Top-100 2017: 1-10

Geplaatst door

Vandaag volgt dan eindelijk de ontknoping. Maar wat is een ontknoping van een strijd die ieder jaar dezelfde winnaar oplevert? Misschien niet de spannendste, maar het zegt wel iets over de kwaliteit van de winnaar dat het zich staande weet te houden in tijden waarin alles draait om het hipste bordspel van deze week. Chapeau dus voor Puerto Rico!

10. Istanbul (Rüdiger Dorn, 2014)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: +1
Na een flitsende start twee jaar geleden belandt Istanbul nu in de top-10. Met al twee uitbreidingen op zak is dit nog wel even een blijvertje.
Het race-aspect en het modulaire speelbord maken Istanbul uniek en altijd weer verrassend” (Gijs)
Zeer toegankelijk spel waarbij thema en mechanisme goed samenkomen. Iedere speler heeft vrij vlot door hoe het werkt en vervolgens ontspint zich een mooie race” (Rob)

9. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -1
Zakte vorig jaar uit de top-10 en blijft er net binnen. Maar Uwe heeft meer ijzers in het vuur. Er staan zeven spellen van hem in de lijst, veel meer dan van welke andere auteur dan ook.
De spanning die het prioriteiten stellen geeft, in combinatie met de verschillende kaarten, maakt dit spel voor mij eeuwig herspeelbaar lijkt het wel” (Roel)
Ik erger me veel te vaak aan het spel. Alleen stiekem is het toch wel een hele goede workerplacement” (Joël)

8. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: +2
Een van de twee grote werkverschaffers uit 2012 (de andere komt nog), met innovatief draaischijfsysteem. De top-3 is weer even uit beeld, maar het zal nog wel even hoog in de lijst blijven.
Elegant en fascinerend spel. De tandwielen die het bord veranderen introduceren een timing element dat zowel strategisch als tactisch behoorlijk uitdaagt” (Sander)
Ohh zonnegod. Aanvaard dit spel als mijn offer. Het zal u niet teleurstellen” (Frank)

7. 7 Wonders (Antoine Bauza, 2010)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: 0
Een wonder. Net als vorig jaar bivakkeert 7 Wonders op een toepasselijke 7e plaats. Het spelidee van kaarten doorgeven bestond al, maar is door 7 Wonders een stuk populairder geworden (al sloeg deckbuilden meer aan).
Het mechanisme is misschien het belangrijkste waarom dit een goed spel is. Elke keer maar wat doen en hopen dat je toch de goede tactiek hebt gekozen. Elke tactiek heeft tot nu toe wel eens gewerkt” (Christiaan)
Voor mij nog steeds geen ‘wonder’ dat dit spel mijn persoonlijke favoriet is. Het heeft namelijk ook de 7 wonderelijke spelkenmerken: duurt niet al te lang, is tactisch, makkelijk uit te leggen, bijna geen downtime, constant zoeken naar welke kaart je het beste kunt spelen, mooie tekeningen op de kaarten, goede uitbreidingen” (Wiljan)

6. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 3
Verschil:-3
Het kaartspel dat in zijn eentje verantwoordelijk is voor een heel genre. De lijst kent inmiddels heel veel deckbuilders en nog steeds verschijnen er veel varianten. Maar waar Caylus als oorspronkelijke werkverschaffer het aflegt tegen de jonkies, komt geen nieuwe deckbuilder bij het origineel in de buurt.
Ook zo verslavend en je wordt er zo hebzuchtig van; koper of zilver is niet genoeg, goud wil je hebben! (en natuurlijk alle uitbreidingen van het spel)” (Ilja)
Een spel wat met de juiste combinatie van kaarten snel kan aflopen maar evengoed kan leiden tot een veldslag. En omdat iedereen zijn punten in zijn handen houdt heb je geen idee wie nou de winnende hand heeft” (Frank)

5. El Grande (Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: +4
En nog een archetype in de lijst: het meerderhedenspel. Het genre raakt in zijn zuivere vorm wat in de vergetelheid, maar het origineel is niet uit de top-10 te slaan.
Sfeervolle area control game die na meer dan 20 jaar nog steeds relevant blijft. Tot vandaag nog geen beter spel in dit genre gespeeld. Altijd spannend tot het einde, dankzij het geweldige spelontwerp” (Gijs)
Dit meerderhedenspel staat nog steeds eenzaam aan de top in zijn genre” (Dagmar)

4. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: +2
Een van de meer toegankelijke spellen in het werkverschaffersgenre. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld met subsysteempjes en eindeloos rekenwerk.
Thematisch sterk, zeer toegankelijk en veel tactische keuzes, waarbij je iedere keer je tactiek moet aanpassen aan wat je medespelers doen” (Marc)
Eenvoudige regels, maar toch verschillende tactieken naar de overwinning. Het beste dobbelspel in mijn collectie” (Amaury)

3. Splendor (Marc André, 2014)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: +1
Vorig jaar was ik nog verrast door de hoge positie van Splendor en dacht ik dat de populariteit na een eerste hype wel weer in zou zakken. Ik kon er niet meer naast zitten, want Splendor stijgt zelfs nog een plekje in de lijst.
Vanwege haar kaliber “razendsnel op tafel” en “zullen we nog een potje” de uitstekende keuze als je met vrienden speelt die passen voor een speelduur van 90 minuten of meer. Iedereen vindt het zalig om verzwaarde pokerfiches in zijn handen te hebben” (Niels)
Heerlijke allemansvriend, het lijkt zo’n vriendelijk gezellig spelletje, maar hoe vaker je het speelt hoe fanatieker het er aan toe gaat” (Dagmar)

2. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
Deze mammoet van een spel is een echte lieveling van de hardcore spellenliefhebber. Geen ander spel stond zo vaak op de eerste plaats bij de inzendingen, maar het kwam ook op minder lijstjes voor dan de nummers drie en een. De liefde is daarmee eerder diep dan breed. Mensen die het leuk vinden, vinden het vaak ook erg leuk.
Honderden keren gespeeld en toch leer ik elk potje iets nieuw. Het spel heeft eindeloze herspeelbaarheid. Subtiele verschillen tussen facties zorgen voor enorme verschillen in hoe ze spelen” (Bart)
Met afstand de nummer 1 voor mij. Een spel waarvoor je me elke moment van de dag kunt wakker maken. Geen enkel spel is hetzelfde” (Paul)
De laatste jaren heeft geen spel me na de eerste keer spelen zo geraakt als Terra Mystica” (Dierik)

1. PUERTO RICO (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
En jawel, voor de negende keer in tien edities eindigt Puerto Rico weer op de eerste plaats. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ontzettend veel spellen voor liefhebbers, maar toen Puerto Rico uitkwam was het een overdonderend succes en kende het zijn gelijke niet. Bij Boardgamegeek is dat merkbaar en is het overvleugeld door nieuwere spellen, hier staat het nog steeds fier op de eerste plek. De waan van de dag is hier blijkbaar toch minder sterk.
Interactieve euro die lekker weg speelt. Voelt als een kanorace op een wildwaterrivier. Laat je meevoeren door de juiste stroomversnellingen, maak gebruik van het terrein en probeer vooral niet tegen de stroom in te roeien: enjoy your ride!” (Jeroen)
Puerto Rico weer op #1? Ja, maar dat is geen traditie: dat is gewoon het beste bordspel dat ooit gemaakt is!” (Rutger)
Heerlijk complex spel waarbij je bij elke keuze de voordelen voor jezelf moet afwegen tegen de voordelen voor je tegenspelers. Zalig ook dat je elke keer een andere winnende strategie kan toepassen” (Gijs)

Opnieuw sluiten we de lijst af met het inmiddels vijftienjarige Puerto Rico. Op Istanbul na zijn het dezelfde spellen als de bovenste tien van vorig jaar, met hier en daar een verschuiving. Dat betekent dat niet alleen de nummer 1, maar de hele top-10 behoorlijk stabiel is. Dat zegt iets over de kwaliteit en populariteit van deze spellen.

Drie spellen in dit rijtje (Dominion, El Grande en Puerto Rico) stonden ook in mijn eigen lijstje. Daarvan vind ik Dominion de leukste. In totaal heb ik 80 van de 100 spellen gespeeld en stonden twaalf spellen uit mijn eigen lijst er in.

Morgen de laatste restjes, onder andere met de spellen die zijn verdwenen uit de lijst.

6 reacties

 1. Bedankt Peter Hein voor het leesplezier de afgelopen dagen! Het is weer een mooie lijst geworden en ik ga naar een paar spellen zeker op zoek ! ( Takenoko en Memoir 44 )

 2. Van de Top10 6 in bezit en 9 gespeeld.
  Splendor in de Top3!!!
  PH, bedankt voor de weer geweldige lijst!

 3. Dit jaar heb ik strategisch gestemd: vooral op spellen die vorig jaar in de top 100 stonden. Dat heeft A Game of Thrones, Yspahan, Macao en Take5! helaas niet kunnen redden. En mijn eigen favorieten Dominant Species en Revolution: The Dutch Revolt 1568-1648 hebben geen nieuwkomer mogen worden.

 4. PH, Dank voor deze leuke lijst! Vooruitlopend op morgen ook voor mij wat statistieken. Ilona komt op 17 niet gespeeld. Dat haal ik niet. Ik kom zelf op 21. Vergeleken met voorgaande jaren is het aantal niet gespeelde top 100 spellen als volgt: 27 (2014), 23 (2015), 23 (2016), 21 (2017). Een mooie dalende lijn 😉 Hierbij mijn todolijstje komend jaar:

  Nations
  Dungeon Petz
  Mechs vs Minions
  Through the ages
  Grand Austria Hotel
  Potion Explosion
  Kingdomino
  Odin
  Robinson Crusoë
  Blood Rage
  T.I.M.E. Stories
  Lewis & Clark
  Friesche Velden
  Twilight Struggle
  Mombasa
  Brugge
  Imperial Settlers
  Viticulture
  Great Western Trail
  Scythe
  Pandemic Legacy

  (dit is meestal het moment waarop iemand schrijft: Jôh, die heb je allang gespeeld hoor 😉

 5. Tijd voor de lijst met spellen die ik niet gespeeld heb uit deze lijst, met daarachter een nummer van hoe groot mijn interesse is om het spel te spelen. 1 is weinig tot geen interesse – 5 is veel interesse:

  Viticulture – 5
  Russian railroads – 5
  Imhotep – 5
  Trajan – 5
  Nations – 4
  Concordia – 4
  Caverna – 4
  Mombasa – 4
  Twilight Struggle – 4
  Brass – 4
  Sint Petersburg – 4
  Friesche Velden 3
  El Grande – 3
  Through the Ages: A New Story of Civilization – 3
  Odin – 3
  Eufraat en Tigris – 2
  Goa – 2

  Anton jij maakt toch ook wel weer een lijstje dit jaar toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *