(Reiner Knizia, 2005)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: -58
Het eerste spel van Knizia in de lijst is behoorlijk gedaald. Maar je mag het gerust een moderne dobbelklassieker noemen.
“Het meest cadeau gegeven spel ooit.” (Herman)
“Het dobbelspel dat vrienden en ik het meest spelen, omdat het zo simpel is en je lekker kunt kapen.” (Wiljan)
“Een simpel dobbelspel, maar we hebben dit ondertussen al zooooveel gespeeld en zoveel plezier aan beleefd dat het wel een plaats MOET krijgen in mijn top 10.” (Kurt)
89. Go
(publiek domein)
Positie vorig jaar: 93
Verschil: +4
Over klassiekers gesproken. Go stijgt zelfs ietsje en blijft het enige spel uit het publieke domein in de lijst. Sorry, schakers en bridgers.
“Elegant en diep, en weinig ontvankelijk voor het instuderen van uitgebreide variaties, zoals sommige andere spellen in dit genre.” (Eugène)
(Mike Elliot en Eric Lang, 2011)
positie vorig jaar: nieuw
Een van de succesvollere spellen die gebaseerd zijn op Dominion. Quarriors is voorlopig het enige ‘dice building game’ in de lijst.
“Ik hou van de vlotte speelbaarheid van dit spel.” Pedro
“De hit van het moment voor mij. Een spel Dat je niet te serieus moet nemen, maar wel voor veel plezier zorgt.” (Wiljan)
“Domiondobbel? Nee niet echt, maar wel veel lol en vrolijkheid. Neem dit vooral niet te serieus.” (Robèr)
87. Ora et Labora
(Uwe Rosenberg, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
Voor de poorten van Loyang slaagde er niet in de lijst te halen, het nieuwste zware spel van Rosenberg doet dat wel. Vooralsnog bescheiden, maar je weet nooit wat een Nederlandse editie op gaat leveren.
“Dit spel heeft enorme mogelijkheden en opties die allen goed zijn. Indrukwekkend ontwerp.” (Roel)
85. Robo Rally
84. Keltis
(Reiner Knizia, 2008)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: -35
En weer een stevig verlies voor een Kniziaspel. Hij moet maar weer eens een mooi pittig spel ontwerpen.
“Heel simpel spel, met een vrij hoge geluksfactor. Maar komt toch heel geregeld op tafel als afsluiter. Mede door de mooie vormgeving.” (Peter)
“Alle Keltisvarianten zijn heerlijke spellen gebaseerd op eenzelfde systematiek met wat variaties erin. Ik speel ze allemaal met veel plezier. Maar toch heeft Keltis mijn voorkeur. Sterkste punt: gemakkelijk te leren, goed voor gelegenheid spelers, lekker tempo.” (Tonny)
83. Torres
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 80
Verschil: -3
Ooit verguisd als SdJ-winnaar (want te zwaar voor de familie) weet Torres zich mooi te handhaven in de lijst.
82. Thunderstone
(Mike Elliot, 2009)
Positie vorig jaar: 96
Verschil: -14
Mike Elliot is vast een Dominion-fan, want hier vinden we al weer een epigoon van zijn hand in de lijst.
“Ik vond de basis van Thunderstone al mooi, maar met de prachtige Advanced uitgave kan je helemaal je vingers aflikken.” (Peter)
“Nog leuker dan Dominion.” (Paul)
81. Acquire
(Sid Sackson, 1962)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: –
Het op twee na oudste spel in de lijst blijft ook precies staan op dezelfde plek. Nog steeds een van de populairste aandelen spellen (maar niet de hoogst genoteerde in deze lijst)
“Een uitstekend economisch legspelletje, waarin je vooral erg opportunistisch moet zijn. Een gouwe ouwe die nog niets van zijn kracht heeft ingeboet. Monopoly: ‘Eat your heart out’” (William)
“Wat spellen met aandelen betreft absoluut de leukste.” (Sander)
Van deze spellen heb ik er drie niet gespeeld: Quarriors, Ora et Labora en Dungeon Lords. Bij geen van alle popel ik om ze te spelen en bij O&L neig ik zelfs om dat actie te mijden. Van de rest is Torres mijn favoriet; het stond zelfs in mijn lijstje.
Regenwormen!! 🙂
Dungeon Lords is de enige die ik nooit speelde van deze lijst. Staat ook niet hoog op mijn probeerlijst. Good old Torres duidelijk mijn favoriet van deze 10.