Top-100 2017: de restjes

Geplaatst door

Waan van de dag, Cult of the New: hoe je het ook noemen wilt, nieuwere spellen domineren opnieuw de lijst. Ruim de helft is afkomstig uit de afgelopen vijf jaar. 2016 bracht weer veel populaire spellen voort. 11 haalden er de lijst. Alleen uit 2015 staan er meer in, namelijk 12. De jaren voor de 21e eeuw waren slechts goed voor 13. Sic transit gloria ludi.

Maar gaan ze allemaal in de lijst blijven? Natuurlijk niet, want meer dan 100 worden het er nooit. Iets zal plaats moeten maken. Een interessant experiment is om de lijst eens te maken met alleen spellen van minstens tien jaar oud. Dat zou 70 oude spellen een kansje geven. Dit zou dan de top-10 zijn:

1. Puerto Rico
2. El Grande
3. Agricola (ik rond royaal af en spellen vanaf 2007 doen mee)
4. Hoogspanning
5. Carcassonne
6. Catan
7. Ticket to Ride
8. Ticket to Ride Europe
9. Vorsten van Florence
10. Eufraat en Tigris

Helemaal niet zo’n gek lijstje. Daar zouden genoeg mensen mee kunnen leven, denk ik zo.

Maar dat is een alternatieve geschiedenis en daar doen we hier niet aan. Laten we daarom eens kijken naar de spellen die uit de lijst verdwenen zijn, met de positie van vorig jaar. Tussen haakjes weer het aantal jaren dat ze in totaal in de lijst hebben gestaan.

43 Through the Ages (6)
51 Le Havre (8)
56 1830 (3)
57 Flash Point (3)
66 Take 5! (9)
79 Brieven uit Whitechapel (3)
80 Rococo (2)
81 De Kathedraal (9)
83 De Mol (5)
84 Las Vegas (3)
85 Maharadja (9)
86 Kemet (1)
90 Macao (3)
91 Seasons (3)
92 Yspahan (9)
93 Lancaster (5)
95 Stoom (5)
96 Game of Thrones (5)
97 Dead of Winter (1)
98 Star Wars X-Wing (2)
99 Madeira (3)
100 Dungeon Lords (5)

Opnieuw vier spellen uit de lijst die er sinds het begin in stonden. Daar zijn er nog maar 22 van over. Van die spellen staat Ra het laagst, op 78. Knizia-fans, jullie zijn gewaarschuwd!

Van sommige spellen in deze lijst verwacht ik dat ze volgens jaar een goede kans maken om terug te komen. Ik denk aan 1830, Maharadja, Take 5! en Le Havre. Voor Brieven uit Whitechapel en Madeira zie ik het somber in. Die laatste kwam in slechts een lijstje voor. Onderin de lijst staan is niet zonder risico. Van de laagste tien spellen van vorig jaar is alleen Targi in de lijst gebleven.

Ondanks dat ik niet zo van de ‘Cult of the New’ ben heb ik toch 80 van de 100 spellen in de lijst gespeeld. De andere 20 zullen het komende jaar niet allemaal op tafel komen. Ongespeelde spellen die ik nog wel eens zou willen proberen zijn: Pandemic Legacy, Scythe, Great Western Trail, Viticulture, Mombasa, Lewis & Clark, T.I.M.E Stories, Robinson Crusoe, Potion Explosion, Grand Austria Hotel, en Santorini. De rest hoeft niet per se en in sommige gevallen zelfs liever niet. We zullen zien hoe deze lijst er over een jaar uitziet. Het gros staat er dan vast nog wel in.

Daar wil ik mee afsluiten. Bedankt voor het meedoen, stem volgend jaar gewoon weer (of doe dat alsnog). Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden als ik en tot volgend jaar!

3 reacties

  1. Prima lijstje, maar mensen zijn gevoelig voor Cult of the New, omdat we anders nooit achter die bizon waren aangegaan. Nou ja iets nieuws heeft altijd wel kans om beter te zijn dan de vorige, maar heel waarschijnlijk is het niet. Toch zijn spellen als Santa Maria goede kanshebbers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *