je komt wordt bepaald met de dobbelstenen.

Tijdens je beurt gooi je met vijf dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan de vijf kleuren van de sporen én een gelukssteensymbool. Je mag nog één keer de dobbelstenen waarvan de uitkomst je niet aanstaan overnieuw gooien. Daarna moet je kiezen met welke kleur je wilt spelen. In die kleur mag je net zo veel stapjes naar voren als je dobbelstenen in die kleur hebt gegooid. Als je bij je worp twee of meer gelukssteensymbolen hebt gegooid, dan mag je één gelukssteen(fiche) pakken. Voor deze fiches krijg je op het eind van het spel ook punten.

Op sommige vakjes op de scoresporen staan ook nog symbolen. Als je na je worp op een vakje met zo’n symbool eindigt, dan krijg je iets extra’s. Als je op een vakje met een gelukssteen eindigt, dan mag je nog een gelukssteen pakken. Als je op een vakje eindigt waar een klavertje vier op staat dan mag je op een ander spoor nog een extra stapje zetten. En als er een kabouter op het vakje staat, dan krijg je zelfs nog een hele extra beurt.

In de gevorderden versie staan er op sommige velden zwarte kruizen. Dit betekent dat je niet op dit veld mag landen, maar je moet er over heen springen.

Het spel is afgelopen zodra een bepaald aantal pionnen bovenin staan. De spelers tellen nu hun punten. De speler met de meeste punten wint!

… en de waardering

De dobbelvariant van Keltis is net als alle andere Keltis spellen weer gewoon leuk. Ik vind het ontzettend knap hoe Reiner Knizia ideeën uit oude spellen telkens weer weet te recyclen tot een nieuw, leuk spel. Natuurlijk speelt bij een dobbelspel geluk een rol, maar het spel is kort genoeg om dat geen bezwaar te laten zijn. Het is gewoon een lekker luchtig, snel dobbelspelletje dat ik graag een paar keer achter elkaar speel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *