Top-100 2020: 51-60

Geplaatst door

Het rijtje van vandaag is een bijzondere: we komen maar liefst drie spellen van Reiner Knizia tegen. Verder weinig nieuws onder de zon, want de enige nieuwe binnenkomer is in feite een doorontwikkelde versie van een ouder spel. Misschien niet toevallig lost het die oude versie in de lijst af.


60. Kingdomino (Bruno Cathala, 2016)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: -22
Vorig jaar bereikte Kingdomino een verrassend hoge positie, nu moet het met minder genoegen nemen. Wellicht snoepen de vrouwelijke en de tweepersoonsversie speeltijd af.
Ook als je verliest is het leuk, omdat je een landje hebt gemaakt.” (Robert)
Afgelopen zomervakantie gekocht op een vakantie in Frankrijk. We waren gelijk verslaafd aan deze snelle nieuwe dominovariant.” (Rutger)


59. Takenoko (Antoine Bauza, 2011)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Vorig jaar verdween Takenoko uit de lijst en was een 70e plek de hoogst bereikte positie. Einde oefening denk je dan, maar nee hoor. Heeft die pandababy toch iets opgeleverd?
Ik snap wel waarom Marcel Boekhoorn panda’s naar Nederland heeft gehaald!” (Xander)
Takenoko zelf was al erg leuk maar met de uitbreiding worden de laatste scherpe kantjes er af gehaald. Mevrouw panda is echt verliefd op meneer panda.” (Bert)


58. Eufraat en Tigris (Reiner Knizia, 1997)
Positie vorig jaar: 40
Verschil: -18
Meestal was Eufraat en Tigris het hoogst geklasseerde spel van Knizia in de lijst, nu het op een na laagste. Het verschil met de nummer vier is wel een stuk groter dan dat met de andere twee.
Een van de weinige spellen uit de vorige eeuw in mijn lijst. Deze kan vandaag de dag nog helemaal mee.” (Michiel)
Een topper van Reiner Knizia.” (Patrick)


57. Welcome to (Benoit Turpin, 2018)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: +26
Dit was vorig jaar misschien net iets te nieuw om hoog te eindigen, vandaar dat het nu met superstip verder stijgt.
Niet te ingewikkeld, veel keuze, elke keer anders. Tot nu toe vindt iedereen die meespeelt dit een leuk spel.” (Bert)
Topper om leken te introduceren in de wondere wereld van bord- en kaartspellen. Succes gegarandeerd.” (Erik)


56. Sagrada (Adrian Adamescu en Daryl Andrews, 2017)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: –29
Ook de Sagrada steeg tot grote hoogten en moet dit jaar pas op de plaats maken. In het genre dobbelspellen is de concurrentie dan ook moordend.
De prachtig gekleurde dobbelstenen op je glasraam zijn een waar festijn voor het oog.” (Jan)
“Een dobbelspelletje dat wél blijft boeien. Ook al omdat die steentjes zo lekker smijten en er prachtig uitzien.” (PV)


55. Brass: Birmingham (Gavan Brown, Matt Tolman en Martin Wallace, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Out with the old, in with the new. Veel liefhebbers van het oude Brass zijn overgestapt op deze nieuwe versie, maar het heeft ook veel extra fans aangetrokken. Het origineel (al dan niet met de toevoeging Lancashire) kwam tekort voor de lijst, maar kreeg nog wel wat mensen mee.
Een schitterende herziening van het originele Brass.” (Bruno)
Erg mooi spel met mooie economische dynamiek. Je voelt je echt een ondernemer in andere tijden.” (Lucas)


54. Caylus (William Attia, 2005)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: +3
Na jaren in of dichtbij de top-10 te hebben gestaan gleed Caylus langzaam weg in de lijst, maar dit jaar is het een stabiele middenmoter.
Voor mij persoonlijk eentje die niet uit de lijst kan, veel gespeeld en de reden waarom ik verliefd ben geworden op het ‘eurogame’ genre. Blijft een absolute topper!” (Tim)
Een spel genoemd naar een stad in Frankrijk.  Ik ben er nog nooit geweest, maar het spel blijft boeiend.” (Patrick)


53. El Dorado (Reiner Knizia, 2017)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: +8
Nu staat El Dorado nog halverwege de lijst, maar met de gloednieuwe Nederlandstalige editie kan ik me niet voorstellen dat dit volgend jaar niet enorm gaat stijgen in de lijst.
Beste racespel van het moment.” (Benny)
Hoe simpel (en toch o zo leuk) kan een deck-builder zijn? Knizia bewijst het met El Dorado!” (Max)


52. Lost Cities (Reiner Knizia, 1999)
Positie vorig jaar: 99
Verschil: +47
Lang voor we ons met Knizia een weg door de jungle hakten was er al Lost Cities. Lang was Keltis de enige variant, maar inmiddels zijn er al vier andere zelfstandige spellen met Lost Cities in de naam. Het is dit jaar ook nog eens de snelste stijger in de lijst, afgezien van de nieuwe binnenkomers.
Dit oudje van Reiner Knizia verdient nog altijd een bijzonder plaatsje in onze collectie. Eenvoudig maar spannend!” (Jan)
We blijven het maar spelen. Echt een klassieker. En met ieder jaar nog varianten, nog springlevend.” (Henk)


51. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: 66
Verschil: +15
Advanced Heroquest stijgt aardig, maar nog steeds moet de nummer 1 van BGG hier genoegen nemen met een plaatsje in het midden. Dat zegt vast van alles.
Ook deze komt tijdens deze coronacrisis meer op tafel, of blijft beter gezegd de hele tijd op tafel liggen. Bezoek komt er toch niet, en zo wordt het lange opzetten en opruimen van Gloomhaven vermeden.” (Amaury)
Een interessante dungeon crawler met ontzettend veel verschillende mogelijkheden, karakters en zoveel inhoud dat je de komende maanden nog wel kan gebruiken om het uit te spelen.” (Christiaan)


En daarmee hebben we de eerste helft van de lijst gehad. Zoals ik al vaker heb opgemerkt is het een divers geheel, van licht tot zwaar en alles er tussenin. Op Brass: Birmingham na heb ik alles uit dit rijtje gespeeld. Omdat ik Brass erg leuk vind hoop ik dat snel goed te maken. De andere heb ik allemaal met plezier gedaan. De drie van Knizia zijn mijn favorieten; ze stonden ook alle drie in mijn eigen lijst.

4 reacties

  1. Dit jaar voor het eerst Brass Birmingham gedaan met mijn zoon van 8 jaar oud. Ik was meteen verkocht en hij ook, hij wist zelfs van mij te winnen. Na 3 potjes staat deze bij mij al op nr.1 en begrijp goed dat deze over een paar weken de top 3 gaat bereiken op BGG. Welcome to…, Lost Cities en Eufraat en Tigris spelen we hier ook erg graag.

  2. Favoriet? 't Is dat ik net 'Welcome to …' heb ontdekt, anders was KingDomino of E&T met de bloemen gaan lopen.
    In bezit? KingDomino, Takenoko, Eufraat&Tigris, Welcome to …, Caylus en Lost cities.
    Gespeeld? Zie vorige antwoord, aangevuld met Sagrada.
    In mijn lijst? Weer niks; gaan we nou krijgen….?

  3. Weer een mooi lijstje waarvan ik ze allemaal heb op Brass: Birmingham na. Daar heb ik wel de voorganger van maar die is zo intimiderend dat ik die nog niet durven proberen heb. Twee spellen stonden in mijn eigen top 20: Sagrada en Lost Cities. Blij dat die laatste zo sterk terugkomt, nadat die vorig jaar bijna uit de lijst verdwenen was. Misschien dat door de nieuwe compacte uitgave ervan heel wat nieuwe mensen dit spannende spel hebben ontdekt?

  4. Het begint met drie spellen die ik allemaal al weer heb verkocht. De drie Knizia's zijn ook duidelijk mijn favoriet, alhoewel Caylus… toch weer eens doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *