Maandoverzicht: april 2017 (Dagmar)

Geplaatst door

In april kwamen uiteindelijk toch nog 32 spellen op tafel, maar dat is toch vooral aan de laatste dagen van de maand te danken, want in de rest van de maand was het relatief rustig op mijn spellentafel. Dit kwam natuurlijk ook door ons weekje in New York (lees hier het verslag) en de jetlag die daarna genadeloos toesloeg. Scrabble was weer eens het meest gespeelde spel. Ik blijf het jammer vinden dat deze klassieker niet meer tender loving care krijgt van de spellenwereld en dus geen plekje in de top 100 heeft veroverd. Maar daarover later meer.

Ik speelde deze maand zeven spellen voor het eerst. Op Herbaceous en Santorini ga ik niet meer in want daar hebben jullie al in het verslag van de trip naar New York over kunnen lezen (en over Herbaceous heb ik zelfs al een recensie geschreven).

Op de vrijdag na Koningsdag waren Niek en ik vrij en zijn we naar Essen geweest. Vanzelfsprekend zijn we daarbij ook even langs All Games gereden. Ik had van te voren een aantal spellenvrienden een berichtje gestuurd met de vraag of ik nog wat voor ze mee moest nemen. Lody en Caroline wilden graag Kanagawa en Wendigo. Zelf kocht ik Bärenpark, Viva Java the dicegame, Deep Sea Adventure en Särge Schubsen. Het werd nog even gênant in de winkel. Ik had de vorige keer gezien dat ze (eindelijk) een pinautomaat hadden en ik had dit keer dus geen contact geld meegenomen. Maar de pinautomaat (je verzint het niet) accepteerde alleen Duitse pinpassen. Niek en ik hadden onvoldoende cash in onze pockets om de spellen te betalen. Gelukkig bood de winkelier aan om even met Niek naar een pinautomaat in de buurt te rijden en kwam alles dus toch nog goed.

Anyway, al deze spellen kwamen in het laatste weekend nog op tafel. Met Niek speelde ik Bärenpark en Viva Java en met Lody en Caroline speelde ik Wendigo, Kanagawa, Särge Schubsen, Deep Sea Adventure en Bärenpark. Alleen Kanagawa had ik van deze spellen eerder gedaan (leuk familiespel in een prachtige uitvoering).

Van de nieuwe spellen vind ik Bärenpark en Deap Sea Adventure de leukste spellen. Bärenpark is een spelletje dat een beetje aan Patchwork en Cottage Garden doet denken. Dit keer moet je alleen geen kleedje of tuin maken, maar een dierentuin die gespecialiseerd is in beren. Je begint met een starttegel en één bouwonderdeel (bijvoorbeeld een toilet, speeltuin of horeca-hoekje). In je beurt bouw je dit onderdeel op je starttegel. Op sommige vakjes van de starttegel staan symbolen die aangeven uit welke nieuwe bouwonderdelen (bijvoorbeeld grote en kleine dierverblijven en uitbreidingstegels) je mag kiezen om je voorraad aan te vullen. In je volgende beurt bouw je dan dit onderdeel weer, etc. Als je een tegel helemaal vol hebt, dan mag je een mooi berenbeeld claimen. De verschillende dierentegels en berenbeelden zijn punten waard. Hoe eerder je ze claimt, hoe meer punten ze opleveren. Verder zijn er nog bonussen te scoren (bijvoorbeeld als eerste 3 Panda-verblijven bouwen). Je gebruikt maar 3 van de 10 bonussen dus elk spel is een klein beetje anders. Ook voor de bonussen geldt dat ze meer punten opleveren als je ze vroeg in het spel claimt. Bärenpark is een lekker puzzelspelletje waar je de balans moet vinden tussen netjes puzzelen zodat je snel tegels vol hebt (en dus een mooi waardevol berenbeeld kan claimen) en zo snel mogelijk de meest waardevolle dierenverblijven claimen en dan maar zien hoe je die ingepast krijgt.

Deep Sea Adventure is een leuk push your luck spelletje uit het verre Oosten. In een klein blauw doosje (denk een dubbel deck kaarten) zit een prachtig minimalistisch uitgevoerd spelletje over duiken naar schatten. Met een paar dobbelstenen bepaal je hoe ver je daalt of stijgt. De meest waardevolle schatten liggen het diepst. Zodra je echter een schat hebt opgepikt begin je zuurstof te verbruiken. En helaas is de hoeveelheid zuurstof aan boord beperkt en moet je die ook nog delen met de andere spelers….. En alsof dat al niet lastig genoeg is, zorgt elke schat er ook nog voor dat je minder snel beweegt waardoor het nog langer duurt om weer boven water te komen. In ons potje zijn heel wat duikers nooit meer boven gekomen. Maar de een zijn dood is de ander zijn brood in dit spel. De duikers die het niet redden laten namelijk de schatjes die ze hadden gevonden achter in stapeltjes op de bodem. Volgende duikers kunnen daardoor in een keer een mooie stapel proberen te pakken. Maar ook daarvoor geldt dat je ze wel boven water moet krijgen voor de zuurstof op is.

Wendigo is een geheugenspelletje. En laat ik daar nou heel slecht in zijn. Op tafel liggen allemaal ronde fiches (kleine bierviltjes) met daarop kinderen die ontzettend op elkaar lijken. Eén kind is stiekem een monster dat andere kindjes ontvoerd (de Wendigo). Een speler neemt de rol van Wendigo op zich en de andere spelers proberen de Wendigo te betrappen. Als de Wendigo aan zet is dan doen de andere spelers even hun ogen dicht. De Wendigo-speler pakt dan één fiche weg en legt de Wendigo op de plaats van het verdwenen kindje. Op de plaats van de Wendigo is dan een lege plek achtergebleven. De andere spelers hebben dus twee aanknopingspunten om te achterhalen wie de Wendigo is: misschien hebben ze onthouden welk kindje er op de leeggevallen plek lag (dat is dus de Wendigo) of hadden ze het ontvoerde kind onthouden en zien ze dat daar nu een ander kind ligt (dat is dus de Wendigo). Doordat alle kinderen ontzettend op elkaar lijken valt dat nog niet mee. Behalve als je Caroline heet, want die pikte de Wendigo’s er uit alsof ze licht gaven in het donker.

Viva Java The Coffee Game the Dice Game is de bizar lange titel van een leuk dobbelspelletje dat afgezien van de looks weinig met koffie te maken heeft. In je beurt gooi je met vijf dobbelstenen met daarop koffieboontjes in verschillende kleuren (afhankelijk van hoe lang ze geroosterd zijn). Je kan met je worp twee dingen doen: je kan er een melange mee vormen (punten scoren) of investeren in kennis (zodat je extra acties mag uitvoeren). Er zijn twee soorten melanges die je kan maken. De regenboogmelange kan je maken als je vijf verschillende koffieboontjes gegooid hebt. En de huismelange kan je maken als je ten minste twee dezelfde boontjes hebt gegooid. Beide melanges leveren meteen een punt op als je ze maakt en vervolgens ook punten voor iedere ronde dat ze bij je blijven liggen (en dus niemand de melange van je heeft afgepakt). Een regenboogmelange is makkelijk af te pakken omdat een andere speler daarvoor alleen maar ook vijf verschillende bonen moet gooien. De huismelange is lastiger omdat die alleen afgepakt kan worden door een speler die een betere melange heeft (meer dobbelstenen van dezelfde soort of hetzelfde aantal maar dan van hogere roostergraad). Bij deze melange moet je alleen elke ronde een dobbelsteen weghalen (de smaak gaat achteruit), dus het wordt wel steeds makkelijker om hem af te pakken. Als je gaat investeren dan kies je een kleur boontjes uit en mag je op een briefje net zo veel vakje wegstrepen als je boontjes in die kleur had gegooid. Bij het tweede en vijfde boontje krijg je het recht om een speciale actie één of twee keer uit te voeren per beurt (bijvoorbeeld dobbelstenen overgooien of een dobbelsteen één stapje opwaarderen). En als je een rij volmaakt dan scoor je punten (maar mag je de speciale acties niet meer uitvoeren). Zodra een speler 21 punten met melanges heeft gescoord is het spel afgelopen. Je telt dan nog je bonuspunten van de investeringen bij je score op. Wie de meeste punten heeft wint. Ik vind Viva Java (ik ga niet de hele titel nog een keer gebruiken) een grappig dobbelspelletje. Het is alleen wel heel snel afgelopen dus je moet niet te veel spelen voor de lange termijn bonuspunten. Pakken wat je pakken kan is dus het advies!

Het laatste nieuwe spel dat ik deze maand speelde was Särge Schubsen, oftewel Doodskisten Duwen in het Nederlands. Nou vind ik dit niet echt een fijne titel voor een spel, maar eigenlijk is het wel een passende titel. In het spel moet je namelijk het vampieren-kerkhof leegruimen. Iedere speler heeft vier kaarten in de vorm van een doodskist voor zich liggen met daarin vampiers. De kaarten zien er gelukkig heel vrolijk en grappig uit dus het is geen luguber spel om op tafel te leggen. Op elke kaart staat een symbool (vleermuis, volle maan of schedel) in een paars of geel gekleurde cirkel. In het midden van de tafel ligt een kaart met daarop een doodskist vol met knoflook. De spelers gooien omstebeurt met een dobbelsteen met gele en paarse vakjes en een dobbelsteen met de symbolen. Als er een combinatie wordt gegooid die op één van jouw kaarten staat dan moet je zo snel mogelijk op de knoflook-kaart slaan. Wie dat als eerste doet mag zijn kaart dichtdraaien. Vervolgens moet je onthouden welke combinatie van kleur en symbool er op de kaart stond. Als deze nog een keer voorbij komt moet je namelijk weer snel op de knoflook-kaart slaan. Als je dit weer als eerste doet dan moet je laten zien dat je terecht gemept hebt en daarna mag je de kist afvoeren. Wie als eerste vier kaarten weet weg te spelen wint het spel. Als je je door de titel of het thema niet laat afschrikken dan is Särge Schubsen een heel leuke tussendoortje.

Verder was april natuurlijk de maand waarin spellenliefhebbers zich bogen over hun persoonlijke top 20 zodat Peter Hein de enige echte Spellengek top 100 kon samenstellen. We weten inmiddels hoe dit is afgelopen (hebben jullie ook met zo veel plezier iedere dag de lijstjes bekeken?). Voor de liefhebbers danwel nieuwsgierige aagjes, dit was mijn persoonlijke top 20:

1 Pandemic Legacy season 1
2 Scrabble
3 Ticket to Ride
4 Dominion
5 Memoir 44
6 Morgenland
7 Kolonisten van Catan bordspel
8 Taipan
9 Wizard
10 Patchwork
11 Stenen Tijdperk
12 El Grande
13 Agricola tweepersoonsspel
14 Splendor
15 Keer op Keer
16 Can’t stop
17 Hoogspanning
18 Tikal
19 Burgen von Burgund
20 Coloretto

5 reacties

  1. Hallo Dagmar,

    Bedankt voor je antwoord. Woorden als yo en yel vind ik niet helemaal tof, maar misschien heb je wel gelijk en moet je met die lastige letters wat soepeler omgaan om Scrabble leuk te houden. Mijn vrouw speelt het eigenlijk best graag en moet ik het binnenkort weer eens op tafel leggen.

    Nu ik toch aan het typen ben, wil ik je zeggen dat ik graag de recensies en andere berichten op spellengek.nl lees. Blijf zo doorgaan. Voor ik tot aanschaf van een spel overga lees ik eerst wat jullie er van vonden.

    Groeten,
    Bert

  2. Viva Java en Deep sea adventures heb ik ook in mijn collectie en speel ik met veel plezier. Er gaat niks boven een lekkere snack! Toch?
    De scoreblaadjes van Viva Java heb ik op een koffiefilter geplakt en toen gelamineerd. Als we dan toch het thema doorvoeren… 🙂
    Barenpark klinkt leuk en hoop ik binnenkort ook eens uit te proberen.

  3. Hallo Bert,

    Dat zijn ook de lastige letters. Daarom leveren ze ook zo veel punten op! Ik heb inderdaad een kort rijtje woorden achter de hand voor deze lastige letters:

    X: ex, rex, lex, xi, wax, pax
    Y: yo, yel, yen, yens, ney, neys, bey, soya
    Q: qua, aqua, qat, qats, quad, quads

    En soms lukt het om een echt mooi woord met deze letters te leggen. Maar onderschat de kracht van kort niet. Yo met de Y op 3 keer letterwaarde is al 25 punten. En als je dan ook nog yo/yo (zowel horizontaal als verticaal) legt dan zit je al op 50 punten. Dat tikt goed aan.

    En je kan deze letters eventueel ook gewoon uit het spel laten. Wij hebben jaren zonder de Q gespeeld omdat ik die echt niet leuk vond. Pas doordat ik door Wordfeud gedwongen werd om met de Q te spelen, leerde ik door afkijken de woorden kennen waarmee je de Q meestal wel weg kan spelen.

    Veel speelplezier gewenst!
    Dagmar

  4. Aan de ene kant vind ik Scrabble wel leuk, om te kijken welke woorden je kut leggen met je letters en waar.
    De reden waarom ik Scrabble niet leuk vind zijn de letters q, x en y. Daar blijf ik vaak lang mee zitten en je moet veel geluk hebben om oxyde te kunnen leggen.
    Dagmar, en anderen, wat doen jullie met die letters of hebben jullie lijsten met woorden die je in het dagelijks leven nooit gebruikt?

    Bert

  5. Haha, VivaJave (ik ga niet de hele titel herhalen) is bijna net zo lang als de hele titel.
    Ook leuk om solo te spelen btw.

    EN Deep Sea Adventure is inderdaad een heel leuk spelletje.
    Vooral als mensen het de eerste keer spelen.
    Ze duiken dan meestal net ietsje te enthousiast de diepte in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *