We komen hier steeds meer in het gebied van de klassiekers. De helft van de spellen van vandaag staat al sinds het begin in de lijst. Doorgaans ook in de subtop.
40. Small World (Philippe Keyaerts, 2009)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: +3
Het moderne Risk met tig uitbreidingen en varianten heeft zijn plek in de canon wel verworven.
“Fantastisch strategisch spel. Door de verschillende speelborden speelt het prima met 2, 3, 4, of 5 spelers.” (Rutger)
“Doet het steeds goed om nieuwe mensen te introduceren.” (Gert)
39. Tai Pan (Urs Hostettler, 1991)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: -3
Voor spellengekken is dit het ultieme partnerspel. Vier spelers, 56 kaarten en gaan!
“Dit spel heeft alles wat een kaartspel moet hebben: tactiek, bluf, het lezen van je tegenstander én van je partner, spanning, verrassende wendingen en natuurlijk een dosis geluk.” (Jeroen)
“Nog altijd mijn favoriete kaartspel voor vier spelers.” (Daniël)
38. Legenden van Andor (Michael Menzel, 2012)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: +2
In alles een bijzonder spel: een coöperatief spel dat nergens mee te vergelijken is, en een spel van een auteur die we voorheen alleen kenden als illustrator,
“Ik kan er geen genoeg van krijgen en het verveelt nooit. Hier mag je me voor wakker maken.” (William)
“Een coöp in een fascinerende wereld. Hoe meer ik dit speel, hoe meer het gaat leven.” (Rober)
37. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: -16
Zakt toch aardig wat plaatsjes, maar de combinatie van spelidee en soms wat macaber thema zorgen voor blijvende populariteit.
“Nog nooit zo graag doodgegaan.” (Roy)
“Lang getwijfeld om het aan te schaffen maar nu ik het heb wordt het vaak gespeeld. Zo zielig als je weer iemand naar het graf moet brengen.” (Arie)
36. Tikal (Wolfgang Kramer & Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -3
Het klassieke actiepuntenspel blijft het goed doen in de lijst, ondanks de relatief hoge leeftijd. Respectabel in een hobby waar ’the cult of the new’ dominant is.
“Blijft een mooi spel met eenvoudige regels en heerlijk veel vrijheid voor de spelers om er op het bord wat moois van te maken.” (Michiel)
“Een spel dat het beste van alles combineert: een mooi speelbord, leuk thema en ontzettend tof om te spelen.” (Nathalie)
35. King of Tokyo (Richard Garfield, 2011)
Positie vorig jaar: 28
Verschil: -7
King of Tokyo heeft in no-time een plek verworven in het dobbelspelpantheon en staat die niet meer af. Met afstand de populairste dobbelaar in de lijst.
“Dit spel mag altijd op tafel komen. Even kort elkaar afslachten.” (Jan)
“Elkaar de hersens inslaan blijft dmv de vele kaartcombinaties zelfs na ruim 100 plays nog steeds erg leuk!” (Wiljan)
34. Race for the Galaxy (Tom Lehmann, 2007)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -10
Au, dat doet zeer mijn favoriete spel zo te zien zakken. Maar nog niet zo erg als het feit dat ik het te weinig speel.
“Een spel met een drempel, maar als je het eenmaal begrijpt, speelt het heerlijk weg.” (Eugene)
“Misschien wel het beste spel om met twee personen te spelen. Zeker als je twee snelle spelers hebt, kan dit enorm verslavend werken.” (Gregg)
33. Memoir ’44 (Richard Borg, 2004)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: +12
Memoir maakte vorig jaar een stevige val, maar klimt nu weer op. Nog maar tien jaar oud, maar zeker een klassieker in het genre.
“Een pareltje dat al geruimde tijd meedraait in mijn top 5. Alle uitbreidingen bezit ik maar de basisversie biedt meer dan genoeg.” (Kristof)
“Er is geen enkel ander spel dat ik sinds het moment dat ik begon met deze hobby elk jaar gespeeld heb.” (Stefaan)
32. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: -5
Knizia’s thematische topper is nog steeds een van zijn zwaarste en -misschien niet toevallig- ook een van zijn populairste.
“Deze kan vandaag de dag nog helemaal mee. Prachtig speelsysteem, dat veel vrijheid laat aan de spelers om er iets van te maken.” (Michiel)
“Pas weer gespeeld en wat blijft dit toch gaaf. Pas aan het einde weet je wie er wint!” (Hilbert)
31. Russian Railroads (Helmut Ohley en Leonhard Orgler, 2013)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -12
Het eerste spel dat we tegenkomen dat vorig jaar in de top-20 stond. Dat dit nu pas gebeurt zegt genoeg over de kwaliteit aan de top van deze ranglijst.
“Lekkere diepe workerplacement game. Niet te veel speciale regels wat betreft je opties, maar wel veel keuze. Met German Railroads wordt het keuze feest alleen nog maar groter.” (Steven)
“Engine building was nog nooit zo leuk! Het spel nodigt je telkens uit om iets anders te proberen: erg leuk in elkaar gestoken!” (Roel)
Een bijzonder fraaie lijst als je het mij vraagt. Het Dorp hoeft van mij niet zo, de rest speel ik met veel plezier. Drie spellen uit mijn eigen lijst staan er bij dit rijtje, waaronder mijn onveranderlijke favoriet Rave for the Galaxy.
Deze spellen heb ik allemaal gespeeld. Al ben ik wat betreft Het Dorp niet verder gekomen dan een paar proefrondjes op een beurs. Van de andere 9 staan er meerdere in mijn top 20 en Taiwan vind ik daarvan de leukste.
Op Taipan en Andor na allemaal gespeeld: Het Dorp, Small World en Race stonden ook bij mij in de top 20 (Race en Small World zelfs in mijn top10). Het valt me op dat titels jonger dan 5 jaar het in de regel beter doen dan "oudjes". Destebeter om een klassieker als E&T zich te zien handhaven!
Spannend weer aftellen naar de top 10… En wat een verrassing – ik had pas maandag weer een update verwacht!
Memoir '44 stond in mijn top 20. SmallWorld en Tikal hebben er wel eens in gestaan. Taipan heb ik jarenlang, als potentieel alternatief voor Klaverjassen, in de kast gehad en vorig jaar ongespeeld op de vlooienmarkt verkocht.