Top-100 2016: 1-10

Geplaatst door

Sommige dingen veranderen, andere niet. Bohemian Rhapsody is heus niet altijd het populairste classic-rocknummer, Puerto Rico wel altijd het populairste spel. Er was nog sprake van enige spanning, meer dan vorig jaar, maar uiteindelijk bleek het verschil groot. Het verschil tussen de nummer 2 en de rest was trouwens nog groter. Vanaf de derde plaats werd het spannend, en daar zien we dus ook de nodige verrassingen.

10. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 8
Verschil:  -2
Van hetzelfde duo als Marco Polo. Deze mannen kunnen dus wel wat.
Een van de beste workerplacers naar mijn mening. Vooral het tijdsaspect vergt dat je iedere keer weer goed moet afwegen wat je wanneer gaat doen.” (Rutger)
Workerplacement met een enorme twist. De wielen voegen een prachtig planningselement in de tijd toe. Dit spel daagt me zeer uit, is lastig om goed te spelen.” (Michiel)

9. El Grande (Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: 0
Tja, wat valt hier nog over te zeggen? Een van de slechts drie spellen die al sinds de eerste editie in de top-10 staan.
De ‘oldtimer’ in mijn spellen top-20, maar net zoals klassieke oldtimers blijft deze zijn waarde houden!” (Frank)
Nog zo’n strategisch en interactief spel. Je stippelt telkens een strategie uit maar moet die even zo vaak aanpassen op wat de tegenstander doet! En dan is daar ook nog El Castillo…” (Matthijs)
Ziet er simpel uit, maar heeft zoveel diepgang, dat ie na zoveel jaren, nog steeds één van de toppers is.” (René)

8. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -5
Vijf posities verlies in de top-10 is toch best veel. Aan de andere kant zijn weinig auteurs zo goed vertegenwoordigd in deze ranglijst als Uwe Rosenberg.
Dé ultieme boerderijsimulatie! Wat een plezier beleef ik hier iedere keer toch weer aan. Akkertjes ploegen, beestjes fokken, huisje bouwen, je tegenstander dwarszitten door net voor z’n neus ‘zijn’ actie in te pikken… ” (Leon)
Spel dat mij ook enorm veel voldoening schenkt wanneer ik zwaar verloren ben. Gewoonweg omdat ik dan kan kijken naar mijn eigen mooie boerderijtje.” (Gregg)
Zoals iemand anders al zei: zelfs zonder te winnen, kun je tevreden zijn met je eigen boerderijtje.” (Richard)

7. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -5
Weet de opvallend goede positie van vorig jaar niet te prolongeren, maar heeft zolang het in de lijst staat altijd in de top-10 gebivakkeerd.
Lekker spel! Blijft een moeilijke keuze welke kaart je wilt hebben en wat je doorgeeft! Speelt vlot weg.” (Hilbert)
Voor mij nog steeds geen ‘wonder’ dat dit spel mijn persoonlijke favoriet is. Het heeft namelijk ook de 7 wonderelijke spelkenmerken: duurt niet al te lang, is tactisch, makkelijk uit te leggen, bijna geen downtime, constant zoeken naar welke kaart je het beste kunt spelen, mooie tekeningen op de kaarten, goede uitbreidingen.” (Wiljan)

6. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: 0
De meest toegankelijke werkverschaffer in de lijst is tevens een van de meest populaire. En voor wie dit nog te complex is, is er nu ook een kinderversie.
Hammertime!” Zo’n mooie hamer wil iedereen wel! Een geweldig spel, dat ook makkelijk is uit te leggen aan beginnende spelers. Garantie voor een leuke avond!” (Frank)
Stenen Tijdperk is gewoon een goed, fraai ontworpen spel: het ziet er goed uit, het speelt vlot weg, en de combinatie van geluk, taktiek en strategie maakt dit tot een puik mengsel voor een wijde variatie aan spelers.” (Leon)

5. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -1
Alweer zo’n geheide klassieker hoog in de lijst. Is al even geen kandidaat voor de koppositie meer, maar voor de top-5 toch zeker wel.
Een klassieker die nooit gaat vervelen. Het enige spel waarbij ik in de eindfase nooit kan blijven zitten van de spanning.” (Eugene)
Hét spel wat mij betreft. Blijft nog steeds boeien na talloze potjes.” (Anton)
Dit pareltje pas recentelijk ontdekt. En wat voor een! Ongekende mix van een rasechte eurogame in combinatie met veel spelersinteractie. Je beurten goed doorrekenen en constant in de gaten houden wat je tegenspelers doen. Zeer spannend tot op het eind!” (Remko)

4. Splendor (Marc André, 2014)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: +11
Vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer, nu bijna in de top-3. De opmars van Splendor vind ik toch wel de grootste verrassing van dit jaar.
Favoriete spel van mijn vrouw. We hebben meestal maar de tijd voor één spelletje. We spelen er dan altijd minimaal drie.” (Peter)
Een perfect voorbeeld hoe goed een spel kan zijn in zijn eenvoud. De (poker)fiches zijn van goede kwaliteit in dit spel. Dit had eigenlijk spel van het jaar moeten worden!” (Wiljan)

3. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: +2
Vergeet de man met het haar, dit is toch wel de enige echte Donald. Tenzij je meer van strips houdt. Gezien de afstand op de nummers 1 en 2 is Dominion de beste van de rest. Maar net.
Na al die jaren heeft Dominion voor mij zijn glans nog altijd niet verloren. Ondanks de tientallen latere deckbuilders blijft Dominion voor mij koning puur vanwege zijn elegantie en eenvoud. Niks geen ingewikkelde rompslomp eromheen: dit is het creëren van je eigen deck kaarten in zijn puurste vorm.” (Leon)
De eerste deckbuilder, en gelijk ook de beste.” (Eugene)
Met uitbreidingen oneindig herspeelbaar, terwijl het wel toegankelijk is.” (Sander)

2. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: +5
Vorig jaar stagneerde Terra Mystica in de lijst, maar dat het dit jaar meer dan goed door de hoogste positie ooit te bereiken en zelfs de gedoodverfde winnaar eventjes te laten zweten.
De laatste jaren heeft geen spel me na de eerste keer spelen zo geraakt al Terra Mystica. Een vrij uniek spelconcept en dat gecombineerd met veel keuzes en een lage geluksfactor maken dit voor mij een fantastisch veelspelersspel.” (Dierik)
Het basisspel is al een toppertje, maar met de uitbreiding wordt ie pas echt fenomenaal.” (René)
Na iedere speelbeurt volgt er steeds een grondige analyse en wil je gewoon opnieuw spelen. Topper.” (Dimitri)

1. PUERTO RICO (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Ik vraag me bijna af of ik niet een speciale Hall of Fame moet inrichten voor Puerto Rico en het uitsluiten van deelname van deze lijst. Maar dan doe ik het waarschijnlijk te kort. Hoe oud moet je worden om deze lijst te zien waarin Puerto Rico niet meer in de top-10 staat?
Het spel zit gewoon zo goed in elkaar. Er word toch vaak weer op een net iets andere manier gewonnen. Ik hou van dit spel.” (Peter)
Blijft een fenomenaal spel! Met ieder spelersaantal dient het spel weer anders gespeeld te worden. Hoe haal ik het meeste voordeel uit een rol of hoe kan ik de ander zoveel mogelijk dwars zitten?” (Remko)
Dit spel heeft alles. Heeft Andreas Seyfarth in 2002 wel beseft hoe geniaal dit spel is?” (Richard)
Van alle spellen in mijn spellenkast, zijn er maar een paar die ieder jaar weer op tafel komen. En van die paar spellen wordt ervaar ik slechts één spel iedere keer weer als nieuw: Puerto Rico.” (Rutger)

Geen verrassende winnaar, toch opvallende ontwikkelingen in de top-10. Gaat Terra Mystica volgend jaar aandringen? Valt Splendor terug? En welke nieuwe spellen mogen we dan in de top-10 begroeten? Nog een jaartje wachten mensen.

Oh ja, van deze lijst had ik er drie in mijn eigen lijstje staan. Daarvan vind ik Dominion de leukste. Uiteraard heb ik de rest allemaal meerdere keren gespeeld.

7 reacties

 1. Bedankt Peter Hein,
  elke dag snel weer even kijken wat de 10 nieuwe spellen waren, top !

  Groet,
  Peter van der Graaf

 2. Ik heb ze alle tien gespeeld. Dominion is van dit rijtje mijn favoriet.

  Dank voor het interessante leesvoer. Jammer dat scrabble de lijst weer niet gehaald heeft. Wie weet lukt het volgend jaar.

 3. Mooie top 10 weer en het enige lijstje met 10 titels die ik -wel- allemaal heb gespeeld 🙂 en vier titels die ook in mijn top 20 stonden.

  Dank Peter Hein voor het samenstellen van de lijst en het updaten elke dag!

 4. Dank je voor het samenstellen van deze mooie lijst Peter Hein.
  Leuk om elke dag naar de nieuwe update uit te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *