Top-100 2013: 1-10

Geplaatst door

En dan nu eindelijk de hoogste tien. Daar zullen weinig verrassingen bij zitten. Wel een nieuwe binnenkomer, maar wie een beetje op de hoogte is van wat er zoal verschijnt kan al raden welk spel dat is. Verder een paar minieme verschuivingen, waarvan zelfs één in de top-5!

10. Ticket to Ride
(Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +4
De hoogste positie ooit voor Ticket to Ride. De reden dat het spel nog zo ‘laag’ staat is dat ik de stemmen voor de zelfstandige varianten apart heb geteld. Had ik ze op één hoop gegooid, dan was een plek bij de bovenste vijf waarschijnlijk geweest.
Treinreizen, netwerken bouwen… het blijft fascineren. En dat in een spel dat een aangenaam korte speelduur heeft, aan vrijwel iedereen in vijf minuten uit te leggen is en toch iedereen, ook de veelspelers, de hele tijd in spanning weet te houden. Al meer dan honderd keer gespeeld en het verveelt nog steeds niet.” (Marcel)
Laagdrempelig en leuk om te spelen met wie je maar wilt.” (Hilbert)

9. Terra Mystica
(Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: nieuw
Na Dominion en 7 Wonders het derde spel dat in de top-10 weet binnen te komen. Afgaand op waar die nu staan lijkt het erop dat dit een blijvertje is. Door de nieuwigheid wel het enige spel in de top-10 dat (nog) geen uitbreiding heeft.
Onder de knie heb ik dit nog lang niet, maar het simpele mechanisme en de oneindige mogelijkheden overtuigen steeds meer.” (Roger)
De laatste jaren heeft geen spel me na de eerste keer spelen zo geraakt al Terra Mystica. Door de verschillende uitgangsposities en voordelen van de verschillende volken ook een hoge herspeelbaarheid. Tot slot een vrij uniek spelconcept en dat gecombineerd met veel keuzes en een lage geluksfactor maken dit voor mij een fantastisch veelspelersspel.” (Dierik)
30 potjes al en het blijft boeien. Geweldig spel voor planners: aan het begin kun je al een globaal masterplan maken voor de ontwikkeling van je volk. Vervolgens kun je in iedere ronde je acties specifiek plannen en timen.  Een economisch sneeuwbalspel met een leercurve. 14 verschillende volkeren met verschillende eigenschappen en variatie in rondebonustegels geven het spel zeer veel wederspeelbaarheid.” (Michiel)

8. Kolonisten van Catan
(Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: +3
Zakte vorig jaar voor het eerst uit de top-10, maar is inmiddels terug, met overigens een forse voorsprong op de spellen er direct na.
Blijft toch wel het beste strategische, redelijk lichte, familiespel.” (Michel)
In vol ornaat (met Zeevaarders en Steden en Ridders) blijft dit een fantastisch spel. Gemeen op zijn tijd, interactief en avondvullend. Regelmatig wordt dit twee keer achter elkaar gespeeld; met vier mensen en dan ben je toch vier uurtjes van de straat!” (Rik)

7. El Grande
(Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -1
Er zijn drie spellen die ieder jaar in de top-10 stonden. El Grande is daar één van en tevens de oudste van die drie.
Wat blokjes, een grote pion, wat kaartjes en een grote toren op het bord. Deze klassieker blijft mij boeien omdat dit spel 90% interactie is. Hoe meer je je tegenstander kan inschatten en beïnvloeden, hoe beter het je af gaat.” (Kees)
Het meerderheden-mechanisme is vaak nagedaan, maar nooit geëvenaard. Na ruim 15 jaar is El Grande nog steeds het allerbeste “area majority” spel op deze planeet.” (Marcel)
Prachtig avondvullend spel met genoeg ruimte om te onderhandelen (de sterkste moet aangepakt worden!). Fijn ook die geheimzinnigheid bij het plaatsen van de caballero’s. Mijn enige 10 op BGG.” (Eric)

6. Stenen Tijdperk
(Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: +3
Na vier jaar gependeld te hebben tussen de 9e en 11e positie bereikt Stenen Tijdperk ineens zijn hoogste positie tot nu toe. App-effect?
Fijn spel wat gewoon heerlijk wegspeelt. En wat zonde als een ander zijn mannetjes precies op jouw plekje zet…” (Hilbert)
Ik ken geen beter spel om nieuwe mensen tot de wonderlijk leuke wereld van het bordspel te bekeren.” (Els)
Een geweldig spel. Dobbelen: geen gelukspelletje maar risico management. Perfect uitgebalanceerd. Winnende strategie is elke keer anders. Speelt met ieder aantal spelers goed.” (Rients)

5. 7 Wonders
(Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: 0
Inmiddels met de nodige uitbreidingen, die de populariteit alleen maar goed lijken te hebben gedaan.
Doet het zowel goed bij de fanatieke veelspelers als de gelegenheidsspelers in mijn vriendenkring. Origineel mechanisme, goed uitgebalanceerd, mooie plaatjes, simpel te leren maar lastig om goed te spelen, alles voor een uitstekend spel, zeker voor de speelduur.” (Marcel)
De ontdekking van het jaar. Een potje is zo voorbij en je hebt het ontzettend druk, er is zoveel te kiezen. En de uitslag is iedere keer heel erg spannend. Iedereen wilt meteen weer een nieuw potje.” (Guido)
Een echt strategisch spel zonder de nadelen die vele andere wel hebben: de spelduur is niet te lang, het is redelijk eenvoudig uit te leggen en je zit niet steeds op je tegenstanders te wachten. Kortom een topper.” (Bastiaan)

4. Dominion
(Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: 0
Het populairste kaartspel van de lijst staat nu voor het derde opeenvolgende jaar op de vierde plaats. Het was dicht bij een plek op het erepodium, maar de tegenstand is natuurlijk fenomenaal.
Lang gedacht dat dit spel voor Magic-freaks was. Lang gedacht dat mijn vrouw en vaste speelkring dit geen leuk spel zou vinden. Maar eenmaal gekregen van de beste Sint en op tafel gezet was iedereen om. Het snelle spel gecombineerd met de talloze variaties zorgen er al meerdere malen voor dat dit spel de hele avond op tafel blijft. Super!” (Rik)
Raak je hier ook mee uitgespeeld?” (Michel)
Jaren terug deed ik de gewaagde uitspraak in relatie tot Boonanza, ‘Dominion moet het nog bewijzen’. Nu wat jaartjes ouder en wellicht wijzer, staat Dominion onveranderd hoog in mijn top 20 en Boonaza……. Tja wellicht speelt mijn neefje daar over 5 jaar mee.” (Vincent)

3. Hoogspanning
(Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -1
Wisselt dit jaar stuivertje met Agricola en blijft Dominion net voor. Toch is het moeilijk in te zien hoe dit rekenspel ooit buiten de top-5 zal vallen.
Een spel met een logische thematiek en daardoor ontzettend makkelijk speelbaar. Wat niet wil zeggen, dat het een makkelijk spel is. Gaaf spel, waarbij je je tegenstanders goed in de gaten moet houden.” (Rik)
Hoewel het af en toe wel meer een rekenopdracht lijkt dan op een spel, geeft dit spel een enorme voldoening.” (Kees)
Hoogspanning is telkens opnieuw een uitdaging. Je probeert een beetje achter te blijven om zo goedkoop energie te kunnen kopen. Maar het is belangrijk om toch niet te lang achterop te hinken, want anders mis je de snelle eindsprint. Spaarzaam zijn met geld kan belangrijk zijn. Al te dikwijls heb ik genoegen moeten nemen met de tweede plaats: evenveel steden als de eerste, maar minder geld.” (Bart)

2. Agricola
(Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
Agricola mag dan opnieuw niet de nummer één zijn geworden, het laat alle andere spellen ver achter zich. Nee, die strijd om de eerste plaats was ook dit jaar niet in een vroeg stadium beslist.
Zelfs als je verliest veel plezier met je eigen boerderijtje.” (Bastiaan)
“Agricola blijft een topper! Elke keer wanneer het spel gedaan is wil je nog zoveel doen, en op het einde van elk spel denk je al: ‘volgende keer ga ik het anders proberen’. Zelf na zoveel keer..” (Ralda)
Altijd fijn om jezelf uit de drek op te werken: koetje hier, varkentje daar, nog wat timmerwerk aan de schuur en telkens zien dat er genoeg brood op de plank verschijnt of je kan naar de overwinning fluiten. Heel aangenaam ontwikkelspelletje dat altijd nog enkele rondes meer mag duren!” (Jan)

1. PUERTO RICO
(Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Als ik Puerto Rico zelf niet zo goed zou vinden zou ik het bijna eentonig vinden. Maar op alle fronten blijft dit het populairste spel: de meeste punten, de meeste stemmen (het stond op de helft van alle lijstjes) en de meeste keren bovenaan een lijst (overigens ex aequo met Agricola). Op BGG inmiddels gezakt naar een vierde plaats, maar daar snappen ze er gewoon niks van.
Een klassieker. Lijkt in het begin nogal aan de zware kant, maar het spel bezit een zekere natuurlijke flow dat het vlotter en makkelijker om spelen maakt dan het op het eerste zicht zou lijken.” (Kurt)
Het eerste spel waarvan ik volledig onder de indruk was. De betovering is er nog steeds.” (Peter)
Een spel met vele keuzemogelijkheden dat na al die jaren nog steeds weet te boeien en de strijd aankan met de nieuwe lichting gezelschapsspelen. Gevarieerd spelverloop met meerdere overwinningsstrategieën.” (Jan)
In het spel ben ik een grote maishandelaar. Neen, ik rook geen tabak maar drink sloten koffie. Indigo blauw is niet mijn favoriete kleur maar een zoetekauw ben ik zeker wel. Ik wil op vakantie naar Puerto Rico!” (Erwin)

En met deze lijst sluiten we de top-100 van dit jaar weer af. Morgen nog de restjes met het overzicht van de verdwenen spellen en diverse ditjes en datjes.

10 reacties

 1. Gaaf overzicht. Daar stonden nog een paar bordspellen bij die ik nog eens moet uitproberen. Er stonden in ieder geval een paar bij, die ik op mijn site moet toevoegen. 😉

 2. Leuk overzicht! Ik ben op zoek naar een leuk spel als cadeau voor mijn vriend. Hij houdt van spellen als Risk en Catan, ik ben meer van Rummicub en Scrabble. Uit de lijst leken Stenen Tijdperk, 7 Wonders en Ticket to Ride mij wel leuk. Welke zou jullie aanbeveling hebben? Om te spelen met twee of meer personen, voor een gezellig avondje… Niet té lastig uit te leggen en een redelijke speelduur (niet langer dan 2,5 uur)… Reactie kan/mag op svandeelen[at]hotmail.com. Alvast bedankt!

 3. Leuk gedaan… veel werk aan gehad?
  Toch weer een aantal spellen die ik nu heel graag wil aanschaffen 😉

  Stonden vorig jaar Agricola & Hoogspanning beide op nummer 2?

  Greetz Geert

 4. Mooie top 10 met 3 titels die ik nog niet heb gespeeld. Gaat zeker verandering in komen dit jaar!

  Bedankt Peter Hein voor het samenstellen!

 5. Van mijn top 20 hebben er meen ik 8de lijst gehaald. Ach ja, geheel volgens verwachting. Maar het gaat de goede kant op met de gemiddelde smaak van Nederland en België: ik ben heel tevreden met de noteringen van de drie grote T's van deze tijd: Trajan, Tzolkín en Terra Mystica. Peter Hein, dank weer voor al het werk.

 6. Peter Hein, wederom bedankt.

  Een mooie lijst met hier en daar wat verrassingen, maar met alle klassiekers op een mooi plekje.

  Ik heb van de top-10 één spel niet gespeeld, maar het staat wel al in de kast dus dat gaat vast snel veranderen.

 7. Pieter Hein, bedankt weer voor de top 100. 15 van mijn top 20 spellen hebben de top 100 gehaald. Toch een beetje jammer dat een van de oudste spellen nml schaken het niet heeft gehaald. Het heeft er toch een aantal jaren in gestaan.

  Komen er nog enkele statistieken? Welke spellen hebben bijv. plaats moeten maken voor de binnenkomers.. etc..

 8. Hè jammer, scrabble heeft weer de top tien niet gehaald. Volgend jaar dan misschien?

  Peter Hein, bedankt voor het wederom organiseren van de top 100. Ik vond et weer leuk om te zien welke spellen leuk gevonden worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *