Top-100 2014: 31-40

Geplaatst door

Vandaag komen we de laatste twee nieuwe binnenkomers tegen. Zo hoog als de nieuwe binnenkomers van vorig jaar is dat niet, maar dat waren dan ook wel twee bijzonder populaire spellen.

40. Lancaster (Matthias Cramer, 2011)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: +4
Man man man, hoeveel werkverschaffers gaan we deze lijst nog tegen komen? Al zullen de ridders die aan het werk gezet worden mogelijk aanstoot aan die term nemen. Het is tenslotte geen voetvolk.
Prachtig spelmateriaal gecombineerd met een fascinerend spelverloop. Hoog interactief!” (Geert)
Blijft een geweldig spel! Elkaar leuk verdrijven op de plekken in Engeland waar je nou net wilde staan. Of die ene wet erin krijgen die alleen voor jou voordelen heeft.” (Els)

39. Im Jahr des Drachen (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: +3
Zonder twijfel Feld gemeenste spel. Puntjes rapen, maar dan al vechtend tegen het noodlot.
Gelukkig is mijn gras net wat minder bruin dan dat van de buren… Hoeveel rampspoed kan een mens verdragen?” (Arjan)
Crisis-management was nog nooit zo leuk! Zo veel interessante beslissingen in een relatief kort spel met een beperkt aantal elegante regels!” (Roel)

38. Lords of Waterdeep (Peter Lee en Rodney Thompson, 2012)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: +11
Werkverschaffer op z’n Amerikaans. Het is mij een mysterie waarom hier nog geen Nederlandse uitgever op gedoken is.
Een vrij strak workerplacement spel, maar net daardoor zeer toegankelijk. Vrij eenvoudige regels en een aangename speelduur.” (Johan)
Een worker placement met een fantasy thema hadden we nog niet in onze verzameling! Het speelt heerlijk snel weg en de quest kaarten maken dit spel toch origineel genoeg om in onze top 20 te belanden.” (Jan)

37. Hanabi (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: +24
Deze originele coöp is dit jaar een van de sterkste stijgers van de lijst. De Nederlandse editie helpt daar vast bij.
Coöperatie en logisch nadenken worden hier aan elkaar gekoppeld in een spel waarin je er maar op moet vertrouwen dat je medespelers net zo denken als jezelf.” (Eugene)
Uniek concept voor een coöperatief spel waar wordt vermeden dat 1 iemand het hele spel speelt en de rest maar als brave schaapjes meeloopt.” (Gregg)

36. Le Havre (Uwe Rosenberg, 2008)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -17
De eerste daler van dit rijtje en nog best fors ook, want vorig jaar stond het nog in de top-20.
De beste worker placement, ten onrechte enigszins overschaduwd door grote broer Agricola. Fijn spelen door de vele verschillende strategieën, waardoor je je lot zelf in de hand hebt.” (Eugene)
Een spel wat beslist tijd nodig heeft voordat de mogelijke strategieen en het spelplezier naar voren komen. Geen liefde op het eerste gezicht, wel een erg sterk avondvullend spel. Moet de iPadversie nog proberen.” (Sander)

35. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De vierde werkverschaffer in dit rijtje en de zoveelste in spellenland. Toch de op één na hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst!
Zeer goed uitgebalanceerde workerplacement. Speelt veel soepeler dan het eruit ziet.” (Olav)
Wat een superspel! Diverse strategieën die naar de overwinning kunnen leiden en altijd keuzemogelijkheid. Een compliment voor de duidelijke spelregels.” (Saskia)

34. Qwixx (Steffen Benndorf, 2012)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De hoogste nieuwe binnenkomer is niet eens een spel van de afgelopen jaargang. Maar toen kreeg het wel een Nederlandse editie en de rest is geschiedenis. Toch is het niet eens het populairste dobbelspel in de lijst.
Dit was voor mij het jaar van de wat kortere spellen. Qwixx leg ik makkelijk op tafel om een paar potjes te spelen en daarom dit jaar in mijn top 20 te vinden.” (Lars)
Erg leuke filler. Dobbelen en ook van de worpen van je tegenstanders kunnen profiteren. Aan het begin lijken de keuzes eenvoudig, maar naar het einde van het spel worden ze steeds lastiger.” (Dierik)

33. Yspahan (Sébastien Pauchon, 2006)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: 0
Nog een dobbelaar. Alweer een paar jaartjes oud (een eeuwigheid in spellenland), maar niet van zijn plek te krijgen.
Met dobbelstenen gooien lijkt een grote geluksfactor, maar dat is het in dit spel zeker niet. Dit spel is ook goed te spelen met personen die niet zo vaak een spelletje doen.” (Walter)
Kost slechts een uur om te spelen en heeft eenvoudige regels. Mijn keuze voor het pittige tussendoortje.” (William)

32. Kingdom Builder (Donald Vaccrino, 2011
Positie vorig jaar: 32
Verschil: 0
Blijft net als het vorige spel exact op dezelfde plaats staan. Populairder geworden dan iedereen op het eerste gezicht dacht.
Een spel voor de puzzelaar. Handig gebruik van je extra acties compenseert de grote rol die het toeval in dit spel lijkt te spelen.” (Eugene)
Dit is eigenlijk wel heel erg leuk.” (Roger)

31. Race for the Galaxy (Tom Lehman, 2007)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -7
Met Le Havre het enige spel in dit rijtje dat is gezakt. De nieuwe uitbreiding kan daar mogelijk verandering in brengen.
Omdat deze titel te weinig op mijn tafel verscheen, heb ik zelf maar gekocht. Prachtig spelsysteem dat ik al aan meerdere kaartspelliefhebbers (Magic etc.) heb weten te slijten.” (Rutger)
Een spel dat overduidelijk bewezen heeft interessant te blijven: elk potje kan weer een verrassende nieuwe combinatie of strategie naar voren schuiven en het blijft leuk dat experiment aan te gaan.” (Sander)
Stiekem misschien wel het leukste spel dat er is.” (Eugene)

Het eerste rijtje waarvan ik alle spellen gespeeld heb. Race for the Galaxy is mijn favoriete spel, dus het beste spel aanwijzen is niet moeilijk. Van de rest vind ik alleen Le Havre niet zo en vind ik Kingdom Builder het leukst.

3 reacties

  1. LOL vanwege mijn commentaar op Race for the Galaxy.

    (Twintig verschillende tekstjes schrijven over spellen viel mij zwaar, dus had ik bij Race vermeld, verzin hier zelf maar een mooie tekst bij.)

    Daarnaast nog 3 spellen uit mijn top-20, en 1 van de 2 spellen van Feld die ik graag speel. Wat wil een mens nog meer.

  2. @Michiel. Ik heb heel veel spellen Im Jahr des Drachen gespeeld (en ook gewonnen). Als er iets wel niet aanwezig is bij dit spel is het "de winnende strategie". Graag daag ik je uit op Mabiweb om dit online te laten zien!
    Ik vind het een erg mooi spel met juist heel veel rijkdom qua tactische keuzes!

  3. Russian Railroads speel ik hiervan het liefste, hij haalde net mijn top 20 niet. Im Jahr des Drachen heb ik er ook niet meer in staan, want we hebben in onze groep de winnende strategie/maniertjes gevonden. Degene er het eerste mee kan beginnen, laat de anderen kansloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *