Vol verwachting klopt mijn hart

Geplaatst door

Spiel begint nu echt dichterbij te komen. Vandaag over twee weken verwacht ik gelukzalig glimlachend op de bank te zitten kijken naar een flinke stapel nieuwe spellen. Wie weet heb ik mezelf een beetje in kunnen houden en valt er nog wat stanspret te verrichten. Waarschijnlijk niet, want ik ben zo nieuwsgierig naar mijn nieuwe spellen dat ik doorgaans niet kan wachten tot ik ze kan bekijken en ik op de avond dat we thuis komen moe maar voldaan de ene spellendoos naar de andere open maak.

Ik heb onwijs zin in Spiel. Spiel is voor mij het speltechnisch hoogtepunt van het jaar. Ik vind het heerlijk om door de enorme hallen te lopen vol met spellen, spelliefhebbers, demonstrateurs en winkeliers. De hele spellenwereld zet zijn beste beentje voor om alle nieuwigheden te presenteren aan het spellenminnende publiek. Er is zo veel te zien en zo veel te doen dat ik het eerste half uur meestal niet eens kan kiezen waar ik mee wil beginnen. Ik loop dan als een kip zonder kop rond en stop nergens omdat je altijd iets verder weg iets ziet dat minstens zo interessant is als de stand waar je op dat moment bent.

De winkelstands lonken en hoe hard ik me ook voorneem om niet meteen te gaan kopen (want die moet je de hele dag nog meesjouwen), het lukt nooit. Gelukkig kan het erger, toen wij vorig jaar op donderdag (toch redelijk op tijd) aankwamen en van de parkeerplaats naar het beursgebouw liepen kwamen we de eerste bezoekers al aan die met stapels spellen terug liepen naar hun auto.

Maar zo ver is het nog niet. Ik zit nu nog in de voorpret fase. In deze fase speelt het internet een belangrijke rol. Op steeds meer plaatsen komen overzichten te staan met welke spellen er uit komen, welke spellen hot zijn en welke spellen helaas toch niet op tijd gereed zijn voor de beurs. Vooral de lijst op BoardGameGeek (Essen 2008 Canonical list) geeft een goed overzicht van de verwachte stortvloed aan nieuwigheden.

Op deze lijst staan inmiddels 348 vermeldingen van Spiel 2008 spellen. Laat dit getal even op je inwerken. Er zitten in deze lijst wel wat dubbele vermeldingen (spellen die door verschillende uitgevers in verschillende talen worden uitgegeven) en er zitten ook wat heruitgaves bij, maar zelfs als je die er uit zou halen, blijft er een ongelovelijke berg nieuwe spellen over.

Dit levert mij (en ik denk niet dat ik de enige ben) een aangename vorm van keuzestress op. Enorme hoeveelheden spellen + slechts twee dagen op de beurs + begrenst budget = noodzaak om te kiezen. Het zouden zo de ingrediënten voor een goed spel kunnen zijn, je wilt altijd meer dan je kan en je moet de schaarste dus goed managen. Ik zit dus regelmatig kwijlend te kijken naar de lijst op BGG en probeer voor mezelf een soort selectie te maken van spellen die interessanter zijn dan anderen. Hier faal ik helaas jammerlijk in, omdat van heel veel spellen die ik er interessant uit vind zien (lees ze zien er mooi uit en hebben een thema dat me aanspreekt) nog heel weinig informatie beschikbaar is.

Het gaat er dus weer op uit draaien dat ik pas op de beurs ga beslissen welke spellen ik koop en probeer. Maar als jullie, lieve lezertjes van dit blog, de gouden tip hebben van welk spel je op Spiel niet mag missen (en dan bij voorkeur tips die betrekking hebben op de relatief onbekende spellen van de kleine uitgevers), dan hoor ik het graag.

3 reacties

 1. Ik kwam gisteren al surfend nog iets interressant tegen, (denk ik)

  Giants, van de franse uitgever Matagot. In essen vertegenwordigd door Pro Ludo.
  Het is een spel over het oprichten van de grote standbeelden op Paaseiland. Qua materiaal ziet het er wel indrukwekkend uit geloof ik, en de spelregels hebben iig mijn aandacht verder aangewakkerd.

  groeten en veel plezier aldaar
  Robèr

 2. Uuuhm… Strozzi van Rio Grande Games misschien? Een nieuw groot spel van Knizia, dat kan toch bijna niet slecht zijn!

  Ik hoop deze week een (erg) korte preview van Spiel te doen. Misschien dat daar nog wat voor je bijzit 🙂

  @Arno: de nieuwe QWG-spellen gaan we natuurlijk allemaal (*kuch*) in Zwolle proberen!

 3. Hallo Dagmar,

  Ik heb wel een tip voor een relatief onbekend spel van een kleine uitgever: BLOOM van QWG.

  Dit is een naar mijn mening zeer leuk, tactisch spel van Franse makers (winnaar van een Franse ontwerpwedstrijd).

  Ik ben nauw betrokken geweest bij de totstandkoming ervan. ALexandre Roche heeft het artwork van het spel gedaan en heeft naar mijn mening prachtig werk geleverd.

  Het spel ziet er prachtig uit met een schattig (roze) varkentje, een hond, fonteinen, boeren en boerinnen… wat wil je nog meer?

  Het is geen strategisch spel dat de hele avond duurt, maar dat is nu juist ook wel weer het aardige ervan.

  Het spel heeft zijn eigen kwaliteiten, is in een bepaalde opzicht best venijnig en biedt tal van keuzemogelijkheden, alles met een beperkte speeltijd.

  Ik ben natuurlijk erg bevooroordeeld, maar ik zou het wel jammer vinden als dit spel onder de komende Cavums, Le Havres, etc etc ondergesneeuwd zou raken.

  Groetjes,

  Arno Quispel
  QWG Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *