Top-100 2015: 61-70

Geplaatst door

Op een derde van de lijst zien we aardig wat vernieuwing: drie nieuwe binnenkomers (waarvan twee van Spiel 2014) en twee spellen die al eerder in de lijst stonden.

70. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Uwe Rosenberg wordt alleen maar populairder; hij heeft dit jaar een recordaantal spellen in deze lijst staan. Patchwork is de eerste en zijn enige tweepersoonsspel.
Een van de beste spellen voor twee. Tetris het bordspel, met dat beetje meer.” (Peter)
En jij dacht dat dit enkel voor oude vrouwtjes was?” (Robèr)

69. Dungeon Lords (Vlaada Chvátil, 2009)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Dit spel verkeerde een paar jaar in de lagere regionen, verdween vorig jaar uit de lijst maar bereikt nu zijn hoogste positie ooit.
Sinds de ‘Happy Anniversary’ er is kon het niet anders dan dat deze zou stijgen. Wat een schitterende uitgave en wat een geweldig spel.” (William)
Een bijzonder zwaar spel dat zichzelf heerlijk relativeert met een flinke portie humor, ontzettend mooie graphics en een heel bijzondere interactie tussen spelers onderling en tussen spelers en het spel zelf.” (Roel)

68. Flash Point (Kevin Lanzing, 2011)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Deze dungeon crawl coöp met een brandweermannenthema maakt na een jaartje afwezigheid weer zijn opwachting.
Waarschijnlijk de grootste verrassing in de lijst, maar dat vind ik een erg leuke coöp omdat het thema uitzonderlijk goed aanwezig is. Huisbewoners redden van een brand is nog een stukje spannender dan de wereld redden van epidemieën of schatten oppikken van een zinkend eiland.” (Bart)
Samen brandjes blussen blijft een leuk tijdverdrijf.” (Jan)

67. Torres (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 94
Verschil: +27
Een spel van ruim vijftien jaar oud dat een van de hardste stijgers is in de lijst. Mooi vind ik dat. Kwaliteit blijft.
Geweldig spel, echt 3D, zeer eenvoudig met letterlijk en figuurlijk veel diepgang.” (Frank)
Interessant omdat je hier letterlijk in de hoogte bouwt. Maar hoogte alleen is niet genoeg. Je moet er natuurlijk wel aanwezig zijn om de punten binnen te tikken.” (Rob)

66. De Kathedraal (Michael Rieneck en Stefan Stadler, 2006)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: -14
Werverschaffers krijgen klappen dit jaar, maar De Kathedraal heeft genoeg fans. Het staat al sinds het begin in de lijst, maar ieder jaar wel een stukje lager.
Een spel dat nog steeds wel voor de dag komt. Mooi thema, mooi bord. Ik hou van dit spel.” (Guido)
Niet te ingewikkeld, toch voldoende inhoud. Het mooie, grafische bord vult het thema mooi aan.” (Patrick)

65. Notre Dame (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: -8
Al jaren een solide middenmoter, die wel ieder jaar wat terrein prijsgeeft.
Een blijvertje in mijn top-5.  Lekker vlot en snel spel. De dynamiek van de kaarten maakt elk spel toch weer anders.” (Rolf)

64. Weerwolven van Wakkerdam (Philippe des Pallières, 2001)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: +6
Dit spel stuitert altijd een beetje in de onderste helft van de lijst, maar blijft onverminderd populair.
Het is altijd leuk om te zien hoe mensen helemaal opgaan in hun rol of alles uit de kast halen om hun onschuld te bewijzen.” (Pieter)
Als we spelen zijn we de laatste keren met meer dan 20 geweest en dan krijg je echt krankzinnige potjes met zoveel lachen, toneelspelen, verraad en moddergooien.” (Guido)

63. Eclipse (Touko Tahkokallio, 2011
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Was al snel alom populair, maar hier duurde het een tijdje voor het in de lijst doorbrak. Dit genre heeft doorgaans veel fanatieke liefhebbers, maar opmerkelijk genoeg had geen van de stemmers Eclipse bovenaan de lijst staan.
Lange zit met bepaalde spelers en veel kleine regeltjes en onderdelen, maar is wel dé 4X Galactische strijdervaring.” (Gertjan)
We spelen Eclipse niet zo dikwijls, maar omdat ik zoveel plezier beleef aan de spelsessies, verdient dit spel zijn plaats in mijn hitlijst. Het science-fictionthema spreekt niet iedereen aan, maar Eclipse is gewoon een goed spel!” (Bart)

62. Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island (Ignacy Trzewiczek, 2012)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: +23
Samenwerkingsspellen vind je veel in deze lijst, maar Robinson Crusoe lijkt iets los te maken in de liefhebbers van het genre.
De beste coöp by far. Immense herspeelbaarheid. Fantastisch uitgewerkt thema. Grijpt je bij je nekvel vanaf de eerste eventfase en verliest zelfs solo niets van zijn kracht!” (Johan)
Wat een verschrikkelijke moeilijke co-op. Maar ja overleven op een eiland is niet voor iedereen weggelegd.” (Kristof)

61. Alchemists (Matus Kotry, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De grote Essenhit komt niet verrassend nieuw binnen in de lijst. Benieuwd wat er volgend jaar gebeurt als ook de Nederlandstalige versie overal verkrijgbaar is.
De meest sympathieke van de nieuwelingen van 2014! Een bijzonder diep, maar voor iedereen zo aantrekkelijk spel wat zijn spelers hoe dan ook een avondje spelplezier garandeert van de bovenste plank!” (Roel)

Van deze spellen heb ik Alchemists, Robinson Crusoe, Eclipse en Dungeon Lords niet gespeeld. Eclipse hoeft vanwege de speelduur niet per se, de andere mogen wel eens op tafel komen. Van de andere zes spellen is Torres mijn favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *