Gisteren zagen we alleen maar oude bekenden, vandaag komen we weer drie nieuwe binnenkomers tegen. Verder is het een divers rijtje, met een van de zwaarste en een van de lichtste spellen uit de lijst.
70. Caverna (Uwe Rosenberg, 2013)
Positie vorig jaar: 49
Verschil: -21
Dit moet in ieder geval in grammen wel het zwaarste spel van de lijst zijn. Dat geldt wel voor meer spellen van deze auteur. Al die actiemogelijkheden wegen erin.
“Agricola eat your heart out!” (Xander)
“Een knoeperd van een spel tjokvol spelmateriaal, net nog wat leuker dan Agricola.” (Sander)
69. Through the Ages: A New Story of Civilization (Vlaada Chvátil, 2015)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: +1
Deze vernieuwde editie trekt al een tijdje steeds meer stemmen naar zich toe, al zijn er nog steeds veel mensen die het origineel op hun lijst zijn. Tenminste, dat denk ik.
“Ik word bij elk spel enthousiast van de vele strategische mogelijkheden die dit spel biedt.” (Maikel)
“Na een paar keer spelen is het me duidelijk waarom dit zo hoog staat op Boardgamegeek.” (Bruno)
68. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: -31
Het moderne mancala zakt dit jaar flink, naar de laagste positie sinds het in de lijst staat.
“Blijft fascinerend om het speelbord leeg te plukken.” (Henk)
“Dit tweepersoonsspel is zo’n toffe puzzel, maar negeer alsjeblieft enig ander spelersaantal-aanbeveling op de doos 😉” (Ilona)
67. Underwater Cities (Vladimír Suchý, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Dit kreeg vorig jaar al een paar stemmen, maar nu ruimschoots voldoende om ook de bovenste honderd te halen. Nu nog een liefhebber die er iets over kan schrijven.
66. Taveernen van de Oude Stad (Wolfgang Warsch, 2019)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Vorig jaar kwam Wolfgang Warsch ineens met een paar spellen in de lijst en ook dit jaar staat er weer een nieuw spel van hem in. Het wachten is op de eerste uitbreiding.
“Leukste spel van de afgelopen tijd.” (Vincent)
“Het spel wat ik op dit moment heel erg graag op tafel zet. In alle bezettingen fijn om te spelen. Ook louter positieve reacties gehad van medespelers.” (Eric)
65. Dixit (Jean-Louis Roubira, 2008)
Positie vorig jaar: 77
Verschil: +12
Deze klassieker behoeft inmiddels geen uitleg. Een van die spellen die eigenhandig een compleet genre uit de grond heeft gestampt: welk plaatje zoeken we?
“Briljant concept wat houdbaar blijft in allerlei groepen.” (Wieke)
“Heerlijk en met iedereen goed te spelen, inspireerde een reeks van nieuwe spellen, maar ik houd het nog steeds bij deze.” (Sander)
64. Clank! (Paul Dennen, 2016)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: -19
De deckbouwversie van Dungeon Quest gaat dieper de lijst in. Maar voor de fans is er ook al een ruimte- en legacyversie. Succes genoeg dus.
“Heel leuk de combinatie van deck building en een bord waar je op speelt.” (Joris)
“Deckbuilder met veel thema, zeer toegankelijk voor casual gamers, en een grote hit met kinderen. Echt een geweldig spel en wat mij betreft een blijvertje in de collectie.” (Marc)
63. Chronicles of Crime (David Cicurel, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Mysteriespellen waren er altijd al, maar met de opkomst van escaperooms kwamen er een hoop bij. Voeg er een hele goede digitale component bij en de beleving is compleet.
“Altijd een familiefeestje inclusief flip-over en plaksnorren, alsof we in een echte detective zitten.” (Kris)
“Prachtig vormgegeven detectivespel, waarbij de app op een mooie manier is geïntegreerd met het bordspel.” (Dierik)
62. Love Letter (Seiji Kanai, 2012)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: +10
Batman, Cthulhu, Adventure Time, zijn er eigenlijk thema’s uit de populaire cultuur die nog geen eigen versie van dit snelle kaartspelletje hebben?
“Een van de meest gespeelde spellen in het gezin. Even wachten op restaurant: Love Letter komt gegarandeerd op tafel!” (Erik)
“Het heerlijke tussendoortje dat zowat overal gespeeld kan worden, want die 16 kaarten steek je zo in je zak.” (Wiljan)
61. Het Dorp (Inka en Markus Brand, 2011)
Positie vorig jaar: 68
Verschil: +7
Het succesvolste spelauteursechtpaar is dit jaar weer present met drie spellen aanwezig, die mooi verspreid zijn in de lijst. Dit is nummer twee, de derde komen we over een paar dagen pas tegen.
“Mijn eerste echte bordspel en dat heeft de aanzet gegeven tot vele andere spellen.” (Jacob)
Een paar zware spellen in deze lijst, maar ook enkele die je met iedereen kunt spelen. Ook puzzelaars komen aan hun trekken. Underwater Cities en Chronicles of Crime zou ik graag eens spelen. Van Through the Ages heb ik de eerste versie ooit gespeeld, dat was voorlopig even genoeg. Van de spellen die ik wel gespeeld heb vind ik Taveernen de leukste.
Favoriet? Niks waar ik echt warm van word; nou, vooruit: Clank! of Love Letter dan maar.
In bezit? Through the ages (1e versie), Dixit, Clank! en Love Letter.
Gespeeld? Zie vorige antwoord, aangevuld met Five Tribes en Het Dorp (en dat was het saaiste spel dat ik ooit heb gespeeld …).
In mijn lijst? Geen
Wat een heerlijke lijst om te lezen. Nu alweer zin in het vervolg. Bedankt voor jullie moeite, het wordt gewaardeerd!
Weer een gevarieerd lijstje waarvan ik er acht heb. Enkel Through the Ages en Underwater Cities ontbreken maar die staan beiden niet hoog op het verlanglijstje. Clank! stond in mijn lijstje en dat van mijn vrouw. Verrassend dat die zo stevig gezakt is. Taveernen van de Oude Stad stond in dat van mijn vrouw. Misschien al een spoiler met het gewicht van Caverna want ik ken nog populaire spellen waarvan de doos en groter en zwaarder is dan die van Caverna. Alhoewel dat die ook al kan tellen.
Een bijzondere mix van spellen, maar dat is ook het mooie van de lijst. Dixit is mijn favoriet zeg ik vanuit een dorp waar vijf familienamen de boventoon voeren.