Top 100 2012: 71-80

Geplaatst door

Op naar de volgende tien. Weer twee nieuwe binnenkomers, al is een daarvan al een oudje dat eerder in de lijst voorkwam.

80. Magic: The Gathering
(Richard Garfield, 1993)
Positie vorig jaar: nieuw
Van alle spellen in de lijst werd Magic relatief het vaakst genoemd als favoriete spel. Mensen die dit leuk vinden, vinden het meestal erg leuk.
Na meerdere jaren gestopt te zijn ben ik er terug mee begonnen dankzij de duel decks. Het is op deze manier mogelijk om op een betaalbare manier te genieten van dit tijdloze spel.” (Joris)

79. Piraten en Kooplui
(Kasper Aagaard en Christain Markussen, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Een van de vele nieuwe grote bordspellen van White Goblin van het afgelopen jaar maakt ook zijn debuut. Dit is waarschijnlijk ook hun langste spel.
Plezant hoe elk spel heel open begint en hoe je zelf telkens weer opnieuw wordt meegezogen in de piratenatmosfeer van de Caraïben in de 17e eeuw.” (Chantal)

78. Brug naar de hemel
(Michael Rieneck en Stefan Stadler, 2009)
Positie vorig jaar: 76
Verschil: -2
Het eerste spel van dit auteursduo in de lijst is stabiel in de lijst. We moeten nog wel een paar dagen wachten voor de de andere tegenkomen.
Zalig hoe het altijd puzzelen is om toch maar het beste te halen uit alle tegenslagen.” (Chantal)
Origineel en verrassend spel. Sfeervol en uitermate knap gemaakt.” (Rafaël)
Telkens zo goed mogelijk doorheen alle rampspoed proberen manoeuvreren. Spel dat verbazend knap in elkaar zit.” (Els)

77. Jambo
(Rüdiger Dorn, 2004)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: -15
Dit knappe tweepersoonsspel van Dorn moet toch een paar plaatsjes inleveren. De concurrentie van leuke kaartspellen voor twee is nu eenmaal moordend.
Handelen, een beetje sarren, kansjes afwachten, steeds spannender, steeds leuker en opeens lagen de uitbreidingen in mijn huis.” (Vincent)
Een van de beste tweepersoonsspellen.” (Robèr)
Naarmate je de kaarten beter leert kennen word het een mooi steekspelletje.” (Frank)

76. Taj Mahal
(Reiner Knizia, 2000)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: -15
Taj Mahal daalt gezellig mee met Jambo. Het staat net als vorig jaar een plaatsje hoger.
Mooie strategietopper die na een paar ronden wel wat voorspelbaarder wordt doordat men gaat voor dezelfde soorten grondstoffen.” (Hilbert)
Zo eenvoudig en zo ingenieus. Ik snap eigenlijk niet dat het mechanisme van kaarten leggen en daarmee bieden op verschillende zaken niet veel vaker gebruikt wordt in andere spellen.” (Paul)

75. Twilight Struggle
(Ananda Gupta en Jason Matthews, 2005)
Positie vorig jaar: 86
Verschil: +11
Op BGG nam dit spel alle tijd om uiteindelijk stevig bovenaan te eindigen. Gaat dat hier ook gebeuren? Op sommige lijstjes stond het alvast bovenaan…

74. Reef Encounter
(Richard Breese, 2004)
Positie vorig jaar: 60
Verschil: -14
Breeses meest pittige spel blijft een trouwe aanhang houden, al moet het wat plaatsen inleveren.
Reef Encounter is lekker, prettig en o zo lastig goed te spelen.” (Vincent)
Een gevecht onder water, een mooi spelsysteem. Het blijft boeien, komt ieder jaar een aantal keer op tafel.” (Michiel)
Een van de origineelste en meest complexe spellen die ik gespeeld heb. Moeilijk onder controle te houden, maar beslist erg gaaf.” (Sander)

73. Wikinger
(Michael Kiesling, 2007)
Positie vorig jaar: 67
Verschil: -6
Kieslings enige solospel in de lijst blijft vrij constant, na een paar keer gejojood te hebben.
Persoonlijke favoriet die altijd weer op tafel komt en waarbij de strategie nog steeds niet echt duidelijk is.” (Hilbert)

72. Endeavor
(Carl de Visser en Jarratt Grat, 2009)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: -42
Is dit een steekvlam in de lijst? Na twee jaren met een goede positie duikelt het omlaag. volgend jaar zullen we zien wat de ‘staying power’ van Endeavor is.
Het mechanisme vind ik wel top hier. Het spel geeft je veel stof tot nadenken, zeker naar het einde toe.” (Pedro)
Fascinerend om de moves van je tegenspelers goed te blijven inschatten om zo je inkomsten en mogelijkheden in je eigen beurten te maximaliseren. Blijft een uitdaging om dat parcours foutloos af te leggen.” (Chantal)

71. Ghost Stories
(Antoine Bauza, 2008)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: -8
Hier vinden we het eerste coöperatieve spel in de lijst. Bauza is nu vooral bekend van 7 Wonders, maar Ghost Stories is behoorlijk stabiel in de lijst.
Dit is de moeilijkste coöp die ik ken. Zeer moeilijk om te winnen. Mooie vormgeving, leuk thema. Je ziet de geesten en demonen altijd maar talrijker worden. En maar hopen dat je het nog redt tot de lastige Wu Feng eraan komt!” (Peter)
Het blijft verbazen hoe snel de situatie van onder controle naar complete paniek kan gaan in dit puike coöp spel.” (Sander)
In het coöpgenre, mijn onvolprezen favoriet. De artwork, het thema, het spelmechanisme, alles klopt en alles klopt ook met elkaar om voor een geweldige spelervaring te zorgen. Het verloopt altijd spannend en doordat winnen vaker uitzondering is dan regel, smaakt een overwinning des te zoeter! Leuk om te spelen, ook met beginnende spellenliefhebbers, omdat het vanwege de coöp makkelijk is om beginners te begeleiden.” (Bartjan)
Zeer leuk coorperatief spel, waarbij het elke keer weer spannend is of we Wu Feng gaan verslaan of niet. Daarnaast is het thema natuurlijk geweldig!” (Rick)

Van deze lijst heb ik er twee niet gespeeld. Piraten en Kooplui trekt me vanwege de chaos en speelduur niet zo, Twilight Struggle zou ik alleen al eens moeten spelen omdat het op BGG op 1 staat. Maar ik heb geen haast. Van de rest is Taj Mahal mijn favoriet (en het enige spel uit mijn lijstje in het overzicht).

Eén reactie

  1. Reef Encounter is hier de topper, verreweg mijn favoriet, maar jambo is het meest gespeeld hier thuis (en op de campingtafel). Magic nooit gedaan en ook Piraten en Kooplui niet. Met Peter Hein eens: piratenthema betekent vaak chaos en bij een spel van die lengte wil ik meer controle. Ghost stories is cooperatief, dus dat zal ik ook niet snel spelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *