Top-100 2014: 1-10

Geplaatst door

Ik loof maar geen prijzen uit voor het correct raden van de spellen die dit jaar de top-10 hebben gehaald. De volgorde is dan weer minder eenvoudig te raden, want we hebben zowaar eens een nieuw spel op het erepodium!

10. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -4
Stenen Tijdperk levert een paar plaatsjes in en is daardoor niet langer de populairste werkverschaffer in de lijst.
Heerlijke worker placement die makkelijk uit te leggen is aan de minder ervaren speler en met zeer veel tactiek.” (Wietse)
In combinatie met de uitbreiding een prachtig en erg elegant spel. De geluksfactor door de dobbelstenen wordt met een erg slim systeem onder controle gehouden.” (Sander)

9. Kolonisten van Catan (Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -1
Nog steeds voor veel mensen waarmee ze de hobby begonnen, maar doordat er nu vele meer goede introductiespellen zijn vervult Kolonisten die rol wat minder vaak. Daartegenover staan de volksstammen voor wie Kolonisten Monopoly heeft verdrongen als de standaard voor bordspellen.
Een classic en toch simpel genoeg om heel snel uit te leggen aan nieuwe spelers.” (Jeroen)
Interactie,taktisch, spannend , leuk, ontspannend, plezier. Mij krijg je er nog steeds warm voor.” (Henk)
Een klassieker ondertussen en op zijn best met de uitbreiding ‘Steden en Ridders’. Een variabel bord en veel interactie zijn de grote troeven van Kolonisten. En ja, ik blijf bij mijn oude uitgave met mooie houten speelstukken!” (Bart)

8. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -3
Met alle uitbreidingen en het gemak waarmee je dit met variabel grote groepen in een beperkte duur kunt spelen is het geen wonder dat dit zo hoog staat.
Het perfecte spel voor de onbekende spellenspeler en de veelspeler. Veel keuzemogelijkheden en zeer interactief. Het leukst dus met meerdere spelers. Een (spel)wereldwonder!” (Frank)
Niet te lang, niet te kort. Niet te moeilijk, niet te makkelijk. Leuk met 2, 3, 4, 5, 6, 7 spelers.” (Dave)
Staat op 1 omdat het een echt strategisch spel is zonder de nadelen die vele andere wel hebben: de spelduur is niet te lang (en als je meer tijd hebt speel je gewoon nog een keer!), het is redelijk eenvoudig uit te leggen en je zit niet steeds op je tegenstanders te wachten. Kortom een topper.” (Bastiaan)

7. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -3
Eindigt bijna ex aequo met 7 Wonders en blijft daardoor net het populairste kaartspel in de rij.
Een heel slim bedacht centraal mechanisme, en de grote hoeveelheid kaarten zorgt ervoor dat elk potje weer anders is.” (Marcel)
Onovertroffen in het deck-building genre, door de eenvoud van het concept en de goed ontwikkelde kaarten.” (Eugene)
Dominion gaat al weer wat jaartjes mee in mijn spelersgroep(en). Daar is ook een goede reden voor: het is gewoon een goed spel!” (Rutger)

6. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: +3
Dit was vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer en stijgt nu weer wat plaatstjes verder. Eens zien of dit op termijn een vaste plaats bij de bovenste tien verwerft.
Onmiddellijk verkocht na de eerste keer spelen. De verschillende volkeren vereisen telkens enigszins een andere speltactiek en houden het spel interessant om ’t opnieuw te spelen. Iedereen van m’n vriendenkring aan wie ‘k ’t spel had voorgesteld, vraagt wanneer we ’t nog eens kunnen uithalen. Buiten ’n bestseller is dit spel gewoon ’n topper!” (Rutger)
Absolute topper voor mij omdat het eindelijk eens een een bouw/ontwikkelingsspel is mét onderlinge strijd maar zónder de eeuwige ‘elkaar van het spelbord vegen’-mentaliteit die we al jaren kennen uit Risk of Small World.” (Max)
De laatste jaren heeft geen spel me na de eerste keer spelen zo geraakt als Terra Mystica. Door de verschillende uitgangsposities en voordelen van de verschillende volken ook een hoge herspeelbaarheid. Tot slot een vrij uniek spelconcept en dat gecombineerd met veel keuzes en een lage geluksfactor maken dit voor mij een fantastisch veelspelersspel.” (Dierik)

5. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -2
Duikelt pardoes uit de top-3. Maar dat is Hoogspanning wel eerder overkomen om zich daarna weer terug te vechten. Zeker met al die uitbreidingen is het een bijzonder veerkrachtig spel.
Wat blijft dit toch een heerlijk spel, waarin het kleinste foutje fataal kan zijn en je dus continu op moet blijven letten.” (Eugene)
Biedspel en gebiedscontrole, maar met een briljant toegepaste Wet van de remmende voorsprong-mechaniek dat ervoor zorgt dat mensen liever in het peloton willen blijven hangen om krachten te sparen voor de plotselinge ontstane eindspurt.” (Gertjan)
Lekker rekenen, huisjes plaatsen en hopen dat de tegenstander niet jouw grondstoffen voor je neus wegkaapt.” (Kees)

4. El Grande (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: +3
In de top-10 is het vechten om een plekje, waar jong en hip het vaak wint van de oude meuk. Des te verrassender dat het op na oudste spel in dit rijtje zomaar zijn hoogste positie ooit bereikt.
De Euro Evergreen. Na al die jaren nog steeds heerlijk blokjesgesteggel.” (Mike)
Ik ken geen spel dat spelers zo elegant simpel blokjes op een kaart laat plaatsen, of in de Castillo (als je voornemens bent iemand een goed dwars te zitten).” (Kees)
Dit spelt doorstaat nog steeds de tand des tijds. Een lastige omdat er zoveel om je heen gebeurt en als je daarin de juiste beslissingen neemt, kun je zegevieren!” (Hilbert)

3. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: +8
Dit is voor mij de verrassing in de lijst. Na het goede debuut van vorig jaar had ik deze ingeschat als een solide spel in de top-20 dat het toch aflegt tegen jaargenoot Terra Mystica. Maar niets is minder waar en Tzolk’in zorgt er zelfs voor dat we voor het eerst sinds 2010 weer een andere top-3 hebben.
De tandwielen die jouw arbeiders naar steeds betere velden draaien, zijn een briljante vondst. Proberen alle arbeiders op hetzelfde moment bij de gewenste acties te krijgen, is een enorme uitdaging maar wel een hele leuke.” (Marcel)
Voor ons het meest vernieuwende spel van het afgelopen jaar. Elegant, intrigerend spel. De tandwielen die het bord veranderen introduceren een timing element dat zowel strategisch als tactisch behoorlijk uitdaagt.” (Sander)
Een zeer intelligent spel dat dankzij zijn leuk spelmechanismen steeds zorgt voor de goeie dosis stress.” (Rafaël)

2. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
Eeuwige tweede? Het verschil met de nummer 1 was kleiner dan vorig jaar, maar de afstand is nog steeds groot. Daar staat tegenover dat het verschil met de nummer 3 nóg groter is.
Soms een tijd niet gespeeld en dan weer heel vaak. De druk van voedsel is vaak groot en dan nog een starten met twee bewoners. Bijzonder hoe je daarmee toch altijd weer heel veel mee kan opbouwen en dan nog eens steeds anders.” (Roger)
Dit jaar voor het eerst gespeeld en meteen was ik verslaafd. Elk spel is anders, de geluksfactor is klein en aan alles is gedacht. Een fantastisch spel!” (Menno)
Heerlijk om je eigen boerderij stap voor stap op het bord te zien verschijnen. Dat er ondertussen ook nog een spel wordt gespeeld, is mooi meegenomen.” (Gregg)

1. PUERTO RICO (Andres Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
En opnieuw Puerto Rico op 1. Je zou het bijna wegpromoveren naar een Hall of Fame en van mededinging uitsluiten.
Dit spel blijft voor mij op 1! Alle aanvallen van spellen ten spijt blijft dit een topper waarin je moet rekenen en kijken en op het juiste moment toeslaan.” (Hilbert)
Op de zevende dag nam God een rustdag. Waarschijnlijk speelde hij ook een potje Puerto Rico.” (Herman)
Commentaar overbodig. Toch?” (Geert)
Schitterend uitgekiend spel met elke ronde nieuwe mogelijkheden en veel interactie, dit spel verveelt nooit.” (Marijn)
Ik heb eens opgezocht wat een vliegtuigticket naar Puerto Rico kost. Begin mei betaal je ongeveer 700 euro voor een retourtje Amsterdam – San Juan. Wat een droombestemming, wat een topspel!” (Erwin)
Is het net als Queen’s Bohemian Rapsody bij de Top 2000 op de radio? Puerto Rico hoort op nr. 1 in een top 100 lijst van bordspellen? Ik denk van niet. Dit spel staat op nummer 1 omdat het een dijk van een spel is. Hoeveel ‘klassiekers’ van dit kaliber zijn er de afgelopen jaren uitgebracht? Ik ken ze niet. Dus vandaar wederom een nummer 1 notering!” (Rutger)

En dat was dan eindelijk de top-10. Allemaal gespeeld, waarvan er vier in mijn eigen lijstje staan. Hier zit voor mij niet een matig spel bij (al speel ik Terra Mystica en Hoogspanning liever niet te vaak).

11 reacties

 1. Erg fijn om te lezen wat de andere liefhebbers spelen, bedankt voor de lijst! Moet zelf nummer 3 echt nog eens gaan spelen binnenkort.

 2. Dank voor de grote hoop werk. Het lijkt me een hele hoop werk, om zo'n lijst zo professioneel in elkaar te draaien als je gedaan hebt.

  Wel leuk om te zien dat je lezers hele erge eurogamers zijn ;). Mijn top 100 is dit dan ook zeker niet :).

 3. @Paul/Michiel: Age of Stoom hebben het allebei net niet gehaald, maar stonden ook vaak allebei op dezelfde lijstjes.

  Het is een populariteitslijst, niet meer of minder. 'Mainstream' zou ik het niet noemen, of je moet mainstream binnen de groep van fanatieke spellenliefhebbers bedoelen. En hoe doorsnee die groep is…

  @Roger: leuk, maar wel zonder rijst graag.

 4. Ik zie deze top 100 vooral als een prachtige lijst voor mensen die nog niet zo lang in de 'spellenwereld' verkeren en zo enthousiast zijn geworden dat ze zich afvragen welke leuke spellen er nog meer zijn.

  Wie al langer meeloopt heeft meer overzicht en weet al lang voor zichzelf wat leuk is of niet. Leuk dan als er spellen van je eigen lijst in de top 100 staan. Dat wordt dan meer een soort wedstrijdje. Van de 20 spellen op mijn lijst stonden er 10 niet in. Ik ben er wel blij mee. Met juist dat beetje uit de pas lopen kleur je je eigen spellensmaak.

  Peter Hein hartelijk dank. Wat dacht je van nr. 87 aanstaande zaterdag?

 5. Tja, Steam en AoS zijn wel de allergrootste omissies natuurlijk. Bij mij stonden ze gewoon op plek 1 en 2. Maar ja, er staan van mij maar 7 spellen in de lijst. De andere 13 zijn te onbekend bij het grote publiek. En inderdaad met het groeien van het aantal stemmers wordt het een steeds minder een gamers lijst, steeds meer mainstream.

  Hoe dan ook, Peter Hein dank weer voor al het werk. Het heeft spellen spelend NL en Be weer lekker bezig gehouden voor 10 dagen lang.

 6. Steam en AOS zullen vermoed ik wel apart van elkaar geteld zijn. Wat ik vreemd zou vinden, omdat je van Steam (maar ook bv Avalon of Imperial liefhebbers) niet kunt verlangen dat ze 2 van hun kostbare 10 stemmen op moeten offeren voor een spel wat in basis hetzelfde is. Daarnaast is een groot deel van de stemmers (gezien de hoge positie van spellen als Catan en Carcassonne maar ook King of Tokyo, Ticket to Ride of Het Dorp) denk ik geen die-hard boardgamer die spellen als Steam leuk vindt of kent. Hoeveel mensen hebben er uberhaupt gestemd en wie zijn dat? Statistieken? Het blijft gewoon "een lijstje" natuurlijk. Altijd leuk maar voor niemand perfect 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *