Top-100 2020: 71-80

Geplaatst door

Vandaag hebben we weer een lijst met oude bekenden. Geen nieuwe binnenkomers, alleen de terugkeer van een klassieker die vorig jaar verrassend even ontbrak. De rest zijn allemaal spellen die in 2019 ook al in het rechter rijtje stonden.


80. Alhambra (Dirk Henn, 2003)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +9
Alhambra is het eerste spel dat we tegenkomen dat al vanaf het begin in de lijst staat. Dat groepje wordt elk jaar kleiner, dit jaar verdween er weer een.
Blijft een leuke puzzel in de familie.” (Luk)
Klassieker, speelt lekker weg!” (Dagmare)


79. Roll for the Galaxy (Tom Lehmann, 2014)
Positie vorig jaar: 58
Verschil: -21
Het is geen goed jaar voor de beste spellenfamilie ooit. New Frontiers heeft weer de lijst niet gehaald, en dit daalt fors. Gelukkig hebben we Race nog.
Een van de spellen die beter is online, dankzij de coronacrisis herontdekt.” (Kelly)
Het tipt niet aan zijn grote broer Race for the Galaxy en toen het uitkwam was ik zeer sceptisch, maar dit spel is tof wel erg tof!” (Ilona)


78. Teotihuacan (Daniele Tascini, 2018)
Positie vorig jaar: 88
Verschil: +10
Zo populair als zijn voorganger is ‘Teo’ nog niet, maar het stijgt wel mooi een paar posities. Ook in topzware spellen hebben dobbelstenen hun plek.
‘Den Teo’ is bij ons thuis al lang een begrip.” (Elien)
Wat een topper is dit! Waar ik Tzolk’in niks vind haalt deze dat ruimschoots in.” (Suzanne)


77. Berenpark (Phil Walker-Harding, 2017)
Positie vorig jaar: 59
Verschil: -18
Berentetris is blijkbaar de leukste tetris. Met sinds heel recent een echte panda-uitbreiding!
Patchwork voor gevorderden. Met de uitbreidingen wordt de te leggen puzzel nog uitdagender.” (Richard)
Leuk thema en het tetrisprincipe is heel tof. Gemakkelijk uit te leggen ook. En ook als je verliest, heb je iets moois gemaakt.” (Robert)


76. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 100
Verschil: +24
Boonanza stond vorig jaar op de gevreesde 100e plaats, die bijna een garantie voor exit is. Maar vandaag is niet die dag, want de bonen slaan flink terug.
Boonanza vorig jaar de hekkensluiter? Dat kan ik niet aanzien. Daarom zet ik
hem dit jaar weer op 1.” (Herman)
Fantastisch kaartspel waarbij je je hand vooral NIET moet sorteren.” (Tamara)


75. Tikal (Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, 1999)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Zo’n top-100 zonder Tikal kan natuurlijk niet, logisch dat het terug is. Ik moet toegeven dat ik inmiddels genoeg avondvullende spellen ken die ik beter vind, maar de meeste moderne spellen kunnen hier nog steeds niet aan tippen.
Blijft een mooi spel met eenvoudige regels en heerlijk veel vrijheid voor de spelers om er op het bord wat moois van te maken.” (Michiel)


74. Kingdom Builder (Donald Vaccarino, 2011)
Positie vorig jaar: 74
Verschil: 0
Blijft keurig op zijn plek, een van de weinige spellen in de lijst waar dat voor geldt. Wel bijzonder, want in dit gedeelte van de lijst kan een stem meer of minder zomaar vijf posities kosten. De marges zijn dun.
De mix van strategie en tactiek plus relatief korte speeltijd maken dit voor mij een winnaar.” (Jeroen)
Ik speel het nog altijd heel graag. Een heerlijke puzzel.” (Suzanne)


73. Skye (Andreas Pelikan en Alexander Pfister, 2015)
Positie vorig jaar: 95
Verschil: +22
Net als Boonanza weet Skye aan de vergetelheid te ontsnappen, met een hele fraaie comeback. Er is altijd ruimte voor dit soort snelle en elegante spellen.
Hoe duur maak ik mijn tegels en houd ik wel voldoende over om bij anderen tegels te kunnen kopen? Die afwegingen zijn heerlijk!” (Wiljan)
Makkelijk spel, met veel diepgang, moeilijke keuzes, met spelmechanismen uit verschillende spellen.  Kortom voor mij het perfecte spel.” (Tom)


72. Lorenzo il Magnifico (Flaminia Brasini, Virginio Gigli en Simone Luciani, 2016)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: +9
Een stevige werkverschaffer voor de fijnproevers. Simone Luciani grossiert erin, dit is van de vier van zulke spellen in de lijst die mede van zijn hand zijn.
Keihard en daarom frustrerend als het misgaat. Dan gaat het ook echt mis. De voldoening als het wel loopt is daardoor ook enorm (ook als je niet wint).” (Wim)
Worker placer en eigenlijk dus niets nieuws, maar toch wel heerlijk krap bemeten en een uitdaging om goed te spelen.” (Michiel)


71. Grand Austria Hotel (Virginio Gigli en Simone Luciani, 2015)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: -16
En direct weer een spel van Luciani, opnieuw met co-auteur Virginio Gigli. Vorig jaar lagen beide spellen nog bijna dertig posities uit elkaar.
Telkens het gevoel hebben dat je alles tekort komt maakt van dit spel een hele uitdaging. Maar wel een die wij steeds graag aangaan.” (Wendy)
Zo’n onderbelicht pareltje.” (Eric)


Opnieuw een fraaie mix met dobbelstenen, kaarten en borden. Sommige spellen hebben zelfs alledrie. Ik heb ze ook nog eens allemaal gespeeld. De drie spellen van Italiaanse makelij deden me niet zoveel, de rest speel ik met veel plezier. Roll for the Galaxy en Kingdom Builder zijn mijn toppers.

5 reacties

  1. Favoriet? Ummm, … toch maar Roll for the Galaxy.
    In bezit? Alhambra, Roll for the Galaxy, Boonanza, Kingdom builder en Skye.
    Gespeeld? Zie vorige antwoord.
    In mijn lijst? Alleen Roll … en dan nog op het randje.

  2. 8 in bezit en gespeeld, enkel Lorenzo en Teo-dinges heb ik niet gespeeld. Die laatste trekt me niet zo aan, Lorenzo wil ik nog wel eens proberen. Roll for the Galaxy en Grand Austria Hotel (dat ik nog maar vorige maand voor de eerste keren speelde) stonden in mijn persoonlijke top 20. Mijn vrouw vond Grand Austria Hotel zelfs zo leuk dat ze het prompt op de eerste plaats zette.

  3. Een mooie lijst deze tien. Heb er zes van die ik met veel plezier speel. Ben wel benieuwd naar Grand Austria Hotel.

  4. Uit deze reeks heb ik Tikal, Berenpark en Boonanza in de collectie. Ondanks de veel te lange tijd die nodig is om het spel op te zetten en weer terug op te bergen is Berenpark mijn favoriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *