Top-100 2019: de restjes

Geplaatst door

Dit jaar waren er een paar nieuwe binnenkomers minder dan vorig jaar, maar toch kun je zeggen dat de lijst meer is opgeschud. Het meest verrassend is natuurlijk de nieuwe nummer 1; als ik een spel had moeten aanwijzen dat dit jaar Puerto Rico zou aflossen, was ik waarschijnlijk niet op Azul uitgekomen. Zelfs de spectaculaire nieuwkomer Wingspan had ik eerder aangewezen.

Maar er was meer: zeventien nieuwe (of terugkerende) spellen betekent natuurlijk ook dat er zeventien zijn verdwenen. Maar liefst drie daarvan stonden vanaf het begin onafgebroken in de lijst: Tikal, Goa en Ra. Maar het is al regelmatig gebeurd dat oude klassiekers uit de lijst vallen en vervolgens terugkeren. Dat kan met al deze spellen gebeuren, want ze misten de lijst op een haar na.

Dit zijn ze alle zeventien, met de positie van vorig jaar en het aantal jaren dat ze in de lijst stonden:

53. Tikal (11)
59. T.I.M.E Stories (3)
67. Goa (11)
68. First Class (2)
75. Ra (11)
76. Qwixx (5)
80. Century: De specerijenroute (1)
84. Takenoko (3)
88. Imperial Settlers (3)
89. Notre Dame (9)
92. Small World (9)
93. De Glasstraat (3)
94. Magic Maze (1)
95. Escape Room: The Game (1)
97. De Mol (6)
99. Keer op Keer (1)
100. Majesty (1)

Vorig jaar werd de lijst met nieuwkomers gedomineerd door spellen die net uit waren. Dat is nu een stukje minder: int totaal staan er nu acht spellen uit 2018 en 2019 in de lijst. Daar staat weer tegenover dat het meest recent uitgegeven spel het zelfs tot de top-10 heeft geschopt. De hang naar nieuwe spellen blijft onverminderd van kracht: bijna de helft van de spellen in de lijst is hooguit vijf jaar oud.
Wil je alle spellen nog een keer op een rijtje zien, dan kun je hier de pdf downloaden. Weer een mooi staaltje werk van Niels. Nog erg bedankt daarvoor!

Tot volgend jaar, ik hoop dat jullie dan allemaal weer meestemmen.

3 reacties

  1. Alweer erg leuk, de Top 100 volgen! Maar wat met de andere games die de lijst niet haalden? Ik weet dat het hier een Top 100 betreft, maar ben ook benieuwd naar de games van 101 tot 200.

  2. Ik vind het elk jaar een superinitiatief, die top 100. En ook dit jaar hebben jullie dat weer super uitgewerkt! Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *