We komen hoger in de lijst, wat betekent dat we steeds meer oudjes tegenkomen. Sommige zijn zelfs al decennia oud. Maar eerst twee nieuwe binnenkomers.
80. Seasons
(Régis Bonnessée, 2012)
Positie vorig jaar: nieuw
Leek van tevoren de grote hit van Spiel 2012 (al was het al een paar maanden uit), maar moet in deze lijst toch aardig wat spellen die die beurs verschenen voor zich laten.
“Heeft mij Dominion een stukje laten vergeten.” (Stefaan)
“De absolute knaller van het jaar. Ik kijk uit naar de uitbreidingen die ongetwijfeld zullen volgen…” (Sander)
“Na mijn eerste pot Seasons stond al gauw vast, dat dit een blijvertje is. Wat wil je ook met leuke dobbelmechanismes en kaartcombi’s maken.” (Vincent)
79. Flash Point: Fire Rescue
(Kevin Lanzing, 2011)
Posiite vorig jaar: nieuw
Samenwerkingsspellen zijn sinds de doorbraak van Pandemie niet meer weg te denken. Van de recente is dit een redelijk populaire, mogelijk ook dankzij de Nederlandstalige uitgave.
“Al ruim 25 keer op tafel gekomen, omdat we bij alle gebouwen in de gevorderde versie het spel wilden winnen. Dat is inmiddels gelukt!” (Wiljan)
78. Amon-Ra
(Reiner Knizia, 2003)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: -20
Opnieuw een spel dat alle jaargangen in de lijst staat, maar inmiddels wel op zijn laagste positie ooit is aangekomen. Maar stevige Knizia’s blijven het goed doen.
“Over het algemeen vervagen oudere titels voor mij na verloop van tijd. Echter bij Amon-Ra bied ik op de landstreek, waar ik maar kan blijven spelen.”
77. Cartagena
(Leo Colovini, 2000)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: -24
Mens-erger-je-niet moderne stijl kan natuurlijk niet ontbreken. Al jarenlang misschien wel Colovini’s populairste ontwerp; in ieder geval in deze verkiezing.
“Makkelijk qua regels, moeilijk om te beheersen. Ik ben er na 25 potjes nog nooit in geslaagd dit spel te winnen.” (Bram)
“Leuk, snel, origineel, gaat niet vervelen. Nog een keer, nog een keer, …..” (Gerrit Jan)
76. Kardinaal en Koning
(Michael Schacht, 2000)
Positie vorig jaar: 48
Verschil: -28
Kardinaal en Koning stond de afgelopen drie jaargangen stabiel rond de 50e positie, maar daalt nu een flink aantal posities. Michael Schacht is nog steeds druk met spellen ontwerpen, maar deze oude titel blijft zijn populairste hier te lande.
“Erg leuk spel vanwege de combinatie van een korte speelduur en toch een aantal tactische afwegingen. Lastige keuzes die het ook elke keer weer interessant maken.” (Dierik)
“Het kwam al een jaar niet meer op tafel, maar daar moet dringend verandering in komen want dit blijft een sterk spel.” (Stefaan)
75. Wikinger
(Michael Kiesling, 2007)
Positie vorig jaar: 73
Verschil: -2
Hans im Glück staat bekend om zijn familiespellen met pit. Niet allemaal worden ze in het Nederlands uitgebracht, zoals Wikinger. Toch doet dit spel het onverminderd goed. Zou een uitgever dan toch…?
“Prachtig dat keuzewiel. Heerlijk aan je eigen eilandenrijkje bouwen en een beetje je tegenstanders pesten. Ook gewoon heel leuk met twee.” (Roger)
“Laat de Vikingen maar komen. Mét of zonder correcte helm, ik lust ze wel rauw.” (Gerard)
“Out of Print, maar zeer de moeite waard. Speelt ook zeer goed met 2 spelers, topper.” (Axel)
74. Torres
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +9
Niet alles wat oud is zakt steeds verder weg in de lijst. Torres klimt zelfs een paar plekjes.
“Een klassieker van Kramer & Kiesling en wat mij betreft het beste spel dat deze heren ooit hebben bedacht. Leuk dat het letterlijk een spel is dat zich 3D afspeelt.” (Bart)
73. Can’t Stop
(Sid Sackson, 1980)
Positie vorig jaar: terug
Het doet mij goed dat tussen al die nieuwerwetse dobbelspellen Can’t Stop nog steeds een plekje in de lijst weet te bemachtigen. Twee jaar afwezigheid was genoeg wat mij betreft.
“Beste dobbelspel ooit gemaakt. Eenvoudig uit te leggen en zo gespeeld.” (Rik)
“Verslavend snel spel, ideaal als tussendoortje!” (Ralda)
72. Acquire
(Sid Sackson, 1962)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: +9
En ook deze klassieker van Sackson is niet weg te denken uit de bordspellencanon en ook niet uit deze lijst. Een van de oudste spellen waar aandelen op succesvolle wijze gebruikt werden.
71. Stoom
(Martin Wallace, 2009)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: -27
Het grote verlies op de ranglijst van Stoom komt voor het grootste gedeelte door mijn beslissing om de stemmen op Age of Steam apart te tellen. Sommige fans besloten daarop beide spellen in hun lijst op te nemen, maar het mocht niet baten: Age of Steam haalt de lijst (net) niet, Stoom zakt een behoorlijk aantal plaatsen. Maar het blijft een geliefd spel.
“Wallace’ beste poging om een pittig spel te maken dat qua regels niet zo moeilijk is. Door de enorme hoeveelheid kaarten en varianten oneindig speelbaar…” (Mike)
“Geweldig spel. Meer controle over welke blokjes wanneer en waar terecht komen dan in Age of Steam. Heeft ook een familieversie, maar die speel ik nooit.” (Michiel)
Wat mij betreft een lijst met veel klassiekers. Op Flash Point na heb ik ze allemaal gespeeld, al is dat van sommige spellen (Acquire en Stoom) toch wat te lang geleden.
Acquire blijft gewoon een degelijk spel met veel nostalgie. Steam en Age of Steam hadden natuurlijk gewoon gecombineerd moeten worden, want in basis zijn het dezelfde spellen. En het verklaart de veel te lage ranking voor zo'n goed spel 🙂
Flash Point zal er alvast en hopelijk niet te lang instaan. Volgens mij zijn er betere spellen met samenwerking
@ Peter Hein en Eugène : ik heb Torres en speel hem graag met jullie!
@Eugene: Torres is geen kastdochter, maar staat wel in mijn top-20, dus die speel ik altijd graag.
Over Stoom: heb je ooit de stnadaardversie gespeeld? Die is volgens mij op de distributie van de blokjes bij de productiefase na vrijwel identiek aan AoS; zo groot zijn de verschillen niet.
Flashpoint en Kardinaal&Koning staan allebei in mijn top20. Snel te leren spellen en (zeker bij K&K) verrassend veel diepgang!
Tot nu toe bestond de top-100 vrijwel helemaal uit bekende spellen, maar nu zitten er 3 onbekende tussen: Seasons, Flash Point, en Torres. Is die laatste geen kastdochter van je PH, want die moet ik eigenlijk toch een keertje spelen.
Jammer dat Age of Steam het niet gehaald heeft; die stond in mijn top-20. Stoom is geen waardige vervanger.