Top-100 2013: 61-70

Geplaatst door

Vandaag weer twee nieuwe binnenkomers, plus een aantal spellen die een abonnement hebben op een positie in de lijst. Sommige dalen echter hard…

70. Agricola: 2 spelers
(Uwe Rosenberg, 2012)
Positie vorig jaar: nieuw
Het originele Agricola is al een uitstekend tweepersoonsspel, maar blijkbaar was er nog een aparte versie voor twee spelers nodig. Ach, voor Carcassonne gold dat ook en dat is ook helemaal goed gekomen.
Dit spel heeft de charme van Agricola maar speelt net iets lekkerder weg.” (Elise)
Simpele variant van Agricola maar minstens net zo fascinerend.” (Bram)
Deze gestroomlijnde versie van Agricola laat zien dat less more is.” (Dagmar)

69. Robo Rally
(Richard Garfield, 1994)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: +16
De eeuwige racende robots zijn niet weg te slaan uit de lijst en stijgen zelfs een behoorlijk aantal plaatsen. Je moet ervan houden.
Ja, noem mij maar gek.” (Roger)

68. Ghost Stories
(Antoine Bauza, 2008)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: +3
Nog een samenwerkingsspel dat zich goed weet te handhaven in de lijst. Zou het de grote uitdaging zijn?
In mijn ogen het beste coöperatieve spel.” (Kristof)
Ghost Stories levert bij elk potje puntje-van-je-stoel-werk op. Moeilijk te winnen, maar wat is die ontlading groot als het weer eens lukt!” (Bart)

67. Diplomacy
(Allan Calhamer, 1959)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -36
Het oudste spel in de lijst moet behoorlijk inleveren, maar is heel duidelijk populair genoeg om hier nog wel even te blijven.
Een spellen top-10 zonder Diplomacy is niet serieus te nemen. En dat geldt ook voor spellenliefhebbers, die nog nooit Diplomacy hebben gespeeld, die tellen we niet mee.” (Gerrit Jan)
Wie vrienden wil maken, moet Diplomacy spelen! Na een spel weet je wat je aan ze hebt. De regels doen er niet echt toe; dit spel wordt gewonnen of verloren door je interactie met de medespelers.” (Eugene)

66. Take 5!
(Wolfgang Kramer, 1994)
Positie vorig jaar: 68
Verschil: +2
Kramers klassieke kaartenlegspel komt dit jaar vrijwel op dezelfde positie terecht.
Heerlijk tussendoortje en tot 66 punten ook lekker kort van formaat. Makkelijk uit te leggen, na 1 proefrondje snapt iedereen de regels.” (Rik)

65. Regenwormen
(Reiner Knizia, 2005)
Positie vorig jaar: 90
Verschil: +25
Was vorig jaar een van de hardste dalers, maar maakt het verlies dit jaar weer goed. Het blijft met afstand Reiners populairste dobbelspelletje.
Ik heb de miniversie voor 2,5 euro gekocht. Beste prijs-kwaliteit ooit!” (Erwin)
Een simpel dobbelspel, maar we hebben dit ondertussen al zooooveel gespeeld en zoveel plezier aan beleefd dat het wel een plaats MOET krijgen in mijn top-10.” (Kurt)

64. Troyes
(Xavier Georges, Sébastien Dujardin & Alain Orbain, 2010)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: -43
Oei, het dobbelplaatsspel van Belgische bodem zakt flink. De ‘Cult of the New’ is wreed, heel wreed.
In dit spel heb je legio mogelijkheden voor ontwikkeling aan het begin van je beurt. Het is leuk om goed te gooien of, eigenlijk nog mooier, om een manier te vinden om slechte dobbelstenen erg nuttig in te zetten.” (Roel)
Heerlijk veel dobbelstenen verwerkt in een zeer origineel spelmechanisme zodat je een erg hoge herspeelbaarheid krijgt met ook telkens een boeiend spelverloop.” (Els)

63. Hacienda
(Wolfgang Kramer, 2005)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: -7
De twee solospellen van Kramer in deze lijst komen steeds dichter bij elkaar. Ook deze staat op een vergelijkbare positie als vorig jaar.
Dit lijkt wel heel erg op Ticket to Ride + Heersers der Woestijn, maar ik trek me daar niks van aan, want Hacienda is gewoon een erg goed spel!” (Kurt)

62. Perudo
(Richard Borg, 1987)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: -12
Het bekende dobbelblufspel (al uitgegeven onder verschillende titels) zakr iets, maar blijft het goed doen. Het is nu het populairste dobbelspel in de lijst.
Het dobbelen en bluffen. Het meest gespeelde spel, vaak dronken aan het eind van de avond. Heel veel plezier hebben we hier mee, nog steeds.” (Guido)
Voor op de late avond is Perudo nog altijd één van de beste tijdverdrijven. Met de juiste spelers is dit altijd een feest om te spelen.” (William)

61. Hanabi
(Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: nieuw
Hanabi schiet als een vuurpijl de lijst in. Daarmee behoort Antoine Bauza tot het illustere gezelschap van auteurs die met minstens drie spellen in deze lijst staan.
Zelden werd samenwerking op zo een minimalistische manier uitgewerkt. Heel tof om te spelen.” (Stefaan)
Leuk kaartspel waar je erg goed moeten luisteren naar wat er gezegd wordt en vooral naar wat er niet gezegd wordt!” (Erik)

Weer een mooie lijst, met nieuwe hippe spellen, tijdloze klassiekers en Robo Rally. Van dit lijstje heb ik Diplomacy en de tweepersoonsvariant van Agricola nog niet gespeeld. Met Diplomacy wacht ik nog even tot ik met pensioen ben, Agricola voor twee zal wel een keertje eerder komen.

7 reacties

 1. Diplomacy, my all time favourite. Jammer dat het zo laag staat. Eerlijk gezegd is het alleen online te spelen via playdiplomacy.com omdat het zo lang duurt, wat het grootste minpunt is. Maar het blijft fascinerend hoe goed zo'n oud spel in elkaar zit. Je kunt niet winnen zonder samen te werken met iemand anders, maar je kunt ook niet winnen zonder je vrienden een dolk in de rug te steken.

 2. Herstel: natuurlijk stond er wel een spel van deze tien in mijn top-20. Ik moet binnenkort weer eens een Diplomacy-middag organiseren.

 3. 10 gespeeld, 0 in mijn lijstje.

  Of je Roborally een goed spel vind, is afhankelijk van hoe en met wie je het speelt. Zolang het vlot gespeeld wordt, en je het spel niet eindeloos laat duren, is het een aangenaam tijdverdrijf. Helaas moedigt het spel zelf dit niet aan…

 4. Een favoriete quote van mijn moeder: ieder mens heeft recht op frustratie en ontberingen. Hmmm, misschien moet ik Roborally toch eens gaan proberen…..

 5. -1 voor die quote.
  Leuk om klassiekers als Diplomacy en RoboRally, die bovendien geen spellen van dertien in een dozijn zijn, relatief hoog in de lijst tegen te komen.

  Een favoriete spellenquote van mij (van een van de makers van Cosmic Encounter en Dune): "Balance is boring, life is unfair."

 6. Mijn favoriete spellenquote: "If I had my life all over again, I would do everything exactly the same except that I probably wouldn't bother with Robo Rally."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *