Tyros

Geplaatst door

3-4 spelers
45 minuten
Auteur: Martin Wallace
Uitgever: 999 Games (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Het succes van 999 Games hebben ze voor een groot deel te danken aan het uitgeven van spellen van de Duitse uitgever Kosmos. De bestsellers, zoals de Kolonisten van Catan en alle 2 persoonspellen, zijn oorspronkelijk bij Kosmos uitgegeven. Kosmos heeft naast deze spellen ook nog een derde serie spellen op de markt gebracht: Spiele fur Viele. Tyros is het eerste spel uit deze wat goedkopere serie van Kosmos dat in het Nederlands wordt uitgegeven.

Zoals de ondertitel al aangeeft (Handels- en kolonisatiespel) heeft Tyros een zeer klassiek spellenthema. In de traditie van civilization wordt ook hier vanuit het oude midden oosten de wereld verder ontdekt en steden gesticht. De landkaart is opgedeeld in 32 vakken. In het begin van het spel zijn al vier vakken door een rijk bezet. Op deze vakjes liggen fiches in de kleur van hun rijk (groen, geel, oranje en paars). De spelers hebben steeds 2 landschapstegels die ieder zo’n vakje vertegenwoordigen. Er moet grenzend aan een reeds gekoloniseerd vakje een ander vak gekoloniseerd worden. Die krijgt de kleur van de buren. Als er meerdere kleuren mogelijk zijn mag de speler de kleur bepalen. Zo breiden gedurende het spel de vier rijken zich uit. Hoe groter een rijk wordt hoe belangrijker het is om daar macht te hebben en hoe meer punten de steden in die regio waard zijn.

Om ergens een stad te kunnen stichten moet je er natuurlijk wel komen. Vervoer gaat per schip. Voordat er gevaren kan worden moet men een boot kopen en handelen. Aan het begin van iedere ronde krijgen alle spelers 10 of 12 handelskaarten en de regio’s worden uitgebreid zoals hierboven beschreven staat. Daarna kunnen de spelers om de beurt acties uitvoeren of passen. Net zo lang tot alle spelers gepast hebben. Het is mogelijk een paar keer te passen en als het je weer uit komt gewoon weer een actie uit te voeren. Tijdens deze actie kan er geruild worden met medespelers of met de bank. Om te varen heb je handelskaarten van het rijk waar je naar toe wilt nodig. Stel je wilt een stad bouwen in het oranje rijk, maar dat ligt 4 vakjes verderop. Om daar heen te varen zal je vier oranje kaarten in moeten leveren. Om een stad te stichten moeten er vervolgens nog eens vijf oranje kaarten worden afgelegd. Je kunt alleen in etappes varen als je stopt in een reeds gekoloniseerd gebied. Je kunt eerst naar geel gebied varen met gele handelskaarten en van daaruit verder naar oranje. De plaats waar het schip die actie eindigt bepaald de soort handelskaart. Als alle gebieden gekoloniseerd zijn volgt de laatste ronde. Steden, meerderheid in steden en schepen in lege geieden leveren punten op. Grote rijken leveren bij alles meer op dan kleinere rijken. Er vallen nog bonuspunten te verdienen door als eerste in alle vier rijken gebouwd te hebben.

… en de waardering

De spellen Spiele fur Viele hebben hun naam te danken aan de toegankelijkheid van de spellen. De regels zijn altijd redelijk eenvoudig en niet te lang. Zo ook bij Tyros. Gelukkig resulteert dit niet in een geluksspel. Er vallen nog genoeg keuzes te maken en strategieën uit te denken ondanks de eenvoudige regels. Prettig is ook dat de prijs van deze spellen wat lager ligt dan het gemiddelde bordspel. Terwijl het spelplezier er niet minder om is. Als je het leuk vindt om te onderhandelen en je houdt van ontdekkingsspellen (zoals civilization) is dit een leuke kortere variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *