Top-100 2019: 11-20

Geplaatst door

We zijn alweer bijna aan het einde van de lijst. Alle spellen die we nu tegenkomen mag je dus gerust toppers noemen. Van de spellen van vandaag hebben er zes wel eens in de top-10 gestaan en vier zelfs in de top-3.

20. 7 Wonders Duel (Antoine Bauza en Bruno Cathala, 2015)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: +1
Voor het eerst staat de opvolger hoger in de lijst dan de grote broer. Dat kwam vooral doordat het op meer lijstjes voorkwam; Duel stond nooit op een eerste plek, 7 Wonders wel. Dit is ook het laatste spel in de lijst dat door niemand als favoriete spel werd genoemd.
De grote broer redt het niet bij deze parel voor twee spelers.” (Xander)
Speelt zeer snel (ongeveer 30 minuten), elke keer anders, voldoende mogelijkheden, telkens spannend.” (Jan)

19. Pandemie (Matt Leacock, 2008)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -2
Met al die varianten, waaronder natuurlijk de beide Legacyspellen, zou je bijna vergeten dat er nog een origineel bestaat. Behalve de inzenders voor deze lijst dan.
Hier is de spelmicrobe voor mij mee begonnen. Nog steeds een klassieker die meermaals op tafel komt. Blijft steeds spannend tot het einde van het spel. En zeg nooit tijdens het spel:” Het ziet er goed uit, we gaan dit gemakkelijk halen”” (Gert)
Het coöperatiefspel bij uitstek. Geen beter op de markt, blijft goed na veel spelletjes.” (Kelly)

18. Scythe (Jamie Stegmaier, 2016)
Positie vorig jaar: 15
Verschil: -3
Deze stevige hybride tussen Amerikaanse en Duitse spellen is misschien wel het laatste spel waar je een kinderversie van verwacht. Maar ziedaar My Little Scythe, dat zelfs een stem kreeg (ik heb die er niet bij opgeteld).
De hype was terecht, want Jamey Stegmeier heeft hiermee een uitstekend spel afgeleverd.” (Marc)
Scythe is een aangename mix van actie-optimalisatie met toch nét dat beetje interactie op een landkaart dat veel andere eurogames missen. Deze blijft de komende jaren de tafel nog wel halen.” (Bruno)

17. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
\Positie vorig jaar: 13
Verschil: -4
Even leek het erop dat dit spel de top-20 niet zou gaan halen, maar met een eindspurt bleef die schande deze voormalige runner-up bespaard.
Deze topper van Friedmann Friesse blijft na al die jaren nog steeds mijn persoonlijke topper. Het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen.” (Bart)
De wet van de remmende voorsprong zorgt ervoor dat fouten in het begin je niet fataal worden in dit (hoog)spannende spel.” (Tamara)

16. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: -5
Stond ooit een jaar op de eerste plaats, maar ook Agricola voelt de toegenomen concurrente voor stevige spellen voor de liefhebber. Maar een baanbrekend spel is het nog steeds.
Rosenbergs meesterwerk. Redelijke leercurve, de eerste potjes zijn hard werken, maar als je eenmaal de basis doorhebt dan ontdek je een worker placement die je ieder pot weer voor nieuwe uitdagingen stelt.” (Marc)
Die schaarste, die keuzes, dat dwarszitten; het is en blijft zwoegen, die boerenstiel, maar het blijft een fijn spel en een hele uitdaging om op alles te letten.” (Bart)

15. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: +1
Dit was niet het eerste Legacyspel, maar wel degene die het genre in één klap onvermijdelijk maakte. Nog even en zelfs Scrabble krijgt een Legacyversie.
Vorig jaar eindelijk begonnen aan seizoen 1, ondertussen halfweg seizoen 2: wat een dijken van spellen, elke maand zo een cliffhangers dat ik telkens als een maand voorbij is gewoon direct verder wil spelen.” (Jonas)
Wat ontzettend jammer dat je dit spel maar één keer voor de eerste keer kan spelen.” (Dagmar)

14. Concordia (Mac Gerdts, 2013)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: +4
Staat nog maar vijf jaar in de lijst, maar dit spel is tussen de toppers niet meer weg te denken. Dit eindigt nog wel eens in de top-10.
Vier bladzijden spelregels, eindeloos veel mogelijkheden te ontdekken.” (Stefaan)
In die lelijke doos met niet zo bijzonder artwork bleek een pareltje te schuilen!” (Els)

13. Splendor (Marc André, 2014)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -8
Van alle spellen in de top-30 daalt Splendor het hardst. Zou het last hebben van de concurrentie van verwante spellen als Majesty en de Centuryspellen?
Simpele regels, check! Beperkt aantal elementen, check! Korte speelduur, check! Keuzestress, dubbelcheck!” (Rik)
Het spel blijft voor mij een “gem”, de zogenaamde Splendor-killers hebben mij (nog) niet kunnen overtuigen!” (Brian)

12. Stenen Tijdperk (Michael Tummelhofer, 2008)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: +2
Zakte vorig jaar flink, maar weet zich te herstellen. Misschien wel de meest toegankelijke werkverschaffer die ook nog liefhebbers van zwaardere kost kan bekoren.
Volgens mij een echte klassieker. Het spel blijft na jaren spelen super leuk en wordt misschien zelfs nog beter.” (Elien)
Een geweldig spel. Dobbelen: geen gelukspelletje maar risico management.  Perfect uitgebalanceerd. Winnende strategie is elke keer anders. Speelt met ieder aantal spelers goed.” (Rients)

11. El Grande (Wolfgang Kramer en Richard Ulrich, 1995)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -3
Voor het eerst staat El Grande niet meer in de top-10, maar het scheelt bijna niks. Maar nog steeds staat het hoog voor een spel van bijna een kwarteeuw oud.
Om de vingers van af te likken.  Na al die jaren nog altijd een plezier om te spelen.” (Patrick)
Dit blijft een meesterlijk spel, een constante afweging tussen eigen strategie volgen en anticiperen op je tegenstanders.” (Matthijs)

Tja, dit is het lijstje wel hoor. Hier staan gewoon geen slechte spellen tussen (zelfs Hoogspanning kan ik op zijn tijd wel waarderen). Scythe heb ik nog niet gespeeld, dat komt vast wel eens langs. Van de rest haalde alleen El Grande mijn eigen lijst, dus dat is mijn favoriet.

4 reacties

 1. Ik doe een gokje:
  In willekeurige volgorde: Dominion, Burgen von Burgund, Tzolk'in, Orleans, Great Western Trail, Terra mystica, Wingspan, Terraforming Mars, Puerto Rico, Azul

 2. Favoriet? 7W Duel en Pandemie, met kort daarachter Splendor.
  In bezit? Alles, behalve Scythe en Pandemic: Legacy.
  Gespeeld? Zie in bezit.
  In mijn ingestuurde lijst? 7W Duel (op 9), Pandemie (op 4), Splendor (op 12).

 3. Scrabble legacy……

  Hmmm…..

  Het lijkt me best leuk om de Q te vernietigen of hem up te graden door een U te schrijven achter de Q. Of dat je zelf woorden mag toevoegen in het scrabble woordenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *