Top-100 2015: 1-10

Geplaatst door

Daar zijn ze dan, de tien populairste bord- en kaartspellen van de Lage Landen. Slechts een spel stond vorig jaar niet al in de top-10, maar in eerdere jaargangen weer wel. Ook andere dingen veranderen niet. Maar toch veel dynamiek, met vijf stijgers, vier dalers en één (1) constante factor.

10. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +4
Opnieuw is Pandemie het favoriete coöperatieve spel. De populariteit is eerder breed dan diep: samen met Flash Point is dit de enige coöp die in geen enkel lijstje op de eerste plaats staat. Het is tevens het hoogst geklasseerde spel zonder nummer-een positie.
Maar niet met een alfaspeler aan tafel, dat moet ik er niet bij zeggen zeker hee. Die mag van mij aan die andere tafel, bij die mensen die oneindig lang over hun beurt doen.” (Kurt)
Qua spelbeleving kunnen er weinig tippen aan Pandemie. Wie herinnert zich niet die ene keer dat met nog maar één uitbraak te gaan en nog maar één trekkaart op de stapel en het hele bord vol gekleurde blokjes het laatste medicijn uitgevonden werd? Of net niet?” (Herman)

9. El Grande (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -5
Deze oerklassieker daalt een paar plaatsjes, maar met de Big Box-jubileumeditie van 999 gaat iedereen dit spel herontdekken. Toch, mensen?
Wat een mogelijkheden, keuzes, veranderingen op het bord. Niks voorspelbaar, zeker niet met de toren.” (Rik)
Altijd leuk om te spelen. De no 1 van de klassiekers onder de spellen, word voor nieuw-spellers als eerste uit de kast gehaald, en gelijk zijn ze verkocht!” (Frank)

8. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -5
Met de verrassende podiumplaats van vorig jaar leeft Tzolk’in misschien iets boven zijn stand, maar het is nog steeds een van de populairste spellen van de afgelopen drie jaar.
Elegant en fascinerend spel. De tandwielen die het bord veranderen introduceren een timing element dat zowel strategisch als tactisch behoorlijk uitdaagt.” (Sander)
Workerplacement met een enorme twist. De wielen voegen een prachtig planningselement in de tijd toe. Dit spel daagt me zeer uit, is lastig om goed te spelen.” (Michiel)

7. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: -1
De andere werkverschafknaller van 2012 is een van de meest gepolariseerde spellen in de lijst: komt van alle spellen in de top-10 samen met Pandemie op de minste lijstjes voor, maar staat daarbij net zo vaak op 1 als de nummer 1 van het klassement.
De laatste jaren heeft geen spel me na de eerste keer spelen zo geraakt al Terra Mystica. Door de verschillende uitgangsposities en voordelen van de verschillende volken ook een hoge herspeelbaarheid. Tot slot een vrij uniek spelconcept en dat gecombineerd met veel keuzes en een lage geluksfactor maken dit voor mij een fantastisch veelspelersspel.” (Dierik)
“Briljant spel. Strategie en tactiek, gecombineerd met eindeloze variatie (factions en setup) en toch erg gebalanceerd.” (Paul)

6. Stenen Tijdperk (Bernd Brunnhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: +4
Deze berdieglijk eenvoudige werkverschaffer is toch maar even twee giganten in het genre voorbij gestreefd. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om geliefd te worden.
Een geweldig spel. Dobbelen: geen gelukspelletje maar risico management.  Perfect uitgebalanceerd. Winnende strategie is elke keer anders. Speelt met ieder aantal spelers goed.” (Rients)
Het ultieme work placement spel.  Investeren – toch af en toe opportunistisch zijn – keuzes, keuzes, keuzes.  Elk potje is weer anders. Elke strategie van je tegenstander vraag weer om behendig tegen manoeuvreren. Top-10 werk.” (Rolf)

5. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: +2
Een van de vijf spellen die sinds het in de lijst kwam nooit buiten de top-10 heeft gestaan. Ondanks de stijging van twee plekjes is het voor het eerst niet het populairste kaartspel in de lijst.
Als meest gespeelde (en snelst gestegen) spel in mijn collectie voelt het niet meer als eerlijk om deze op nr. 1 te zetten. Een geweldig spel dat het gemis aan thema (en in de meeste potjes aan interactie) goed kan hebben. Het is zelfs de absolute favoriet van mijn moeder!” (Suzanne)
Elk potje weer de uitdaging om de ideale strategie te identificeren en vervolgens fijn te slijpen tijdens het verloop van het potje. En na afloop wil je meteen nog een keer.” (Jeroen)

4. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: +1
Stond vorig jaar op de laagste plaats ooit, maar weet de top-3 net niet te halen. Aan de hoeveelheid uitbreidingen kan het niet liggen; het heeft misschien wel de meeste in de lijst.
De beste “Eurogame” op de markt, een blijvertje mede dankzij de gevarieerde uitbreidingen die stuk voor stuk goed bedacht zijn. Bovendien onderscheidt dit spel zich door de permanente interactie tussen de spelers. Prachtig spel.” (Jeroen)
Soms een vreemd spel, waarbij de spelersvolgorde een grote rol kan spelen (en je daarmee dwingt om niet te vroeg te “pieken”) en waarbij je soms heel goed moet uitrekenen hoeveel geld je kunt uitgeven, maar verder een ijzersterk economisch spel dat de speler steeds voor lastige beslissingen stelt.” (Marcel)

3. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -1
Op het eerste jaar na (toen het net nieuw was) heeft Agricola altijd minstens tweede gestaan en een keer voerde het zelfs de lijst aan. Deze derde plaats heeft volgens mij een duidelijke oorzaak en heet Caverna. Een vaste opmerking daarbij was ‘beter dan Agricola’.
Na een verloren spel toch nog een gelukzalig gevoel hebben omdat je boerderijtje er netjes uitziet en je toch maar heel je gezin hebt kunnen voeden. Dat moet wel Agricola zijn.” (Gregg)
Heerlijk spel. Lekker spelen met varkentjes, schapen, paarden en koeien. Oh ja, moet je ook winnen?” (Rik)

2. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: +6
Wat mij betreft de grootste verrassing in de top-10. Dit is natuurlijk al sinds het verschijnen top-10 materiaal, maar een tweede stek had ik het nooit gegeven. Eens zien of Agricola of Hoogspanning volgend jaar orde op zaken stelt.
Dit spel blijft op tafel komen als afsluiting van menig spellenavond en het heeft me nog geen moment verveeld. Ik heb ook geen enkele behoefte de uitbreidingen aan te schaffen, aangezien het basisspel me nog steeds boeit na meer dan 100 potjes.” (Roel)
Omdat het een wonder blijft om met zoveel spelers een goed spel te kunnen spelen in zo korte tijd.” (Saskia)

1. PUERTO RICO (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Mijn excuses aan iedereen die de dominantie van Puerto Rico gaat de vervelen. Maar laten we wel wezen: het spel heeft verreweg de meeste punten, komt op de meeste lijstjes voor en is ook (samen met Terra Mystica) het vaakst genoemd als favoriete spel. Zelfs de beste gerrymanderende Amerikaanse politici zouden moeite hebben om een systeem te bedenken waar dit spel niet op de eerste plaats zou eindigen. Absoluut terecht dus,
Ach, daar is al zoveel over gezegd. Blijft een topper voor mij! Iedere keer als ik denk ‘en nu dit, dan dat, en dan loopt het…’, dan is het spel net afgelopen. killing 😉” (Patrick)
Vorig jaar vergeleek ik het al met Queen en de Bohemian Rapsody: zet je Puerto Rico weer op nr. 1? Ook dit jaar is het antwoord “ja”. Er is maar een spel in mijn collectie die steeds weer op tafel komt en zelfs nieuwe spelers weet aan te trekken… Puerto Rico!” (Rutger)
Telkens weer een kick om  je eiland te ontwikkelen, uit alle mogelijkheden de beste strategie te ontwikkelen en je medespelers af te troeven.” (Matthijs)
Ook na al die jaren  een topper, wie kan er het beste omgaan met de grilligheid van de medespelers, welke rollen gaan ze kiezen en heb ik daar voordeel aan of moet ik zelf dan maar die rol kiezen (en wie heeft daar voordeel aan)?” (Gertjan)
Gezien de leeftijd al een van de oudere spellen. Maar wat een spel. Koloniseer je eigen tropisch eiland. En zoveel interessante tegels en flexibiliteit, zalig.” (Peter)

En dat was het dan weer. Uiteraard heb ik ze allemaal gespeeld. Terra Mystica en Hoogspanning vind ik teveel gedoe, de rest speel ik allemaal graag. Puerto Rico, Dominion en El Grande stonden ook in mijn persoonlijke top-10. Van die drie vind ik Dominion het leukst.

Wat vond je van de lijst? Laat het weten in de commentaren!

6 reacties

  1. Ik woon in het buitenland en spellen zonder tekst werken het beste. Heb je tips? We kennen Katan en Carcassonne nu wel 🙂

  2. Nu de lijst helemaal bekend is, ga ik alles nog een keertje lezen. Maar nu van 1 naar 100. Ik vind het iedere keer weer super om dit te lezen. Misschien volgend jaar toch ook maar mijn eigen lijst naar jou opsturen……..

  3. Dank weer Peter Hein voor al het werk en leesplezier. Dat je tm teveel gedoe vindt is me duidelijk. Toch gauw weer eens spelen want je kunt het toch niet serieus in de workerplacement categorie indelen? 🙂

  4. Ph, dank voor deze prachtige lijst.

    Een paar persoonlijke cijfertjes
    :
    In 2014 had ik 27 spellen niet gespeeld. Daarvan heb ik er afgelopen jaar 7 gespeeld. Dit jaar heb ik 24 spellen niet gespeeld.

    Het lijkt me leuk om de volgende doelstellingen na te gaan streven komend jaar:

    1. Minstens 8 spellen van die 24 spelen.
    2. In 2016 maximaal 20 spellen uit uit de top 100 niet gespeeld.

    Groet, Anton

  5. Mooie lijst weer! Er zitten zeker een aantal verrassingen in zoals de hoge nieuwkomers Splendor en Istanbul (ik had niet verwacht dat ze gelijk de top 20 in zouden komen). Ook 7 Wonders stijging is bijzonder, gezien de verschuivingen in de top 10 meestal minder zijn. Bedankt voor het opstellen. Komen er nog restjes?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *