Top 100 2012: 61-70

Geplaatst door

Vandaag een paar stevige spellen in de lijst, plus een drietal nieuwe binnenkomers. Ook zien we twee oude bekenden terug.

70. K2
(Adam Kaluza, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Dit racespel met origineel thema doet het goed voor White Goblin Games. Dit is al de derde nieuwe binnenkomer uit hun catalogus.
Origineel race- en overleefspel met een cool thema.” (Bart)
Mooi uitgevoerd spel met veel interactie en moeilijke keuzes. Thema is goed en realistisch uitgevoerd.” (Pieter)

69. Wizard
(Ken Fisher, 1984)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: -5
Dit populaire slagenspel blijft een redelijke middenmoter.
Boerenbridge maar de extra’s maken het spel wel beter.” (Rients)
Het is een zeer geslaagd (pun intended) spel vanwege de stijgende moeilijkheidsgraad die zich per ronde ontwikkelt. Wizard heeft ook een zekere verslavende factor over zich, wat er met name voor heeft gezorgd dat bijna iedereen, aan wie ik het heb uitgelegd, het nu ook zelf heeft gekocht en/of cadeau gegeven.” (Bartjan)
Grijsgespeeld, dat zegt genoeg.” (Dagmar)
Slagen halen ten top! Mooie van dit spel is ook dat je het al spelende kunt uitleggen, gezien de rondes zich mooi opbouwen.” (Rick)

68. Take 5!
(Wolfgang Kramer, 1994)
positie vorig jaar: nieuw
Het was natuurlijk een grof schandaal dat deze klassieker vorig jaar uit de lijst verdween. Er is nog gerechtigheid.
Leuk voor later op de avond.” (René)

67. Shadows over Camelot
(Bruno Cathala en Serge Laget, 2005)
positie vorig jaar: nieuw
Ook het samenwerkingsspelvan Days of Wonder is terug in de lijst. Het is een populair genre aan het worden, want we komen er nog wel een paar tegen.
Thematisch kan het niet sterker. Enkel het kwaad is met drie mogelijkheden (levens, kaarten, katapulten) iets te mechanisch.” (Erwin)
De beste en mooiste DOW!! We hebben dit spel nog nooit gewonnen maar we geven niet op.” (Kristof)

66. Dominant Species
(Chad Jensen, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Vorig jaar liep Dominant Species de top-100 net mis, nu maakt het een mooie entree. Er is hier duidelijk een markt voor de wat complexere spellen.
Een kruising tussen Caylus en El Grande, maar beter dan hen beide. Tijdens een beurt zijn er grote schommelingen mogelijk, zodat geen enkele speler ooit is uitgeschakeld, ook al sta je er nog zo slecht voor.” (Eugène)
Langste spel uit mijn lijstje maar het blijft boeien. Het meest geslaagde huwelijk tussen confrontatiespel en eurospel.” (Stefaan)

65. Jaipur
(Sébastien Pauchon, 2009)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: +7
Dit vlotte tweepersoonsspel houdt stand en lijkt vooralsnog geen eendagsvlieg.
Leuk simpel, snel en charmant kaartspelletje.” (Axel)
Voor mij een blijvertje in het tweespelersegment. Mooi materiaal en steeds weer lastige keuzes. Met name de omgang met de kamelen en het tijdig inwisselen van je kaarten speelt een grote rol.” (Dierik)

64. Saboteur
(Frederic Moyersoen, 2004)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -19
Saboteur zakt dit jaar een paar plaatsen, mogelijk als gevolg van een ander spel met verborgen rollen.
Heel leuk spel met de familie. Met geheime rolverdeling zoals Weerwolven, maar dit heeft meer tactiek. Met de uitbreiding nog beter!” (Peter)
Heerlijk rollenspel, qua geheimhouding van je rol beter dan Bang!” (Wiljan)
Spannend om de saboteur te zijn, maar ook als je dat niet bent. Want je wilt wel de dwerg zijn die de schat pakt.” (Herman)

63. Spel der Tronen
(Christian Petersen en Kevin Wilson, 2003)
Positie vorig jaar: nieuw
Viel er net als Dominant Species vorig jaar net buiten. Nu voor het eerst in de lijst, hoewel het spel al bijna tien jaar oud is. Komt het door de serie? De tweede editie?
Heerlijk strategisch spel, waarbij je wat verder moet en mag denken dan “hoe haal ik het maximum uit mijn beurt”. Maar vooral : geen wachttijden, waardoor het drie uur non-stop genieten is, en je verbaasd bent dat de tijd alweer voorbij gevlogen is.” (Peter)
Perfecte combinatie van het beste van Risk en Diplomacy“.  (Pieter)

62. Through the Ages
(Vlaada Chvátil, 2006)
Positie vorig jaar: 84
Verschil: +22
Een van de zwaarste spellen in de lijst (maar zeker niet de langste) doet het dit jaar weer goed.
Dit spel blijft mij iedere keer weer verbazen. Elk spel dat ik speel blijkt maar weer hoe goed alles in dit spel in elkaar steekt en ontdek ik weer iets nieuws.” (William)
Een civ-spel zonder kaart dat desondanks toch snel drie uur duurt. Dat klinkt heel erg ‘niet leuk’. Toch spreekt dit opbouwspel genoeg tot de verbeelding om het gevoel te geven dat je een beschaving aan het opbouwen bent waarbij je de mooiste uitvindingen, de beste bestuurder en het indrukwekkendste leger allemaal tegelijk wilt hebben.” (Mike)

61. Kolonisten van Catan kaartspel
(Klaus Teuber, 1996)
Positie vorig jaar: 65
Verschil: +5
Dit spel heeft betere tijden gekend, maar het zakt dit jaar niet verder. Eens zien wat de iOS-versie voor impact gaat hebben.
Het is nog steeds ons meest gespeelde spel en steeds beleven we er even veel plezier aan. Het spel is zowel ontspannend (in de beginfase), als spannend (naar het einde toe).” (Kurt)

Van deze lijst heb ik Spel der Tronen en Through the Ages nog steeds nooit gedaan. Beide zou ik wel eens willen proberen. Van de rest was Wizard het enige spel in mijn eigen lijstje en dus mijn favoriet van deze tien.

3 reacties

  1. Middenmotor? Tsss, Peter Hein toch. In een voertuig met drie motoren bevindt zich er ongetwijfeld eentje in het midden, maar wie in de middenmoot staat, is een middenmot[u]e[/u]r.

    En om toch nog iets on-topic te zeggen: K2 en Shadows over Camelot zijn mijn favorieten uit dit tiental. Verder zou ik de drie langere spellen graag eens spelen, maar daar heb ik dus nu nog geen mening over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *