De spellen in de top-20 komen over het algemeen niet zo veel van hun plaats af. Van de spellen die vorig jaar de top-20 haalden deden zestien dat dit jaar ook. Drie van die ‘nieuwe binnenkomers’ komen we hier direct tegen op plaats 18 tot en met 20. Overigens allemaal uit 2011.
20. Trajan (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: +2
Ondanks de kleine stijging is Trajan dit jaar niet meer het populairste spel van Feld in deze lijst. Maar de verschillen zijn klein.
“Puntensalade met heerlijke ingrediënten.” (Olav)
“Het heeft iets raars zes spellen in één, maar ik kan er geen genoeg van krijgen. Elke keer loopt het weer geheel anders. Erg elegante en effectieve toepassing van het mancalamechanisme.” (Roger)
19. King of Tokyo (Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: +4
De chaotische dobbelaar van Garfield stijgt lekker door in de lijst. Mept alle andere dobbelspellen van tafel.
“Een half uurtje het beest uithangen en een grote mond opzetten, zonder vervolgens met een blauw oog terug huiswaarts te moeten keren. Topspel!” (Gregg)
“Inmiddels het meest gespeelde spel hier omdat het makkelijk uit te leggen is en iedereen het wel leuk vind om elkaar figuurlijk de hersens in te slaan en het is nog enigszins tactisch ook.” (Wiljan)
18. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: +7
Vooruit, toch een dobbelspel dat beter scoort dan King of Tokyo. Maar dan kun je backgammon ook een dobbelspel noemen.
“Tot op heden nog altijd de beste Feld. Een ideale mix van geluk en strategie. Boeiend, weinig downtime en een perfecte speelduur.” (Johan)
“Dit spel word met recht erg hoog aangeschreven. Erg goed speelbaar met alle spelersaantallen en altijd weer een leuke puzzel om in elkaar te zetten. Bovendien lijk ik dit spel niet te kunnen verliezen.” (William)
17. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -1
In een dorp gebeurt meestal niet zoveel, net zoals met de positie van dit spel.
“Een van de leukste ontdekkingen van het NK van twee jaar geleden. Er zijn zoveel mogelijkheden naar de winst, er zijn altijd wel concurrenten met verschillende strategieën.” (Rolf)
“Vooral het mechanisme van de overleden spelfiguren is echt origineel.” (Dirk)
16. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: +5
Dit spel lijkt zoveel op het origineel dat je je kunt afvragen of het een eigen ingang in de lijst verdient. Aan de andere kant zijn er legio liefhebbers die dit genoeg waarderen als zelfstandig spel dat dat wel logisch lijkt.
“Een combinatie van verschillende sterke punten in andere spellen en met zeer veel variatie, geen potje is hetzelfde vooral de interactie onderling is geweldig.” (Wietse)
“Het ideale instapspel waarmee we onze niet-spellenvrienden introduceren in de wondere wereld van de gezelschapsspellen. De stations, tunnels en veerboten maken het spel ook gevarieerder en vergevingsgezinder dan Ticket to Ride USA.” (Jan)
15. Caylus (William Attia, 2005)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: -2
Toen het net verscheen werd het als de mogelijke opvolger van Puerto Rico gezien. Zo ver is het niet gekomen, maar het heeft zijn naam als ultieme werkverschaffer wel neergezet.
“Blijft na al die jaren een topspel dat ik elke keer met veel plezier speel!” (Jef)
“De moeder van alle worker placements, maar ook weer een dat eindeloos goed is en blijft. welke gebouwen worden er gebouwd, en wanneer. Op wat zet ik in? Wanneer moet ik opletten voor uitgaven, etc.” (Rafaël)
14. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: 0
Al jaren het favoriete samenwerkingsspel in deze lijst. Andor weet wat ‘m te doen staat.
“Topper onder de coop’s. Je mist de witte doktersjas maar voelt de epidemie gewoon uitbreiden! En als het dan lukt, super gevoel!!!!” (Hilbert)
“Als we dan Co-op spelen, dan toch op zijn minst met de wereld in de waagschaal.” (Dave)
13. Ticket to Ride (Alan Moon, 2004)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: -3
Het origineel blijft de Europaversie maar net voor en is ook het enige spel uit de top-10 van vorig jaar dat daar niet meer staat.
“Met afstand het beste “instap-spel”. Simpele regels, maar vrijwel altijd een spannend spelverloop en een aangenaam tempo.” (Marcel)
“Herwaardering van dit spel, sinds ik het kan spelen via de Androidmarket op m’n tablet. Het is een leuk, spannend, tactisch spel waarbij ik nu bovendien heel veel leer van mijn medespelers van over heel de wereld (online). Verslavend leuk!” (Henk)
12. Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede, 2000)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: 0
Nog zo’n spellenklassieker waarmee nog steeds nieuwe liefhebbers de hobby in worden getrokken. Dat alleen al geeft het recht op een mooie notering.
“Het klassieke tegellegspel is nog altijd het enige spel dat mijn moeder weet te bekoren. Ook met twee spelers blijft dit een boeiende puzzel!” (Jan)
“Blijft me amuseren, al vele jaren lang.” (Frank)
11. Vorsten van Florence (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 2000)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: +4
Verdween een paar jaar geleden uit de top-10, maar dat betekent niet dat het langzaam wegglijdt. Met één stem meer had het daar gewoon weer in gestaan.
“Hij gaat al een tijdje mee, maar het blijft een erg leuk spel. Je bent bovendien steeds bezig. Weinig wachttijden en een grote uitdaging om zo veel mogelijk van je plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Wat nooit volledig lukt, natuurlijk.” (Ivan)
“Wat een uitdaging is dit spel elke keer weer. Je hebt maar zo weinig acties tot je beschikking, dat je het je eigenlijk niet kunt veroorloven om sub-optimaal bezig te zijn. Maar ja, toch moet je ook een plan B hebben want in de veiling krijg je niet altijd wat je wilt. Maar als je je plannen kunt uitvoeren zoals je van tevoren bedacht had, dan geeft het wel veel voldoening. Wat mij betreft een meesterwerk.” (Marcel)
Opnieuw (uiteraard) alles gespeeld. Veel leuke spellen, een persoonlijke topper (Vorsten van Florence), maar ook een paar saaie puntenbrijspellen die me niks doen (Het Dorp en de Feldjes).
Dan ben ik toch blij dat ik Vorsten van Florence afgelopen weekend heb aangeschaft! Die burgen von Burgond maakt me wel nieuwsgierig.
Nou ik wacht in spanning op de top 10! 🙂
En als top 20 spel moet het Dorp en de Bürger toch nog wel een keertje op tafel komen (Allebei nog niet gespeeld).
Ook allemaal gedaan. Toch jammer dat Peter Hein niet helemaal met zijn tijd mee gaat. Wat is nu het verschil tussen een puntenbrij en een kaartenchaos? Gelukkig zijn we het dan wel weer eens over de echte topper van dit rijtje.