Tops

Geplaatst door

2-5 spelers
15 minuten
Auteur: Roberto Fraga
Uitgever: Ravensburger (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Tops is een heel simpel behendigheidsspelletje. Je hebt drie tolletjes (die het verrassend lang en stabiel volhouden) en drie kleuren schijfjes: rood, blauw en geel. Iedere speler krijgt twee opdrachten waarop een kleurencombinatie van deze drie te zien is. Zodra de tolletjes draaien mag iedereen proberen zijn schijfjes om de tolletjes te leggen. Hierbij mag je de tolletjes niet aanraken, en mag je niet andere spelers hinderen door te lang boven een tolletje te blijven hangen. Schijfjes die naast een tol vallen blijven daar liggen, die mogen niet opgepakt worden. Valt een tolletje stil dan mogen er geen schijfjes meer bovenop gelegd worden. Liggen alle drie de tolletjes stil, dan vormen de bovenste schijfjes van de drie tollen een kleurencombinatie. De speler die deze combinatie als opdracht had krijgt een punt.

Er worden opnieuw opdrachten verdeeld en de winnaar van de vorige ronde mag als eerste een schijfje dat er naast is gevallen pakken. Daarna volgt de linkerbuurman, net zolang tot alle schijfjes weer zijn verdeeld. De tollen kunnen weer gaan draaien, een nieuwe ronde is begonnen. Als je dus veel schijfjes over hebt gehouden van een eerdere ronde heb je nu meer schijfjes dan je medespelers.

tops
goed mikken!

De speler die als eerste vijf punten binnen weet te halen (en dus vijf rondes heeft gewonnen) is de winnaar. Verstandig bij dit spel (voorzover dat ├╝berhaupt nodig is) betekent geduldig. Ben je te vroeg dan zullen andere spelers weer schijfjes over die van jou goooien. Maar gaan de tollen eenmaal wankelen dan is het heel moeilijk om er nog een schijf omheen te krijgen. Over het algemeen is een kleurencombinatie van drie dezelfde het moeilijkst en drie verschillende het eenvoudigst om te behalen.

… en de waardering

Er is geen inzicht voor nodig, geen strategie en geen lange-termijnplanning. Zolang je niet kleurenblind bent en een beetje je geduld kunt bewaren kun je een heel eind komen. Niet zelden wint een speler doordat anderen de kleurencombinatie voor hem maken. Ondanks dit alles, en het feit dat het eigenlijk een behendigheidsspelletje is, is het erg grappig om te spelen. Doordat iedereen tegelijk mag proberen onstaat er een chaotisch geheel. Dit gecombineerd met de tijdsdruk van de tolletjes en je hebt hilariteit ten top. Zeker voor kinderen ook erg leuk.

Tops is met afstand het leukste behendigheidsspel dat er is. Je moet in staat zijn om op het laatste moment een ringetje om een tol heen te gooien. Ieder potje is hilarisch en het blijft ontzettend leuk om te merken hoe de spanning op loopt als de tolletjes beginnen te zwalken.

Zoals bij de meeste behendigheidsspelletjes is het speelplezier bij Tops belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Het gaat er allemaal niet om wie er wint; belangrijker is om de stemming er een beetje in te houden. Het helpt als alle spelers een beetje melig zijn, want dan kan er veel gelachen worden. Met spelers die het te serieus nemen slaat Tops dood en is er geen klap aan. Mijn eerste indruk was maar zo-zo, maar na een paar keer spelen kan ik de humor er wel van in zien. Geniet maar tol met mate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *