Top-100 2016: 21-30

Geplaatst door

He, weer een nieuwe binnenkomer in de lijst. Drie zelfs, Met nieuwe spellen op zulke hoge posities mag je wel zeggen dat het een goede spellenjaargang is geweest. Sterker nog, we hebben niet alle nieuwe spellen in de lijst al gezien, er volgen meer.

30. Keyflower (Sebastian Bleasdale en Richard Breese, 2013)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: -7
Keythedral, Morgenland en Reef Encounter hebben allemaal al eens in de lijst gestaan, Keyflower is nu het enige spel van Richard Breese dat nu in de lijst staat. Iets gezakt, maar nog wel zijn meest populaire spel ooit.
Sfeervol spelletje dat venijniger kan zijn dan het lijkt en zich mooi aanpast aan verschillende spelersaantallen.” (Stefaan)
Veilingen en werkverschaffing, in een goede balans. Een topspel.” (Eugene)

29. Mysterium (Oleksandr Nevskiy en Oleg Sidorenko, 2015)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Het coöperatieve liefdeskind van Cluedo en Dixit was een van de hits van vorig jaar, dus deze positie zal niemand verbazen die het spel kent.
Sfeervolle coöp, gaat meer om de beleving maar het is toch fijn als de oplossing wordt gevonden. Supermooi artwork.” (Rober)
Verrassend om te zien dat je dochter van 6 beter jouw hints kan beoordelen dan je eigen vrouw! Leuker dan Dixit!” (Bart)

28. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: +18
Vorig jaar nieuw binnen in de lijst, stijgt nu met superstip door. Een nieuwe hit voor Days of Wonder. Nu met fakirs.
Mancala….ik snapte er vroeger al niets van en verlies nu dus ook potje na potje, maar ik zal het toch wel ooit leren?” (Dennis)
Zeer toegankelijk spel en weer eens wat anders dan de gangbare spellen. Dit spel moet je proberen!” (Rolf)

27. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -5
Vijf plaatsen gezakt naar de laagste positie in de lijst ooit. Toch een Mysteriumeffect? Maar zelfs dan heeft het spel zich wel bewezen. Dixit is in ieder geval geen eendagsvlieg.
Blijft enorm leuk en mega-toegankelijk, zelfs voor mensen die helemaal niet van spelletjes houden.” (Sander)
Dixit is een boeiend en creatief taalspel met een reeks mooi geïllustreerde kaarten. Dixit is extra fijn als je het kan spelen met een groep gelijkgestemden. Dan is het dikwijls een uitdagend zoeken naar de juiste woorden of omschrijvingen.” (Bart)

26. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Orléans is wat je krijgt als je een werkverschaffer kruist met een deckbouwer, maar dan wel met teruglegging. Onbegrijpelijk? Gewoon maar een keer spelen dan.
Een bagbuilder. Die had ik nog niet in mijn collectie. Leuk mechanisme. De vele verschillende opties die je hebt zorgen ervoor dat je (bijna) altijd wel iets kan met wat je uit de zak trekt.” (Remko)
Zeer eenvoudig aan te leren spel met de nodige diepgang. Spelmechanismen die zowat van overal komen, maar de mix werkt.” (Dimitri)

25. Pandemic Legacy (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Inmiddels staat het alweer een tijdje op nummer 1 bij Boardgamegeek en ook hier doet het eerste seizoen van Pandemic Legacy het direct goed. De koppositie is nog even afwachten, maar het zou Pandemie naar de kroon kunnen steken.
Net zo verslavend als een goede tv-serie.” (Dagmar)
Er zijn maar weinig spellen waarbij 4 volwassen mannen het tegelijkertijd uitschreeuwen van afschuw vanwege ofwel het verscheuren van een speelkaart ofwel openen van een karntonnen doosje waar een bak rampspoed uit te voorschijn komt.” (Niels)

24. Vorsten van Florence (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 2000)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -8
Na al dat nieuwe grut even tijd voor een klassieker. En wat voor een. Toch is het nu voor het eerst uit de bovenste twintig gezakt.
Een prachtig spel en een genot om te spelen. Goede balans tussen korte en lange-termijn planning. Elke keer lijkt het spel een andere aanpak te vereisen.” (Sander)

23. Caylus (William Attia, 2005)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: -3
Over klassiekers gesproken. Dit is zo’n zeldzaam spel dat in z’n eentje een heel nieuw genre op de kaart zet. Werkverschaffing bestond al in iets andere vorm, maar door Caylus is het groot geworden.
Een feilloze parel in de fascinerende wereld van de worker placement spellen. Het is best mogelijk dat je inmiddels wel ziet dat het de grootvader van die familie is, maar op het vlak van gameplay blijft hij veel modernere spellen ver achter zich laten. Een absolute topper!” (Roel)
Een van de beste worker-placements. Voor de liefhebbers natuurlijk want soms koopt een van je medespelers de provoost om en gaat een (of meerdere) van je duur geplande acties niet door.” (Rob)

22. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: +48
En daar hebben we ‘m dan, de snelste stijger in de lijst. Moet wel wat nieuwkomers voor zich laten, maar met zo’n opmars voelt het bijna als nieuw spel.
Stoflappen en knopen, nooit gedacht dat ik me hiermee zou kunnen amuseren.” (Roy)
Als ik één spel zou moeten noemen die zowel heel leuk om te spelen is en spel technisch goed in elkaar zit. Dan is patchwork een geweldig spel, waarbij geen elk potje hetzelfde is.” (Christiaan)

21. Ticket to Ride Europe (Alan Moon, 2005)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: -8
Was vorig jaar hard op weg naar de top-10, maar zakt nu weer aardig terug. Maar heeft natuurlijk ook concurrentie van andere spellen in de familie.
Hoeveel je het ook speelt, soms is er een spel dat maar niet gaat vervelen. Ticket to Ride Europe is er daar één van: het blijft leuk om plastic treintjes op het bord te zetten en zo een prachtig regenboogpanaroma te creëren van tientallen treinroutes.” (Leon)
Goed spel om niet veel spelers aan het spelen te krijgen. Het treinenthema spreekt namelijk bijna iedereen wel aan.” (Wiljan)

Opnieuw een mooie lijst, waarvan ik alles heb gespeeld, op Pandemic Legacy na. Gewoon een kwestie van een toegewijd groepje vinden. Van de rest staat alleen Vorsten van Florence in mijn eigen lijst, dus een favoriet aanwijzen is niet zo moeilijk.

4 reacties

  1. Ik ken er maar 2, Patchwork en TtR:E. Ik vind Patchwork niet verkeerd, maar dit is wel een hele hoge positie voor dit lapwerkje van Uwe Rosenberg. Nee, dan Boonanza! 😉

  2. Van dit rijtje heb ik er 8 gespeeld. Keyflower en Orléans heb ik nooit gespeeld. Pandemic Legacy is van dit rijtje mijn favoriet. Eigenlijk is dat spel zelfs mijn favoriet van alle rijtjes want het was mijn nummer 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *