Vandaag komen we veel oude bekenden tegen, plus een nieuwe binnenkomer. Van de andere negen staan vier spellen al sinds het begin onafgebroken in de lijst.
50. Hanabi (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: -13
Hanabi schoot als een, ehm, vuurpijl de lijst in, maar wat naar boven gaat komt ook weer beneden. Desalniettemin hoort het nog bij de drie populairste coöperatieve spellen in de lijst.
“Totaal anders dan alle andere spellen. Iedereen met wie ik het voor het eerst speel heeft hetzelfde: totale verbijstering over het concept. Ontzettend spannend, en heel grappig om aanwijzingen te geven zonder teveel weg te geven.” (Jan)
“Voor fans van coöperatieve spellen een unieke mijlpaal. Zorgt altijd voor spanning en interactie, ondanks de ietwat geconcentreerde manier van spelen die het vraagt.” (Stefaan)
49. Through the Ages (Vlaada Chvátil, 2006)
Positie vorig jaar: 98
Verschil: +49
Van alle spellen die vorig jaar al in de lijst stonden is dit zonder twijfel de snelste stijger. Het bereikt daarmee direct de hoogste notering tot nu toe. Best opvallend als je bedenkt dat het twee jaar op rij bij de onderste tien stond.
“Een meesterwerk in het smalle civilization-building genre. En dat op basis van vooral speelkaarten, en geen landkaart!” (Jeroen)
“Prachtige civ builder zonder al het gedoe met poppetjes en frutsels op een bord. Elk spel ontwikkelt zich anders en de kaartenrij is een mooi mechanisme.” (Edwin)
48. Puerto Rico kaartspel (Andreas Seyfarth, 2004)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: +1
Blijft vrijwel op dezelfde plek staan. Het is me nog steeds een raadsel hoe dit spel in 2012 eenmalig uit de lijst verdween.
“Het is een kaartspel, dus van geluk of pech kan sprake zijn, maar dit is verre van overheersend in een zo uitgekiend spel dat zogenaamde winnende strategiëen gekomen en gegaan zijn door de jaren heen.” (Jeroen)
“Het kaartspel is briljiant in zijn uitvoering. Kaarten zijn gebouwen, goederen en geld tegelijk. Geeft leuke strategische keuzes.”
47. Qwixx (Steffen Benndorf, 2012)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: -13
Ietsje gezakt, maar nog steeds een van de populairste dobbelspellen in de lijst. Gaat Träxx straxx net zo populair worden?
“Nog snel een Qwixx’ke? Ideaal om af te ronden!” (Els)
“Het verslavend dobbelspelletje!” (Wiljan)
46. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -18
Boonanza stond altijd bij de bovenste 30 spellen (en in de eerste jaren zelfs in de top-20), nu zakt het ineens fors. Maar deze klassieker laat zich niet snel vergeten.
“Op zich komt dit spel niet overdreven veel op tafel, maar het is en blijft het begin van onze hobby. Dus dit blijft gevoelswaardig het bijzonderste spel!” (Els)
“Uwe Rosenberg verdient een standbeeld in de bordspellenhemel alleen op basis van dit spel. Niet al te eenvoudig maar toch snel te leren. Het mooiste vind ik dat vals spelen zo ontzettend makkelijk is. Het grenzeloze vertrouwen van Uwe in de rechtschapenheid van de spelers is ontroerend.” (Herman)
45. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: –19
Wargames doen het traditioneel slecht in de lijst, maar Memoir is een trouwe uitzondering. Vergeet Battlelore versie zoveel en variant 236 in de C&C-reeks, dit is het enige echte wargame van Richard Borg.
“Dit spel scoort vooral hoog op spelbeleving. Het zijn maar een paar simpele regels en een handvol dobbelstenen, en toch voelt het alsof het lot van je manschappen in jouw hand ligt.” (Herman)
“Blijft een perfecte mix van aantrekkelijk materiaal, toegankelijke regels, gevarieerde scenario’s en een mooie balans tussen tactiek, strategie en geluk.” (Stefaan)
44. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Een van de meest succesvolle spellen van Spiel 2014 is tevens een van de hoogste nieuwe binnenkomers.Ze flikken het toch maar weer bij Days of Wonder.
“Ontzettend gaaf spel, waar je elke zet niet alleen het maximale voor jezelf eruit moet halen, maar ook de mogelijkheden voor je tegenstander moet zien te beperken.” (Suus)
“Enorm verrassend spel. Nu eens niet worker placement – maar juist mannen wegnemen. Toegankelijk voor luchtige (familie) spelers – maar voldoende denkwerk voor de echte bollebozen.” (Rolf)
43. Small World (Philippe Keyaerts, 2009)
Positie vorig jaar: 41
Verschil: -2
En hop, de derde van Days of Wonder op rij. Small World is een van hun populairste titels en dat betekent: veel uitbreidingen en varianten. Het mag hoor.
“De toevallige combinaties van speciale eigenschappen gekoppeld aan rassen maakt het altijd leuk om dit spel te spelen.” (Frank)
“Prachtige wezens creëren die na hun taak gedaan te hebben weer in de vergetelheid raken!” (Hilbert)
42. Goa (Rüdiger Dorn, 2004)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: -15
Goa zakt een aantal plaatsen, maar is tegelijkertijd behoorlijk stabiel: nooit hoger dan 25, nooit lager dan 42. Een evergreen noem je dat.
“Uitgegroeid tot een echte klassieker en met recht en rede. Innovatief biedsysteem, al je opties zeer goed afwegen, je acties minutieus uitstippelen en ondanks zijn biedfase ook met twee spelers heel goed te verteren.” (Johan)
“Wat zitten je medespelers je hier met hun biedingen toch in de weg!” (Hilbert)
41. Sint Petersburg (Bernd Brunnhofer, 2004)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +12
En nog een spel dat eigenlijk niet weg te denken is in deze lijst. Het heeft me even gekost om Sint P. echt te gaan waarderen, maar nu speel ik het met plezier (met twee spelers, dat wel).
“Niet complex maar hoe krijg ik toch zoveel mogelijk van die oranje kerels!!!” (Hilbert)
“Geleidelijk met gebouwen of een eindsprint met de edelen; het kan beide.” (Rients)
Wederom een mooie lijst en de eerste waarvan ik alles gespeeld heb. Geen van allen haalde mijn eigen top-20, maar op Through the Ages na speel ik ze allemaal met plezier. Het Puerto Rico kaartspel is dan mijn favoriet (al zou dat nog beter zijn wanneer het een SF-thema had…).