Top-100 2019: 1-10

Geplaatst door

Daar zijn ze dan: de laatste tien. Twee grote verrassingen voor mij. De eerste is een nieuwe binnenkomer die bij het openen van de stembus pas enkele weken beschikbaar was. De tweede, nou, die zie je vanzelf.

10. Tzolk’in (Simone Luciani en Daniele Tascini, 2012)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: -1
Kwam ooit binnen op de elfde plek en heeft daarna altijd in de top-10 gestaan. Nog steeds een bijzonder innovatie werkverschaffer (en een puntenbrij die mij ook nog wel kan bekoren).
Het worker placement mechanisme is ongeevenaard geniaal en toch heel eenvoudig.” (Anton)
Leuke dynamische worker placement met tandwielen als een origineel mechanisme… Vele verschillende mogelijkheden om de goden gunstig te stemmen.” (Olivier)

9. Wingspan (Elizabeth Hargrave, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
De absolute hoogvlieger van dit jaar (sorry). Dat Wingspan de lijst heeft gehaald zal niemand verbazen, maar dat een spel dat nog maar zo kort in de winkels ligt al direct de top-10 binnenstormt had ik niet aan zien komen. Waar staat dit volgend jaar?
Wingspan komt zo mijn lijst en de top 100 binnen gevlogen. Grote kans dat dit spel van het jaar 2019 gaat worden!” (Wiljan)
Net uitgegeven maar voor mij nu al een geweldig spel. Origineel thema met gevarieerde gameplay. Daarnaast ook nog eens geweldig mooi uitgevoerd.” (Henk)

8. Orléans (Reiner Stockhausen, 2014)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -1
Orléans stabiliseert na een stormachtige binnenkomst. Opvolger Altiplano komt nog niet in de buurt, maar pakt ook geen punten af.
De verscheidenheid aan strategieën maakt Orléans tot een spel dat niet uitgespeeld raakt: telkens is er wel weer een andere weg te bewandelen.” (Léon)
Het meesterwerk van Stockhausen waar je een mooie combinatie van mechanismes hebt. Een van de absolute toppers voor mij.” (Olivier)

7. Dominion (Donald Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 10
Verschil: +3
Dominion is toch niet meer weg te denken uit de top-10. Het staat er tenminste al elf jaar onafgebroken in en er is slechts een ander spel dat dat kan zeggen.
Vooral de snelheid van de potjes is leuk. Engine voor punten bouwen, en 15 minuten later weer door naar het volgende potje met nieuwe kaarten en nieuwe mogelijkheden.” (Wim)
Elk potje weer de uitdaging om de ideale strategie te identificeren en vervolgens fijn te slijpen tijdens het verloop van het potje. En na afloop wil je meteen nog een keer.” (Jeroen)

6. Great Western Trail (Alexander Pfister, 2016)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: +6
Alexander Pfister is een van de auteurs die met drie (of meer) spellen in de lijst. Dit is zonder twijfel zijn grootste succes, maar hij heeft er vast nog wel een paar in de pijplijn.
Eén van de beste spellen van de laatse jaren en met de uitbreiding nog meer mogelijkheden.” (Richard)
De eurogame die deck-builden, racen en resource-management perfect combineert!” (Max)

5. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -2
Er staan een paar pittige spellen in de top-10, maar dit is toch wel de zwaarste van het stel, zowel fysiek als in speelduur. Maar alles op een goede manier, want het heeft veel fans.
Dit spel drukt op alle juiste knoppen voor mij. Eindeloze herspeelbaarheid, het uitwerken van een strategie met je ras en tegelijk het tactisch meegraaien van rondebonussen, de strakke economie.” (Cedric)
Zoveel verschillende setups, zoveel verschillende volkjes, zoveel verschillende strategieën, ronduit briljant!” (Daniël

4. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: 0
Klom de afgelopen jaren gestaag op en handhaaft zich net buiten de top-3. Met afstand het populairste spel van Stefan Feld, en hij heeft veel spellen op zijn naam.
Wie zegt dat dobbelen saai is? Superspel dat de dobbelsteen uitstekend weet te gebruiken.” (Rik)
Deze Feld is verrassend eenvoudig in zijn regelgeving, maar des te lastiger om goed tot uitvoering te brengen. Ondanks de dobbelstenen voelt het toch dat je erg veel invloed hebt op je acties.” (William)

3. Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -1
Even dacht ik dat dit spel de koppositie over zou nemen, maar daarvoor kwam het wel tekort. Het is wel, samen met de nummer 2, het spel dat het vaakst bovenaan een inzending stond.
Een heel slim spel dat jou als speler noopt om constant te her-evalueren en je tactiek aan te blijven passen.” (Stijn)
Dit is de favoriet van de spellen die de afgelopen 3 jaar zijn uitgebracht. De kaartjes zijn heerlijk thematisch, het speelt lekker soepel weg, en elke sessie is anders.” (Mike)

2. Puerto Rico (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: -1
Ja ja, hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoewel er net iets minder inzendingen waren dan vorig jaar haalde Puerto Rico wel meer punten dan vorig jaar. Toch was dat niet genoeg om de toppositie voor het tiende opeenvolgende jaar te bekleden. Nou ja, Queen staat ook wel eens niet op de eerste plaats in de top-2000.
Klassieker, Bohemian Rhapsody van de spellenwereld.” (Tamara)
Voelt als een kano-race op een wildwaterrivier. Laat je meevoeren door de juiste stroomversnellingen, maak gebruik van het terrein en probeer vooral niet tegen de stroom in te roeien: enjoy your ride!” (Jeroen)

1. AZUL (Michael Kiesling, 2017)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: +5
En boem, als een duveltje uit een doosje neemt Azul totaal onverwacht de koppositie over. Niet omdat het zo vaak als favoriet opgegeven is: slechts één ander spel in de top-10 stond minder vaak bovenaan een inzending. Nee, Azul eindigt op de eerste plek omdat de populariteit breed gedragen is: geen enkel spel werd zo vaak door jullie genoemd. Dat is toch een teken van kwaliteit.
Simpele regels, voldoende diepgang en mooie componenten: wie wil er niet zo’n mooie tegelwand?” (Brian)
Alhoewel dit nog maar een jaar oud is, voelt dit echt al als een klassieker. Terechte SdJ winnaar!” (Jan)
Fantastische diepgang voor zo’n simpel en elegant spel. Geen regel te veel, maar geen keuze is makkelijk.” (Rob)

Met deze verrassende nieuwe nummer 1 sluiten we de lijst af. Wat mezelf betreft: dit was een van de zeldzame rijtjes die ik allemaal gespeeld heb. Dominion, Puerto Rico en Terraforming Mars stonden allemaal op mijn eigen lijst en zijn dus mijn favorieten. Van de rest speel ik Tzolk’in, Wingspan en Azul ook erg graag. De rest zou ik misschien nog een kans moeten geven. Misschien.

8 reacties

 1. Laat maar ik zie dat het een nieuwe uitgave / uitbreiding is.
  Is Mars koloniseren echt zo'n tof spel. Ik lees er veel over.

 2. Bedankt weeral voor het samenstellen van de lijst! Echt iets waar ik de maand vooraf naar uitkijk vanaf het moment dat het startsein gegeven wordt om je lijstje in te zenden. Gedurende de maand april wordt dan elk spel in mijn voorlopige lijstje gewikt en gewogen, roep ik de gezinsleden ook op om hun favoriete spellen door te geven om dan net voor het afsluiten van de deadline door te sturen. En dan afwachten tot de eerste 10 spellen bekend gemaakt worden, elke avond refreshen van de website en rond 21u de website bezoeken om de volgende 10 spellen te ontdekken 🙂

  Vandaag is het aftellen alweer gedaan. Het was weer een mooie lijst met een verrassende maar terechte winnaar (volgens mij dan). 14 spellen uit mijn top 20 hebben de finale lijst gehaald, waarvan 3 in de top 10 zijn geraakt: Castles of Burgundy, Wingspan en Azul. Nu eens kijken welke spellen ik gemist heb, welke ik dringend (nog) eens moet spelen en opnieuw afwachten naar de lijst van volgend jaar.

 3. Mijn nummer 1 heeft het niet eens tot de top 100 gehaald. Had dat niet verwacht, dacht dat een nummer 1 toch minimaal de top 100 zou moeten bereiken. Blijkbaar zijn er heel veel inzendingen geweest.

 4. Het zag er weer top uit PH! Dank voor de inspiratie voor komend jaar. We gaan ons best weer doen om de ongespeelde spellen gespeeld te krijgen (deels ;-). Morgen zal ik eens gaan tellen hoeveel het er zijn…

 5. Favoriet? Dominion: elke keer anders.
  In bezit? T'zolkin, Orléans, Dominion, Terra Mystica, Terraforming Mars, Puerto Rico en Azul.
  Gespeeld? Zie in bezit, aangevuld met een onafgemaakte Burgen van Burgund.
  In mijn ingestuurde lijst? Dominion op 2, Terraforming Mars op 7 … en Azul … op 19.

  Azul op 1. Al wat ik verwacht had, … maar dat toch niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *