Top 100 2012: 91-100

Geplaatst door

Vandaag beginnen we dan eindelijk met het aftellen van de lijst. In totaal stuurden weer meer dan 100 mensen hun lijstje in, die samen op 485 verschillende spellen een stem uitbrachten. Bijna de helft daarvan kwam op slechts één lijstje voor, veel te weinig om in de top-100 te eindigen. Geen enkel spel in de uiteindelijke lijst stond op minder dan vier lijstjes, en zes was wel het minimum om gegarandeerd in de lijst te staan. Ter vergelijking: de nummers 1 en 2 kwamen allebei op bijna de helft van de lijsten voor.

Net als vorig jaar telt deze lijst 16 nieuwe binnenkomers, waarvan sommige al een aantal jaren meegaan. Daarnaast waren er drie spellen die een tijdje afwezigheid opnieuw in de lijst stonden.

Hier de onderste 10 van dit jaar.

100. Navegador
(Mac Gerdts, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Op 100 vinden we direct de eerste nieuwe binnenkomer met wederom een rondelspel van Mac Gerdts.
De beste in de Rondel-serie van Mac Gerdts” (Michiel)
Het beste rondelspel met een voor mij superthema. Speelt soepel.” (Robèr)

99. Ticket to Ride: Nordic Countries
(Alan Moon, 2007)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: -42
Onderin komen we direct al de eerste TtR-versie tegen, die een behoorlijk aantal plaatsen is gezakt.
Van alle TtR is dit mijn favoriet. Heerlijk met zijn tweeën elkaar lekker dwarszitten” (Robèr)
 
98. Genoa
(Rüdiger Dorn, 2001)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: -52
En ook hier een stevige zakker. De leeftijd speelt mogelijk een rol en het effect van de Nederlandse editie zou kunnen aflopen.
Het is inmiddels een oud beestje, maar deze antieke beurs gaat nog wel een tijdje mee” (Vincent)
“Het leukst met vijf. Haalt de handelaar in je naar boven: fantastisch biedspel!” (Els)
 
97. Coloretto
(Michael Schacht, 2003)
Positie vorig jaar: 95
Verschil: -2
In deze regionen stuiteren de spellen nogal eens op een neer, dus een consolidatie is best bijzonder. Een hardnekkig spel in de lijst.
Gek genoeg dit jaar voor het eerst ontdekt en wat een topper van een kaartspelletje heeft Michael Schacht hier afgeleverd!” (Axel)
Na een jaar afwezigheid terug in mijn top-20. Hoewel Zooloretto ook een goed spel is, kan het het origineel niet overtreffen. Eenvoudig en plezant.” (Bart)
 
96. Koehandel
(Rüdiger Kolze, 1985)
Positie vorig jaar: 75
Verschil: -21
Deze kaartklassieker gaat alweer bijna dertig jaar mee. In brede kring ongekend populair, bij liefhebbers zakt het iets in populariteit.
Indrukwekkend hoe een dergelijk simpel spel toch zoveel lastige situaties oplevert. Zeker de feitelijke ‘koehandels’ zijn steeds een bron van ergernis en triomf!” (Peter)
Raar maar waar… Dit spel blijft mij maar boeien” (Kristof)
 
95. Thurn und Taxis
(Karen en Andreas Seyfarth, 2006)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: -59
Thurn und Taxis verkeerde tot nu toe altijd in de middenmoot, maar maakt dit jaar een zware val. Afgezien van de spellen die uit de lijst zijn verdwenen is dit de hardste daler.
Routes en meerderheden plannen en punten pakken. Niet moeilijk te spelen, niet makkelijk om te winnen.” (Rients)
Ontspannen spel als je niet te veel wilt nadenken.” (Frank)
 
94. Revolver
(Mark Chaplin, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
White Goblin Games heeft afgelopen jaar overuren gedraaid en dat legt ze ook in deze lijst geen windeieren. Van de nieuwe blikken doosjes is dit een van de populairste.
Topspel van de lichting 2011. Uitermate prettig kat-en-muis spel, al kan de muis in dit geval gericht schieten.” (Vincent)
Als een tweespelerspel is dit in korte tijd één van mijn favorieten geworden. Tip: Zet de soundtrack van Once Upon A Time In The West op de achtergrond en je bent compleet.” (Bartjan)
 
93. Hoogspanning: De eerste vonken
(Friedemann Friese, 2011)
Positie vorig jaar: nieuw
Ook de ‘eenvoudige’ versie van de rekenklassieker maakt zich snel geliefd. De Nederlandse uitgave was waarschijnlijk een goede zet.
Het speelt een stuk lekkerder weg dan de originele Hoogspanning. Het thema is misschien minder origineel, maar de regels zijn eenvoudiger terwijl alle elementen die Hoogspanning zo goed maakten er nog steeds in
zitten.” (Sander)
 
92. Hanze
(Michael Schacht, 2004)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: -37
Hanze glijdt wat af in de lijst, maar kent nog steeds een hoop fans, zo blijkt uit de commentaren.
Groots meesterwerkje van Schacht.” (Rien)
IJzersterk spel van Schacht met een korte speelduur en genoeg hersenkrakers.” (Alex)
Prachtig in zijn eenvoud, het perfecte stevige tussendoortje.” (Erwin)
Snel uitgelegd, speelt snel en het is gewoon een leuk spel. Komt dus zeer geregeld op tafel.” (Kurt)
 
91.  Weerwolven van Wakkerdam
(Philippe des Pallières, 2001)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: -39
Het ultieme spel voor grote groepen blijft nog net in de lijst. Maar ook zonder deze positie is het een van de populairste kaartspellen van tegenwoordig.
De potjes waar je overeind blijft maken het spel memorabel. Goed toneelspel of bord voor je kop het kan allemaal gebeuren. Zeker richting de finale vaak zeer spannend.” (Guido)
 

Van deze lijst heb ik alleen Navegador en Revolver nog niet gespeeld, maar ik ben er wel benieuwd naar. Van de rest is Genoa mijn duidelijke favoriet; ook die moet ik snel weer eens spelen.

7 reacties

  1. Ik zal wel veel spellen in mijn top 20 hebben die de lijst niet halen, maar daar gaat het me ook niet om. Navegador heeft het in geval (nipt) gehaald. Voelt wel wat hetzelfde als Hamburgum vanwege de rondel, maar er zit hier wat meer lijn in. Meerdere strategieën zijn er duidelijker in na te streven dan in Hamburgum. Imperial is natuurlijk ook een uitstekende rondel, maar is van een andere orde. Dan moet je 4-5 uur beschikbaar hebben.
    Van deze lijst moet ik Revolver nog spelen, al geloof ik dat ik die ook prima kan missen.

  2. Beste Peter Hein, mijn naam is Axel en niet Alex 🙂 Maar dat terzijde….we zijn weer van start gegaan, het aftellen is begonnen. Ik word nu toch wel nieuwschierig naar Navegador, tot nutoe dacht ik meer van hetzelfde misschien toch maar eens proberen

  3. Dit jaar heb ik een lijst ingestuurd op basis van de meest gespeelde spellen in 2011. Koehandel en Hanze stonden daar helaas niet in 🙁 Anders waren ze wel hoger geëindigd, want het zijn twee van mijn favorieten. Dus daar is deze top 100 ook goed voor ==> Die moet ik weer eens spelen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *