Gespeeld in september

Geplaatst door

September was een magere maand wat betreft niet eerder gespeelde spellen: slechts 4, waarvan 2 kinderspellen. Het beste nieuwe spel aanwijzen is dus zo gepiept. Dat is:

Fresco
Je zou zeggen dat er inmiddels wel genoeg werkverschaffingsspellen zijn, maar met een beetje inspanning en creativiteit is er nog wel wat van dit genre te maken. Fresco doet dit gek genoeg old school style, namelijk door iedereen zijn mannetjes in het geheim in te laten zetten. Zo gebeurde dat jaren geleden ook bij een van de eerste spellen in het genre, Silberzwerg (toevallig ook van Queen).
Een zorgvuldige planning is daarbij onontbeerlijk. Ik kan het weten, want die heb ik nog niet onder de knie. Bij die planning moet je bovendien rekening houden met wat de anderen gaan doen. Vormgeving en thema dragen ook bij aan het speelplezier. Samen levert dat een best plezierig spel op. Ik ben benieuwd naar de meegeleverde modules. Iets minder te spreken was ik over de versie voor twee spelers, maar mogelijk helpen de modules daarbij. Met twee speel ik op dit moment liever Stenen Tijdperk, Agricola of -in de juiste stemming- Caylus. Voorlopige waardering: een 4.

Andere nieuwe spellen:

Het Magisch Labyrinth
Een alleraardigst kinderspel, met een leuke memory gimmick: vind je weg door de doolhof, waar je de muren niet kunt zien. Dankzij magneetjes wel voelen, maar dat betekent dat je er tegenaan botst en weer terug in je hoek moet. Bij m’n kinderen slaat het wel aan. Een 4.

Take 10!
Net als Hornochsen een soort Take 5!, maar dan niet simultaan en met meer mogelijkheid tot planning. Leuk als je wat meer invloed wil, minder leuk als je iets snels zoekt voor meer spelers. Met 7 spelers zie ik dit spel erg lang duren, zeker als je de suggestie in de regels opvolgt en net zoveel rondes speelt als er spelers zijn. Dan zit je zo tegen de anderhalf uur aan. Met minder best aardig, maar geen vervanging voor de 16-jarige klassieker. Een 3.

Iglu Pop
Zoch grossiert in dwaze spelletjes, en dit is er eentje. Iglo’s schudden en dan raden hoeveel bolletjes erin zitten? Over het thema zal ik et maar niet hebben. Dit is een kinderspel waarbij volwassenen kinderen zullen inmaken. Rustig aan spelen dus. Een 2.

Verder speelde ik 27 verschillende spellen in totaal 61x. Dominion voerde (weer) de lijst aan met 14 potjes, (weer) gevolgd door Race en Tichu. Dat zit dus wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *