In tegenstelling tot gisteren staat deze lijst vol met nieuwe spellen. Vijf maar liefst, plus drie die terug zijn van weggeweest. Dan blijven er maar twee over die er vorig jaar ook al in stonden.
90. Glory to Rome
(Carl Chudyk en Ed Carter, 2005)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: -35
Het chaotische neefje van Race for the Galaxy en het Puerto Rico kaartspel lijdt een behoorlijk verlies. Aan de schitterende vormgeving kan het in ieder geval niet liggen.
“Het spel waarin iedere kaart op zijn eigen manier te sterk is. Wie het eerst een goede combinatie op tafel heeft liggen, wint… Tenzij iemand anders een nog sterkere combo heeft, en de overwinning voor je neus wegkaapt.” (Eugene)
89. Kaiser
(Ralf Burkert, 2004)
Positie vorig jaar: terug
Stond één keer eerder in de lijst, op een vergelijkbare positie. Eens kijken of dit oudje het nu langer volhoudt. Vergeten is het in ieder geval nog niet, beste fans.
“Koppig blijf ik het spel op de lijst zetten, beseffend dat het de top 100 niet zal halen. Dus als het dat wél doet, gelieve zeker dit commentaar te plaatsen.” (Erwin)
“Dit spel haalt de top 100 waarschijnlijk niet. Nog maar twee keer gespeeld maar het smaakt naar meer.” (Herman)
88. Blokus
(Bernard Tavitian, 2000)
Positie vorig jaar: terug
Na drie jaar afwezigheid weer terug in de lijst. En hoe, want het is het hoogste abstracte spel in de lijst.
“Momenteel mijn favoriete abstracte spel om samen met de kinderen te spelen. Heel simpel, maar zwaar verslavend.” (Saskia)
“Veruit de topper van de abstracte spellen. Helaas alleen goed met twee of vier spelers.” (Erwin)
87. Formel Fun
(Terry Goodchild, 1991)
Positie vorig jaar: nieuw
Er was een heuse campagne in de buurt van Rotterdam voor nodig, maar Formel Fun heeft de lijst gehaald. Nu wel ieder jaar blijven stemmen, hè jongens? Dit is overigens de eerste nieuwe binnenkomer.
“Een fantastisch eenvoudig spel, gaat al jaren mee op reis.” (Rob)
“Het ultieme ‘feel good’ bordspel.” (Jeroen)
86. Ginkgopolis
(Xavier Georges, 2012)
Positie vorig jaar: nieuw
Hier vinden we het eerste nieuwe spel van Essen 2012 in de lijst. Er zullen nog wel een paar volgen.
“Mooi in elkaar grijpend abstract legspel. Thema is helaas onnozel.” (Olav)
“Eenvoudige keuzemogelijkheden, maar zie de goede maar eens te vinden. Fijn spel dat je steeds weer opnieuw wilt spelen. Topper.” (Saskia)
85. Morgenland
(Richard Breese, 2000)
Positie vorig jaar: terug
Wederom een oude bekende. Een oerversie van het werkverschaffingsidee, hier nog gecombineerd met blind bieden.
“Komt te weinig op tafel, maar wanneer het gespeeld wordt is het altijd weer leuk. Een ik-denk-wat-jij-denkt-dat-ik-denk spel.” (Rik)
“Het is een schande dat dit spel in de ramsj ligt voor minder dan een tientje! Als je het nog niet hebt, snel kopen, dit is echt het leukste blind-bieden spel dat er is.” (Dagmar)
84. Sid Meier’s Civilization
(Kevin Wilson, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Verwarrend genoeg zijn er twee spellen met deze naam, maar de spellengekken zijn vrij unaniem over de kwestie welke het beste is. Overvleugelt inmiddels Through the Ages in deze lijst.
“Heeft de plek ingenomen van Through the Ages als beschavingsspel. Ben inmiddels een enorme liefhebber van het computerspel en dit spel heeft erg veel in zich dat ook het computerspel zo leuk maakt.” (William)
“Via Civilization hoop ik wel een beetje een computerspel er in te krijgen. Het is gewoon heel goed vertaald naar een bordspel.” (Guido)
83. Crokinole
(publiek domein, 1867)
Positie vorig jaar: nieuw
Het behendigheidsspel in de lijst heet dit jaar geen Pitch Car, Tumblin’ Dice, sjoelen of Stef Stuntpiloot. In plaats daarvan deze Amerikaanse klassieker, die we nog niet eerder tegenkwamen.
“Is het afgelopen jaar uitgegroeid tot mijn favoriete behendigheidsspel.” (Mike)
“Volgens mij is het onmogelijk om het bij maar een enkel potje te laten.” (Roel)
“Turen, turen, mikken, duwen en daar gaat de schijf, ertegen?…..ertegen?….. erin ?….. erin?…..zoef en de schijf komt bij……” (Vincent)
82. Kingsburg
(Andrea Charvesio en Luca Iennaco, 2007)
Positie vorig jaar: nieuw
Dit spel draait al aardig wat jaren mee, maar staat nu pas in de lijst. Zou de iOS app geholpen hebben?
“Oudje herontdekt. Gezellig spel.” (Saskia)
81. In de ban van de Ring
(Reiner Knizia, 2000)
Positie vorig jaar: 60
Verschil: -21
Na zes jaar nog steeds niet stuk te krijgen. En dat met zoveel concurrentie op het gebied van coöperatieve spellen. Bekleedt wel de laagste positie tot nu toe; waar gaat dat heen?
“Bij de boeken ben ik nooit verder gekomen dan halverwege het eerste deel, en bij de films heb ik moeite om wakker te blijven, en bij het spel hebben we Sauron nog nooit kunnen verslaan. De boeken en films laat ik achter me, maar het spel blijf ik proberen.” (Herman)
Een mooie mix van oud een nieuw, waarbij ik zelf plezierige herinneringen heb aan Morgenland en In de Ban van de Ring. Glory to Rome is inmiddels niet weg te denken uit mijn maandelijkse spelmenu. En u?
Formel fun, niet te geloven dat dat nu pas voor het eerst in de top 100 is gekomen.
Dit spel ga ik herprinten jongens….
Van deze 10 heb ik er 9 gespeeld; alleen Civilization heb ik nooit gedaan.
Glory to Rome is duidelijk de beste van het spel, en de enige uit mijn top-20.
In de Ban van de Ring is mijn meest gespeelde spel tot nu toe. Zorgt nog steeds voor vele avonden spanning op de speltafel! 🙂
Hoera! Kaiser heeft de top 100 gehaald! Nu kan ik in vrede de rest van de lijst afwachten.