Keltis: Neue Wege, Neue Ziele

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Normaal leidt het winnen van een Spiel des Jahres tot een veelvoud aan uitbreidingen en tot een of twee afgeleide zelfstandige spellen. Bij Keltis is het precies andersom: op dit moment staat de teller op vier afgeleide spellen en slechts één uitbreiding. Die uitbreiding is Neue Wege, Neue Ziele.

Zoals de titel al aangeeft ziet Neue Wege, Neue Ziele er heel anders uit. In plaats van vijf netjes gescheiden paden, voor iedere kleur een, lopen de paden hier kriskras door elkaar. Vanaf het startpunt kun je beginnen op vier paden, die elkaar meerdere keren kruisen om uiteindelijk in vijf paden te eindigen, een per kleur. Op de kruispunten moet je overstappen op een andere kleur om je steen verder naar voren te krijgen. Zo splitst het gele beginpad zich in een roze en een kleurloze (iedere kleur toegestaan). Afhankelijk van welk pad je kiest kom je even later op groen, blauw, geel of roze uit.

Onderweg zijn er natuurlijk weer de nodige bonussen op te pikken die de nodige extra punten opleveren. Het spel eindigt ook nu zodra de stapel kaarten op is of als vijf stenen zich in het eindbereik (de laatste drie rijen) bevinden. De spelers tellen de punten van de posities van hun stenen en de bonuspunten bij elkaar op; de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Neue Wege, Neue Ziele mag dan formeel een uitbreiding zijn, in feite koop je een nieuw spel waarvoor je wat materiaal uit de basisdoos nodig hebt. Het wijkt net zoveel af van het basisspel als bijvoorbeeld Das Orakel doet. Net als Das Orakel is de uitbreiding een stuk pittiger. Ik durf zelfs te stellen dat dit de meest complexe Keltisvariant is, die je nauwelijks meer als familiespel kunt beschouwen. Nog veel meer dan bij het basisspel en Das Orakel moet je je stappen hier erg goed plannen. Pak je het verkeerd aan, dan kan het snel gebeuren dat al je stenen muurvast staan, omdat je niet de kleur hebt om ze vooruit te plaatsen. Je hebt jezelf dan in de spreekwoordelijke hoek geverfd.

Ook het opbouwen van je score vergt het nodige denkwerk. De bonuspunten kunnen veel opleveren, maar die verdien je niet zomaar. Ook moet je opletten dat de punten van het vooruitzetten van je stenen nu niet meer alleen maar hoger worden. Op een paar plekken op het bord gaan je punten eerst omlaag om pas daarna weer hoger te worden. Soms kun je een steen maar beter helemaal laten staan om je op een andere te richten.
Al die extra complexiteit en de daaruit voortkomende keuzestress maakt dat ik dit de boeiendste Keltisvariant vind. Wie Keltis wel leuk vindt, maar net iets te simpel, komt hier meer dan aan zijn trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *