Upturn

Geplaatst door

2-4 spelers
20 minuten
Uitgever: Goliath (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De doos van Upturn doet erg denken aan het Rummikub, het enige spel waar mijn moeder vroeger warm voor liep en dat ik dus ontzettend vaak heb gespeeld. De doos van Upturn is een stuk groter dan de Rummikub doos (ik had de kleine editie), maar is ook rood en er staan witte plastic tegels op met cijfers en symbolen. Ik verwachtte dus een variant op Rummikub.

Niets bleek echter minder waar te zijn. Als Upturn raakvlakken heeft met mijn jeugd is het met het “spelletje” dat we deden bij de uitslag van de lotto. Met de hele familie voor de tv gingen we dan raden of het volgende balletje dat getrokken zou worden hoger of lager zou worden. In Upturn moet je je tegels namelijk oplopend of aflopend aanleggen en de speciale tegels zijn er voor om de andere spelers een beurt te laten overslaan of de cijferreeks te laten omslaan en de speelrichting te veranderen (dus van oplopend weer naar aflopend en vice versa waarbij bovendien de speelrichting verandert).

Ten slotte zijn er nog de zogenaamde tweelingstenen (de cijfers 11, 22, 33, …, 99). Als je zo’n cijfer neerlegt, mag je alle cijfers die tussen de vorige steen en deze tweelingsteen passen in één keer neerleggen.

Alle spelers beginnen met zeven stenen. Als je in je beurt niet kunt aanleggen, moet je pakken. Wie als eerste zijn plankje leeg heeft gespeeld, heeft gewonnen. Het ligt dus voor de hand om lage of hoge tweelingstenen te bewaren tot een moment dat je daarmee flink wat stenen kan neerleggen.

… en de waardering

Ik vind Upturn één groot geluksfeest en daardoor heel suf. Er zit geen tactiek of strategie in, je moet gewoon maar hopen dat jouw stenen in de rij passen of dat je lekker veel bijzondere tegels hebt, want die passen altijd. De tweelingstenen zijn bovendien ook veel te sterk. Als je een hoge hebt, wacht je tot de waarde laag is en de speelrichting omhoog gaat en voila, je kan als het meezit al je stenen wegleggen. Zelfs kinderen zullen heel snel doorhebben dat het lot bepaalt wie wint, wat ongetwijfeld zal resulteren in huilbuien “omdat het niet eerlijk is”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *