Top-100 2017: 11-20

Geplaatst door

Inmiddels komen we op steeds bekender terrein. Alle spellen stonden vorig jaar al in deze buurt, op een stevige daler en stijger na. Van de andere spellen waren er vorig jaar vier nieuw en bleek die populariteit niet eenmalig.

20. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: +5
Van alle legacyspellen, een vrij recent fenomeen, nog steeds met afstand de populairste. Fans kijken reikhalzend uit naar het volgende seizoen. Game of Thrones is er niks bij.
Het meest meeslepende spel dat ik ooit gespeeld heb, net zo verslavend als een goede tv-serie” (Dagmar)
Een spel met deze duur dat ik meer dan 10 keer speel op een paar maanden? Nooit gezien” (Stefaan)

19. Catan (Klaus Teuber, 1995)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: -6
Catan zakt naar de laatste plek ooit in de lijst. De populariteit van Catan is vooral heel breed: van alle spellen in de top-30 is dit het enige dat op geen enkel ingezonden lijstje bovenaan staat.
Hoe ouder dit spel wordt, hoe meer ik het basisspel zonder uitbreidingen waardeer. Als geen ander spel grijpt het schaarste bij de lurven en eist het, ondanks protest van doorgewinterde veelspelers, bij spelen met uitsluitend de basis het uiterste van je tactisch vermogen” (Niels)
Oud en vertrouwd en als je met dezelfde mensen speelt weet je wat je aan elkaar hebt. Dat is ook wel eens lekker op een spelavond” (Martine)

18. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: -6
Pandemie blijft de seriële opvolger maar net voor, maar op de lange termijn zal dit wel populairder blijven. Het is tenslotte eindeloos opnieuw speelbaar en niet ‘op’ na een paar afleveringen.
Fantastisch coöperatief spel, dat je steeds opnieuw wilt spelen. Het concept is erg realistisch vormgegeven en speelt ook nog eens lekker vlot weg. Een klassieker wat mij betreft” (Dierik)
Qua spelbeleving kunnen er weinig tippen aan Pandemie. Wie herinnert zich niet die ene keer dat met nog maar 1 uitbraak te gaan en nog maar 1 trekkaart op de stapel en het hele bord vol gekleurde blokjes het laatste medicijn uitgevonden werd? Of net niet?” (Herman)

17. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: +2
Kwam vorig jaar binnen en stijgt nu twee plekjes verder. Haalde bijna de grote broer in, maar moet het toch met een plekje buiten de top-10 doen.
Dit kleine broertje zou voor mij ooit de grote broer wel eens kunnen verslaan. Met zekerheid het beste tweepersoonsspel” (Gregg)
Een 2 speler spel dat max 40 minuten duurt maar de diepgang van een spel dat 2 x zolang duurt” (Wietse)

16. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: +6
Dit luchtige puzzelspelletje voor twee is gewoon het op een na populairste spel van Uwe Rosenberg. De opvolger Cottage Garden kan er in ieder geval nog niet aan tippen. Volgend jaar misschien?
Hoe tuttig kun je een thema maken?! Maar de eenvoudige regels en eerste indruk verbergen een verrassende, subtiele diepgang” (Sander)
Niet zo’n zware doos als we gewend zijn van Uwe, maar wat een heerlijk spel!” (Xander)

15. Carcassonne (Klaus-Jürgen Wrede, 2000)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: 0
Eindigt dit jaar weer eens als populairste van de Grote Drie. Varianten komen en gaan, maar het origineel torent er vooralsnog huizenhoog bovenuit.
Ieder keer weer ziet het speelveld er heel anders uit, waardoor dit een leuk spel blijft, hoe vaak je het ook speelt” (Henri)
Vooral leuk om mensen die nog niet zo veel spellen spelen, kennis te laten maken met een leuk spel” (Mariël)

14. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -9
Een verrassend sterke daling voor een spel dat regelmatig kandidaat was voor de eerste plaats en tot nu toe nooit buiten de top-5 eindigde. Volgend jaar revanche?
De grote interactie met bieden en elkaar dwarszitten op de landkaart maakt van Hoogspanning een geweldig spel” (Amaury)
De mechanismen van vraag en aanbod zijn erg mooi aanwezig in dit spel. De speler die het best op de markt inspeelt en de juiste keuzes maakt op de kaart wordt hiervoor beloond” (Jonas)

13. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: +13
Van alle spellen in de top-30 steeg Orléans de meeste plaatsen, nadat het vorig jaar al hoog binnenkwam. Is deze ‘bagbuilder’ met bord een kandidaat voor de top-10?
Kan mij iemand uitleggen waarom ik steeds de verkeerde kleuren uit de zak trek?” (Jan)
Ontdekking van afgelopen jaar. Fantastisch spelidee met vele mogelijkheden. Solo, tweespeler, multi-player, coöperatief, geweldig” (Bas)

12. Codenames (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +2
Het populairste gezelschapsspel is alleen maar populairder geworden. De komst van de plaatjeseditie zal vast geholpen hebben. Veel mensen gaven een gecombineerde stem aan beide varianten, die ik maar samen heb genomen.
De stille party game. Maar wat is het heerlijk, als het lukt om met 1 woord vier kaartjes aan elkaar te linken” (Jeroen)
Partygame voor partygame-haters en -liefhebbers met garantie op hilarische napraat. Vergeten hoe leuk het is slim met taal om te gaan” (Niels)

11. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: +5
Burgen staat alweer jaren in de lijst en stijgt bijna onafgebroken. Een kwestie van tijd dat ook dit spel zich stevig in de top-10 nestelt.
Ondanks het zwakke thema en het fletse artwork, is dit een absolute topper die nog nooit iemand aan mijn speltafel heeft ontgoocheld” (Gijs)
Elke keer ontdek je weer nieuwe krachten van bepaalde fiches, waardoor je weer andere manieren van voordeeltjes behalen ontdekt” (Rolf)

Klassiekers, puzzelspellen, spellen voor twee en zelfs een partyspel. Best een gevarieerd lijstje, als je het mij vraagt. De enige onbekende voor mij is Pandemic Legacy. Die zou ik graag eens proberen, maar je hebt er natuurlijk wel een toegewijd groepje voor nodig. Mijn favoriet is een no-brainer: Catan natuurlijk. Met of zonder uitbreiding, het is nog steeds een van mijn favoriete spellen.

3 reacties

  1. Mocht er ooit een aantrekkelijke reprint van Castles of Burgundy uitgebracht worden, zou die inderdaad wel eens in de top 10 kunnen belanden…

  2. Eindelijk!! De 2 beste 2-persoonsspellen broederlijk achter elkaar in de Top20!!!
    Volgend jaar nog hoger??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *