Top-100 2015: 51-60

Geplaatst door

Vandaag sluiten we de onderste helft van de lijst af. Bij de lijst van vorig jaar had dat in ieder geval betekenis: alle spellen die dit jaar uit de lijst zijn verdwenen, stonden in 2014 bij de onderste 50. Ook hebben we alle spellen nu gehad die in de lijst zijn teruggekeerd. Vanaf nu zien we alleen nog maar spellen die hun plaatsje gecontinueerd hebben en nog een paar nieuwe binnenkomers. Een daarvan komen we vandaag tegen op 54.

60. De Glasstraat (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: 87
Verschil: +27
Vorig jaar nieuw en dit jaar een van de snelste stijgers: opnieuw doet Uwe Rosenberg het goed in de lijst. En dan hebben we zijn grootste successen nog niet gehad.
Toch wel weer een toppertje!” (Arie)

59. Ra (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -12
Knizia’s klassieke biedspel zakt iets in de lijst, maar is nog wel deel van de slinkende harde kern die er vanaf het begin al in staat.
Het beste veilingspel. Durf je te wachten of toch maar Ra roepen?” (Rik)
Geweldig veilingsmechanisme.” (Rients)

58. Lost Cities (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: -14
Reiner Knizia, de Stefan Feld van rond de eeuwwisseling. Nog slechts vijf van zijn spellen halen de lijst, waarvan de meest recente uit 2003 stamt.
Deze Knizia is niet meer van de jongsten, maar het blijft een zeer knap “spelletje”: simpele regels, speelt vlot en het biedt een blijvende uitdaging.” (Bart)

57. Magic: the Gathering (Richard Garfield, 1993)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: +15
Tja, een spel dat een beetje op leeftijd is maakt nauwelijks meer kans in deze lijst: Magic stamt uit 1993, maar er staan slechts twee oudere spellen in de lijst.
Blijft spannend en interessant met alle nieuwe releases en formats zoals Commander en Cube.” (Wim)

56. Twilight Struggle (Ananda Gupta en Jason Matthews, 2005)
Positie voirg jaar: 65
Verschil: +9
Langzaam maar gestaag rukt Twilight Struggle op in de lijst. Op Boardgamegeek ging het net zo. Over vijf jaar op 1?
Al jaren mijn nr. 1 en dat blijft nog wel even zo, verwacht ik. Voortdurende spanning en altijd anders door de vele keuzemogelijkheden en verschillende kaarten.” (Daniël)
Wat een gewéldig tweespelerspel! Ja, je moet een beetje geluk hebben, maar uiteindelijk geven strategische keuzes toch vaak de doorslag!” (Jef)

55. Imperial 2030 (Mac Gerdts, 2009)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: -12
Duidelijk het populairste rondelspel van Gerdts, vast geholpen door het feit dat het een Nederlandse versie heeft.
Domineer de wereld, wie wil dit nou niet? Zonder geluk, maar door slim te investeren en je medespelers goed te manipuleren de rijkste worden! Topper!” (Arnold)
Money rules the world in een Risk-uitziend spel, het zijn niet de oorlogen maar het geld die het spel winnen.” (Ken)

54. Star Realms (Robert Dougherty en Darwin Kastle, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Waar het Ascension tot mijn stijgende verbazing niet lukt om in de top-100 door te dringen, komt deze kloon binnen een jaar na verschijnen in de lijst. Nog een unicum: dit is bij mijn weten het enige spel in de lijst dat is begonnen als crowdfunding project,
Van niets naar 1!! Geweldig! Dit kleine spel heeft Dominion uit mijn kast en uit mijn lijst gedrukt. Vele uren spelplezier aan tafel en op de telefoon.” (Frank)
Dominion zit in de open haard, en daar is de spel de oorzaak van. Snel, spannend, altijd anders, … Kortom de ideale deckbuilder.” (Gregg)
Er valt van alles aan te merken op dit spel. Rare en onhandige puntentelkaarten. Artwork dat het glazuur van je tanden doet springen. Kleine lettertjes. Het speelplezier is er niet minder om.” (Herman)

53. De Mol (Don Eskridge, 2009)
Positie vorig jaar: 69
Verschil: +16
Verborgen identiteiten blijven populair. De Mol is een van de populairdere spellen in de lijst, maar ook spellen in dezelfde familie als Avalon en Coup, hoewel niet in de lijst, doen het goed.
Met de juiste groep mensen levert dit echt heerlijke en zinloze discussies op. Beste in zijn soort.” (Wim)
Wat mij betreft het ultieme “verborgen identiteiten” spel. Complete zekerheid is moeilijk te krijgen, en zelfs als je die een keer wel hebt kun je nog je medespelers daar niet van overtuigen. Op het einde weet je vaak niet meer wat je moet geloven en wie je kunt vertrouwen. Prachtig toch?” (Marcel)

52. Hanzesteden (Andreas Steding, 2009)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -7
Het spel met misschien wel de droogste uitstraling in de lijst. Al drie jaren op rij schommelt het spel rond plaats 50. Dit jaar net niet in het linkerrijtje.
Ik snap niet waarom dit spel niet geliefder is. Constant interactie en moeilijke keuzes gedurende het hele spel. Het artwork zal de grootste afschrikking zijn.” (William)

51. Im Jahr des Drachen (Stefan Feld, 2007)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -12
Verdween gek genoeg in 2010 uit de lijst, maar in alle andere jaren vind je dit spel voor Feld voor masochisten (een pleonasme?) op een respectabele positie.
Miserie managen op zijn Felds in het kwadraat! Dit is het allerbeste wat Stefan Feld de spelwereld heeft gebracht. Niet voor watjes!” (Luk)
Dit relatief kleine spel blijft mijn favoriete Feld. Het biedt een vrij unieke vorm aan van risicomanagement, waarbij je toch het gevoel hebt de nodige controle te behouden indien je het goed aanpakt. Geweldig spel!” (Roel)

Een mooie lijst, als je het mij vraagt. De spellen die ik niet ken (Imperial 2030 en Twilight Struggle) zou ik graag eens spelen. Verder maar liefst drie spellen uit mijn eigen top-20 in dit lijstje: Ra, Lost Cities en Hanzesteden, Ra vind ik daarvan de leukste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *