Top-100 2013: de restjes

Geplaatst door

We weten het al een paar jaar: nu de toppers in deze populariteitspoll steeds voorspelbaarder worden, zijn juist de lager geklasseerde spellen en de nieuwe binnenkomers het interessantst. Minstens zo interessant kunnen de spellen zijn die het niet gehaald hebben, vooral als ze vorig jaar er wel in stonden. Opnieuw stonden er dit jaar een paar spellen in die de lijst eerder hadden gehaald, maar voor de meeste spellen die uit de lijst verdwijnen is dat tevens het vaarwel. Ter illustratie: van de negentien spellen die vorig jaar uit de lijst verdwenen is er slechts eentje (Puerto Rico kaartspel) die terugkwam in de lijst.

Dit zijn de spellen die dit jaar uit de lijst verdwenen zijn, inclusies hun positie vorig jaar:

54. Mr. Jack
64. Saboteur
65. Jaipur
66. Dominant Species
67. Shadows over Camelot
70. K2
74. Reef Encounter
75. Twilight Struggle
76. Taj Mahal
78. Brug naar de hemel
79. Piraten en kooplui
80. Magic: The Gathering
82. Thunderstone
84. Keltis
88. Quarriors
89. Go
93. Hoogspanning: De eerste vonken
94. Revolver
96. Koehandel
97. Coloretto
99. Ticket to Ride: Nordic Countries
100. Navegador

Allemaal spellen uit de onderste helft, wat natuurlijk niet zo verrassend is. Volgende jaar zullen we zien of sommige spellen uit dit lijstje een comeback weten te maken. Doordat er weer twee spellen van Reiner Knizia uit de lijst verdwenen is hij niet langer de meest voorkomende spelauteur in de lijst. Die titel gaat nu naar Wolfgang Kramer, al ging het in zes van de acht spellen om een co-auteurschap.

In deze lijst staan veertien spellen die ik nog niet gespeeld heb, eentje minder dan vorig jaar. Van die spellen ben ik het meest benieuwd naar Ginkgopolis, Burgen von Burgund en Agricola voor twee spelers. Sid Meier’s Civilization, Diplomacy en Spel der Tronen hoeven voor mij nog niet zo nodig, met name door hun speelduur. Maar zeg nooit nooit.

Voor wie de lijstjes nog eens na wil lezen, hier staan ze op een rijtje:

1-10
11-20
21-30
31-40
41-50
51-60
61-70
71-80
81-90
91-100

Ik hoop dat iedereen net zoveel plezier heeft beleefd aan het lezen als ik aan het maken van de lijst. Iedereen nogmaals bedankt voor het inzenden van zijn of haar lijstje en tot volgend jaar!

4 reacties

 1. Dat Twilight Struggle eruit is gevallen verbaasd me toch wel. Het is een erg goed spel dat ik deze week weer met veel plezier heb gespeeld! Misschien dat deze titel de lijst niet heeft gehaald, omdat het een exclusief 2-speler spel is…

 2. Ontzettend bedankt voor dit leesvoer, het door jou verwerken en de input van iedereen om de lijst mogelijk te maken.

  Lees altijd graag je site.

 3. Grappig, de eerste 3 weglopers:
  54. Mr. Jack (pocket versie)
  64. Saboteur
  65. Jaipur

  heb ik net aan m'n verzameling toegevoegd.

  Toch wel leuk om een verschil te zien tussen BoardGameGeek en een "Lage Landen" compilatie. Volgend jaar hoop ik ook m'n input te kunnen geven 🙂

 4. Peter Hein,

  Dank voor weer 11 dagen leesplezier. Ik heb je lijsten met heel veel plezier gelezen (eerste actie op een nieuwe werkdag!).

  Volgend jaar weer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *