Voorpret Spiel 2011

Geplaatst door

Nog een klein weekje en de deuren van de Messe in Essen openen weer voor het spellenwalhalla (Spiel 2011). Ik ben erg druk geweest met de verhuizing en heb daarom wat minder tijd dan normaal besteed aan het verkennen van de vele spellen die uit gaan komen. De lijst met Spiel releases op BGG is weer ongelofelijk lang. Ik heb hem een paar keer gelezen, evenals de lijst op Bordspel.com. Verder heb ik wat Geeklistjes voorbij zien komen met wensenlijstjes van andere BGG-ers. En op basis hiervan heb ook ik een lijstje met spellen die een grotere kans maken om mee naar huis te gaan gemaakt.

Omdat er zo ontzettend veel spellen zijn en de tijd nog beperkter was dan andere jaren, ga ik vooral af op het uiterlijk van de doos (sommige illustraties spreken me nou eenmaal meer aan dan andere), het thema van een spel (ik zal vast verklappen dat het thema dorp dit jaar hoog bij mij scoort), en de reputatie van de Uitgever en Auteur. Op basis van deze zeer onzorgvuldige methode waarmee ik vast pareltjes van spellen mis, ben ik tot de volgende shortlist gekomen:

Freitag
Ik heb een zwak voor Friedemann en er moet wel veel zijn wat me aan een spel tegen staat, wil ik het niet meenemen. Met Freitag is niets mis. Enige twijfelpuntje is nog dat ik zou kunnen wachten op de Nederlandse versie die aangekondigd is voor volgend jaar. Maar dat is nog wel lang wachten. Als het spel er niet te taalafhankelijk uit ziet, dan ga ik deze meteen meenemen.

Power Grid First Sparks
Het andere grote spel van Friedemann is gebaseerd op zijn topper Funkenschlag en gebaseerd in een historische periode die mij zeer aanspreekt. Ook die gaat dus zeker mee. Ik ben erg benieuwd naar deze variant. Er is ook nog een uitbreiding voor Funkenschlag zelf (een robot).Vaak heeft Friedemann als beursaanbieding dat als je al zijn nieuwe spellen in één keer koopt dat je een kleine korting krijgt. Grote kans dat de robot op die manier ook mijn rollator terecht gaat komen.

Hawaï
Hans im Gluck maakt voor Spiel eigenlijk nooit heel veel bekend over zijn nieuwe spellen. Het nieuwe grote spel van hen heet Hawaï. Hans im Gluck heeft wat mij betreft een goede neus voor mooie spellen en op basis van die reputatie is de kans groot dat dit spel mee mag (natuurlijk wel op voorwaarde dat het er een beetje mooi uitziet).

Uitbreiding Stone Age
Hans im Gluck brengt verder nog een uitbreiding voor Stone Age. Stone Age hebben Niek en ik met veel plezier gespeeld dus die uitbreiding gaat in principe mee naar huis. Dealbreakers zouden kunnen zijn als de eerste berichten negatief gaan zijn of als de prijs/materiaal verhouding nergens op slaat.

Star Trek
Reiner Knizia heeft een coöperatief spel gemaakt dat zich afspeelt in het Star Trek Universum. Nou heb ik een heel warm plekje in mijn hart voor Star Trek en dat maakt dit spel heel aantrekkelijk. Van de naam Knizia krijg ik bovendien ook geen knikkende knietjes, dus dit spel mag mee. Ik weet dat er ook nog een paar andere Star Trek spellen recent zijn uitgekomen, maar deze heeft de grootste aantrekkingskracht op me.

Helvetia
Er komen dit jaar opvallend veel spellen uit die zich afspelen in dorpen. Drie ervan spreken me erg aan. Zou het er iets mee te maken hebben dat ik zelf nu in een dorp woon? De eerste is in ieder geval Helvetia. De doos vind ik niet super mooi, maar dat hij van Kosmos is maakt veel goed. Kosmos slaat de plank ook echt wel eens mis, maar de kans op een echt slecht spel is bij zo’n mega uitgever toch altijd een stuk kleiner dan bij kleinere uitgevers.

Ora et Labora
Ook Uwe Rosenberg heeft zich op het dorp gestort. De vormgeving lijkt erg op Agricola dus dat is een plusje. En Uwe zelf is natuurlijk een plus. Ik vond Loyang wat minder leuk, maar de andere grote spellen van hem heb ik met veel plezier gespeeld. Ora et Labora schijnt een beetje Le Havre-achtig te zijn. Maar dan dus met een aansprekender thema (al kon ik het wel waarderen dat de uitgever als gadget kaartjes weggaf met boten met namen, waaronder een boot met de naam Dagmar. Ora et Labora heeft mijn interesse in ieder geval gewekt.


Village (Das Dorf)
Het derde dorp-spel waar ik warme gevoelens voor koester heet Village en wordt uitgegeven door Eggert Spiele. Eggert Spiele heeft de laatste jaren ook laten zien een goede neus te hebben voor goede spellen. De looks van dit spel spreken me ook nog eens heel erg aan. Maar ja, misschien is het wat overdreven om drie spellen over het leven in een dorp te kopen.

En natuurlijk zijn er nog wat andere spellen die mijn aandacht in meer of mindere mate hebben, zoals Small World Underground, Glory to Rome, de uitbreiding van Ghost Stories en de uitbreiding voor Ticket to Ride.Ook dit jaar zal ik dus zeker niet met lege handen thuis komen. Naast deze spellen op de radar, zijn er nog de koopjes waar zo maar een lekkertje tussen kan zitten, de spellen die ik misschien ter plekke kan proberen en die leuk genoeg blijken te zijn voor een aanschaf, spellen die vanuit het niets hoog in de populariteitspolls komen te staan of spellen die in het echt er veel aantrekkelijker uitzien dan op het scherm. Ik ben benieuwd!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *