Spel aan de Maas: 18 februari 2003

Geplaatst door

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Geoffrey, Hieke, Jasper, Monique, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Dschunke
Eufraat & Tigris
Guillotine

Mark en Monique hadden hun speeltafels aangeboden om aan te komen spelen, maar uiteindelijk kon Mark zelf niet meespelen vanwege werkverplichtingen. Met de overgebleven acht spelers konden mooi twee vierpersoonsspellen gespeeld worden: Dschunke en Eufraat & Tigris.

Dschunke

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Monique en Peter Hein

Zoals altijd had Peter Hein ook nu wat spellen meegenomen, waaronder Dschunke. Hij had dit zelf een keer eerder gespeeld, en wilde het graag nog eens proberen. Dirk Jan en Hieke hadden wel interesse, later aangevuld door Monique, die eerst druk bezig geweest was met de thee (en koffie voor Geoffrey).
Na een korte uitleg van de regels gingen de spelers snel van start. Dirk Jan was in het begin druk bezig met het plaatsen van extra kisten, terwijl de rest probeerde meer kaarten en geld binnen te krijgen. Peter Hein had bij het bieden een voorkeur voor de actiekaarten, waardoor ook hij weinig geld verdiende. Het was dan ook niet verbazend toen bij de eerste tussentelling bleek dat Hieke en Monique al enige afstand hadden genomen op de heren. Dirk Jan en Peter Hein trokken hier geen lering uit, en bleven rustig doorgaan met het laden van kisten en het nemen van actiekaarten. Toen bij de tweede tussentelling bleek dat hun achterstand wel erg groot was geworden, krabden ze zich toch achter de oren, want er waren nog maar twee beurten te gaan. Hieke en Monique waren in een nek-aan-nek race verwikkeld om de eindzege. Peter Hein ging voor de grote bonus aan het eind van het spel, terwijl Dirk Jan nog probeerde op de conventionele wijze geld te verdienen.
Bij de eindtelling bleek dat Peter Hein toch geen spijt hoefde te hebben van zijn keuze voor het nemen van actiekaarten: zijn twee opdrachtkaarten, die hij dankzij een derde actiekaart kon vervullen, leverden hem 20 yuan op. Daarbij was hij de enige speler met aan het einde zichtbare kisten in alle jonken, en incasseerde nog eens 25 yuan extra. Hiermee werd hij de verrassende winnaar van het spel. Dankzij een opdrachtkaart van 12 yuan was het Hieke die tweede werd.

Uitslag: Peter Hein 66, Hieke 61, Monique 49, Dirk Jan 33
Waardering: Hieke 4, Peter Hein 3½, Monique 3, Dirk Jan 2½

Eufraat & Tigris

Spelers: Dagmar, Geoffrey, Jasper en Niek

-geen verslag-

Guillotine

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Monique en Peter Hein

Na Dschunke was er nog wel tijd voor een kot kaartspelletje, aangezien de anderen ook nog bezig waren met Eufraat & Tigris. De keuze viel op het melige Guillotine, dat Hieke al eens had zien liggen maar nooit gekocht.
De regels konden in twee minuten uitgelegd worden, waarna de eerste koppen rolden. De eerste dag eindigde vroegtijdig doordat Peter Hein Robespierre een kopje kleiner maakte. In de tweede ronde had Dirk Jan geluk dat hij Marie-Antoinette van de stapel trok in plaats van de minder goede nobele die stond te popelen aan het begin van de rij. Toen op de derde dag bleek dat hij enige afstand genomen had op de andere spelers, speelde hij maar de Scarlet Pimpernel om de derde dag en daarmee het spel te beëindigen.
Op Hieke na had iedereen zich wel vermaakt met Guillotine, een spel dat je vooral niet te serieus moet nemen. Ze was dan ook blij dat ze het destijds in de winkel had laten liggen.

Uitslag: Dirk Jan 22, Peter Hein 15, Monique 9, Hieke 8
Waardering: Dirk Jan, Monique en Peter Hein 3, Hieke 1