Top-100 2014: 21-30

Geplaatst door

Alle nieuwe binnenkomers zijn geweest, vanaf vandaag dus alleen maar oude bekenden. Sommige daarvan zijn nog vrij nieuw, andere (vier maar liefst) dateren nog uit de vorige eeuw.

30. Brass (Martin Wallace, 2007)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: 0
Het enige spel van Wallace dat nog in de lijst staat. Maar het staat dan wel weer vrij hoog, waar het vorig jaar ook al stond.
Zwaar economisch spel met heel veel strategische en tactische keuzes die gemaakt kunnen worden. Blijft een kunst om de juiste zet op het juiste moment te doen. Persoonlijk vind ik het de beste van Wallace.” (Paul)
Het meesterwerk van Wallace. Weinig economische spellen laten economie zo tot leven komen. Je ziet de kolen echt verdwijnen als de treinperiode begint.” (Stefaan)

29. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: 0
Knizia’s hoogst geklasseerde spel blijft staan waar het staat (zoals wel meer spellen in deze buurt).
Gruwelijk spel!!!! 1 seconde je aandacht kwijt en je bent verloren! Strategie van de bovenste plank!!!” (Hilbert)
Eén van de weinige spellen uit de vorige eeuw in mijn lijst. Deze kan vandaag de dag nog helemaal mee. Prachtig speelsysteem, dat veel vrijheid laat aan de spelers om er iets van te maken.” (Michiel)

28. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: -2
Uwes klassieke kaartspel blijft het goed doen.
Dit blijft een leuk kaartspel! Zeker voor mij blijft dit bijzonder! Afgelopen jaar heeft mijn vriendin me ten huwelijk gevraagd met een eigen versie van Boonanza. Namelijk Cupiboon.” (Elsje)
Zet dit  spel op tafel met spelers die niet veel spellen spelen, en ze hebben een toptijd. Zet dit spel op tafel met veelspelers en ze hebben een toptijd. Geweldig onderhandelingsspel, na meer dan 50 potjes nog steeds erg leuk.” (Roel)

27. Goa (Rüdiger Dorn, 2004)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: +4
Rüdiger Dorns populairste spel vinden we in dezelfde contreien als vorig jaar. Voor mij is het alweer een tijdje geleden dat ik dit gespeeld heb.
Mijn nr 1 door de spannende veiling, het afwegen van je acties en daardoor altijd veel te snel voorbij!” (Ken)
Gaaf biedspel en acties uitvoeren met 4 spelers, hoe krijg je meer acties bovenop de 32 die je in het spel krijgt? Tevens, mits je de tijd hebt, een werkend biedspel met twee personen!” (Gertjan)

26. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: +1
Toch opvallend hoe een wargame zo hoog blijft in een lijst die wordt gedomineerd door eurogames. En is dit spel alweer tien jaar oud?!
Vroeger dienden mijn soldaatjes de gehele tuin te doorploeteren in de meeste bloedige veldslagen, nu schieten ze elkaar de kop eraf op mijn speltafel. Topspel voor twee spelers!” (Gregg)
Wargames speel ik zelden, maar dit jaar staan er opeens twee in mijn lijst, deze topper, makkelijk, snel maar toch ook interessant om wat meer over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Met verschillende mensen gespeeld en iedereen is positief, vandaar dat deze in mijn top 10 staat!” (Lars)

25. Tikal (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: +3
Nog steeds is het eerste actiepuntenspel van de heren K. met afstand het populairste.
Je moet je klassiekers kennen en dit is er één voor mij. Altijd weer een avontuur, altijd weer anders en altijd weer spannend.” (Roger)
Blijft een mooi spel met eenvoudige regels en heerlijk veel vrijheid voor de spelers om er op het bord wat mooi van te maken.” (Michiel)

24. Alhambra (Dirk Henn, 2003)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -6
Steeg vorig jaar flink (jubileumeditie?), maar moet nu weer wat terrein prijsgeven. Nog steeds een populaire SdJ-winnaar.
Alhambra speelt vooral met twee personen lekker vlot weg en komt dan ook regelmatig op tafel. De uitbreidingen zijn voor mij niet noodzakelijk maar geven net een andere twist aan het spel. De speelduur is verder aantrekkelijk en het spel is niet al te ingewikkeld. Wat mij betreft een aanrader!” (Dierik)
Een mooie filler met een gezonde dosis geluk, beetje paleizen bouwen, beetje geluk hebben met het geld.” (Gertjan)

23. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: -3
Het meest bijzondere spel op de lijst als je het mij vraagt. Typisch zo’n spel dat puur als vehikel dient voor een gezellige tijd.
Artistiek buitenbeentje dat niemand onverschillig laat.” (Dixit)
Blijft enorm leuk en mega-toegankelijk, zelfs voor mensen die helemaal niet van spelletjes houden.” (Sander)

22. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -5
Begon ooit in de top-10, maar schommelt nu alweer een paar jaartjes rond de twintigste positie. Machiavelli zal altijd onder ons zijn.
Ik denk dat jij denkt wat ik denk en daarom denk ik dat ik wat anders ga doen dan ik zojuist dacht…” (Rob)
Laagdrempelig spel met diepgang, blijft leuk omdat je steeds moet bedenken wat er in iedereens hoofd om gaat en ik keer op keer niet helderziend blijk.” (Bas)

21. Love Letter (Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: +15
Acht verschillende kaarten, meer heb je niet nodig om de rand van de top-20 in deze lijst te komen. Dat, en spelregels.
Een kort en simpel spelletje. Ondanks de portie geluk die je nodig hebt, is Love Letter een geweldige starter of filler op een spelavond. Een nieuwkomer die doorstoot naar mijn top-20: ze worden ieder jaar zeldzamer (want dan moet een ander goed spel er uit).” (Bart)
Het heerlijke tussendoortje dat zowat overal gespeeld kan worden, want die 16 kaarten steek je zo in je zak.” (Wiljan)

Opnieuw alles gespeeld en op Memoir na heb ik ze ook allemaal in de kast (Battlelore heb ik dan weer wel). Hier zit niet één spel bij dat ik met tegenzin speel, maar Eufraat en Tigris is toch de beste.

4 reacties

  1. Brass het enige Wallace spel in deze top 100???

    Schande. Waar is (Age of) Steam, Princes of the Renaissance etc.

    Ondertussen staan er wel -tig van die themaloze puntensoepjes van Feld in de lijst. Ik wordt blijkbaar oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *