Keltis: Das Orakel

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Kosmos is een uitgever die grossiert in uitbreidingen en varianten van succesvolle spellen (denk aan Kolonisten van Catan, Genius en In de Ban van de Ring), dus als ze de Spiel des Jahres winnen weet je het wel. Keltis das Orakel is alweer het vijfde lid van de Keltisfamilie.

In deze versie is er slechts één spoor, dat in een spiraal naar het midden van het bord gaat. De vakken van het spoor hebben de bekende vijf kleuren. Net als in de uitbreiding verplaats je bij het spelen van een kaart een van je stenen naar het eerstvolgende vak van die kleur. Op de vakken liggen de bekende puntenfiches en groene stenen, maar ook nieuwe soorten. Zo mag je bij sommige vakken weer terug of kaarten afleggen.

Ook nieuw is het orakel. Deze dame mag je verplaatsen in plaats van een eigen steen. Komt ze dan bij een steen van jou terecht, dan scoor je direct vijf punten, wat niet gek is.

Natuurlijk zijn de groene stenen weer belangrijk, maar die zijn hier wat moeilijker te bereiken. Het vereist speciale inspanning om ze te krijgen, wat natuurlijk betekent dat je andere dingen niet kunt doen. Daar herkennen we de hand van de meester: er moeten harde keuzes gemaakt worden.

Het spel eindigt op de bekende wijze: als de kaarten op zijn of als er voldoende stenen in het ‘eindbereik’ staan. De laatste (straf)punten worden uitgereikt en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Als je dit zo leest zul je je afvragen: heeft Das Orakel wel iets nieuws te bieden? Het flauwe antwoord is ja en nee. ‘Nee’ als je Keltis maar een oninteressant spel vond. In dat geval is Das Orakel meer van hetzelfde en niet de moeite waard. Zo niet, dan is een volmondig ‘ja’ op zijn plaats. Het belangrijkste verschil is dat Das Orakel nog weer een stuk intenser is. In het basisspel ligt de focus vooral bij welke kleuren je kiest om te ontwikkelen. Hier heb je alle kleuren nodig en ligt de focus vooral bij de verschillende scoremogelijkheden.

Het is onmogelijk om in al die mogelijkheden goed te scoren, dus je moet keuzes maken. Die keuzes zijn niet altijd eenvoudig en worden nog eens sterk beïnvloed door wat je medespelers doen. Zoals bij zoveel spellen van Knizia moet je goed letten op je medespelers en op het einde van het spel, dat zich altijd als een dief in de nacht aankondigt.

Pittige kost dus voor een relatief kort spel en daardoor eerder geschikt voor veelspelers dan families. Maar voor die veelspelers is het een bijzonder boeiend spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *